به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بجنورد، مدتی است هیاتی مخصوص بانوان در سطح شهر راه اندازی شده و به واسطه فعالیت های زیربنایی و مستمری که دارد، در حال ورود به عرصه های فرهنگی کلان و تاثیرگذار استان است، این هیات که نامش «مجمع خادمین اهل بیت خواهران» است، ستون های مدیریتی اش دانشجویان دانشگاههای مختلف هستند؛ اما فراتر از دانشگاه و با دستانی خالی و صرفا به همت خیران به مسیر روشن خود ادامه می دهد.
از آنجا که شاکله این هیات مبتنی بر آرمانهای انقلاب اسلامی و با حضور بچه های انقلابی و بسیجی دانشگاهها بسته شده است، خروجی برنامه ها روز به روز زیباتر شده و به عمقش افزوده می شود، مثلا برنامه هایی با محوریت تشییع شهدای گمنام، همسران مدافعان حرم و تهیه لباس و مایحتاج برای آنان، جشن های بدون گناه و با شکوه، ترویج کالا و لوازم تحریر ایرانی اسلامی و مراسم هایی در ترویج فرهنگ عفاف و حجاب از آن دسته اند؛ بنابراین نمی توانستیم از کنار این همه ظرفیت به سادگی عبور کنیم و تصمیم به دعوت سه نفر از مسئولان و خادمان اصلی آن کردیم تا به بازخوانی فعالیت های آنان بپردازیم.
گردانندگان اصلی دانشجویانند
از خانم افشین فر که از فعالان فرهنگی استان و مسئول هیات است، می پرسم دقیقا چطور شد این هیات تشکیل شد، در پاسخ می گوید: هدف اولیه ما جمع کردن خانم های مومن برای انجام کار فرهنگی در سطح شهر بود، ما ابتدا با قالب هیات شروع نکردیم اما به پیشنهاد یکی از علما کم کم به سمت این الگو پیش رفتیم، این گونه بود که کارهای فرهنگی مان نیز دارای پشتوانه اعتقادی شد و آمیخته شدن این فعالیت ها با ذکر اهل بیت برکت ویژه ای به کار بخشید.
وی افزود: تمام خانم های شهر می توانند بدون محدودیت در هیات شرکت کنند و با اعلام استعدادهای خودشان هرکسی را در جای لازم به کار می گیریم، دانشجویان اما نقش اصلی و گردانندگان هیات به شمار می روند، تمام کارها از ریز و درشت فرهنگی، تدارکات، خوش آمدگویی و برنامهریزی و تفکر پای آنان است، اینجا دانشجویانی از تمام دانشگاههای استان حضور دارند.
فکر جوان و اعتماد به آن
خانم رحمتی دیگر دانشجویی است که در این میزگرد حضور دارد، او در پاسخ به این سئوال که وجه تمایز هیات شما با سایر هیئاتی که وجود دارد چیست، گفت: فکر می کنم مهمترین معیار تمایز وجود فکر جوان و اعتماد به توان آنان است، اینجا تمام ایده ها و طرحهای کار فرهنگی از سوی دانشجویان ارائه می شود، البته درست است که فعالان هیئت اکثرا دانشجو هستند؛ اما هرکدام کنار دست خود تعداد زیادی کودک و نوجوان دارند که برای آینده تربیت می شوند، همچنین خانم های مسن نیز در مراسم ها شرکت می کنند.
خانم مکاری مقدم دیگر دانشجوی حاضر در این میزگرد می گوید: دیگر معیار تمایزی که در هیئت ما وجود دارد لحظه شناسی و ارائه محتوا بر اساس نیازهای روز است، در حاشیه مراسم کلیپ های بصیرتی و کلاسهای متنوعی برگزار می کنیم، لوازم تحریر ایرانی اسلامی، لوازم حجاب و عفاف، کتاب های پرمحتوا با قیمت مناسب تهیه کرده و نمایشگاه می زنیم، از سخنرانان بصیرتی و معرفتی برجسته حتی از استانهای همجوار دعوت می کنیم و به آنها موضوعات مورد نیاز جامعه بانوان پیشنهاد می کنیم، قرائت قرآن و احکام نیز پای ثابت مراسم هاست.
از بالای شهر تا پایین شهر
وی افزود: این طور نیست که در هیئت یک جمع خاص تنها حضور یابند، از اقشار و سنین و حتی نقاط مختلف شهر مخاطب داریم، گاهی در مراسم های جشن جمعیت به 600 نفر هم می رسد، یکی دیگر از ویژگی های برجسته هیئت خادمین داشتن هدف مشخص است، ما تا کنون در استان نداشته ایم که خانم های دغدغه مند دور هم جمع بشوند یا دانشجویان فعال بعد از فارغ التحصیلی در مکانی وسیع تر تجربیات خود را به کار بسته و ادامه فعالیت بدهند.
مکاری مقدم ادامه داد: یادم می آید اوایل خانم هایی که از سطح شهر در مراسم ها شرکت می کردند باورشان نمی شد این همه افراد با این رتبه ایمانی دانشجو نیز باشند و تصورشان از دانشجو چیز دیگری بود و فکر نمی کردند در بین دانشجویان هم این چنین افراد رشد یافته و ویژه ای هم باشند، الان بحمدالله از هیئت ها و نهاد های مختلف سراغمان می آیند و از بچه های ما کمک فکری می گیرند و از علل موفقیت این هیئت می پرسند.
عملیات فرهنگی برای مشکلات اقصی نقاط شهر
افشین فر در ادامه وارد بحث شد و گفت: ما در این هیئت سعی کردیم از مداحان معروف و باسواد شهر استفاده کنیم، روی هیات های دانشجویی بزرگ و موفق کشور مطالعه انجام دادیم. نکته ای که این هیئت را متمایز می کند این است که بچه ها هر یک در جاهای مختلف شهر پخش هستند و در محله ها و مساجد خودشان دستاورد های هیئت را گسترش می دهند، مشکلات فرهنگی اقصی نقاط شهر را به گوش ما می رسانند، در اتاق فکر خود آنرا طرح کرده و برای عملیات های فرهنگی رفع آن برنامه ریزی می کنیم.
وی افزود: مثلا در موضوع ورزش بانوان که از یک سو باید ورزش کنند و از سوی دیگر بخاطر نبود فضای مناسب ممکن است به گناه بیفتند یک سوله ورزشی را برای اعضای هیات هماهنگ کرده ایم. بچه ها دعوت نامه های جشن را شبکه ای در محله های خودشان پخش می کنند، از تمام نقاط شهر شرکت کننده می آید و به واسطه ارتباطی که با مسئولان داریم مشکلات آنان را دریافت کرده و پیگیری می کنیم.
همنفس با مقاومت
مسئول هیات خادمین اهل بیت خواهران ادامه داد: هرگاه شهید گمنام به شهر می آید بچه ها بسیج می شوند و تبلیغات هایی گرافیکی آماده کرده و توزیع می کنند و پیشنهاداتی به مسئولین برای بردن شهدا به بخش هایی از شهر که دچار مشکلات اخلاقی و پوششی بیشتر هستند می دهند، در موضوع مدافعان حرم نیز فعالیت هایی را با محوریت همسران مدافعان حرم و شهدایی که اخیرا از خراسان شمالی تقدیم آستان حضرت زینب(س) شد شروع کرده ایم با عنوان «همنفس با مقاومت»، این اقدام یک کار فرهنگی است که روحیه مقاومت و حماسه و شهادت را به شهر باز می گرداند.
وی افزود: محتوای این برنامه نیز ضمن تکریم خانواده شهدا و رزمندگان و ترویج فرهنگ شهادت و ایثار، سعی دارد به شبهات مختلفی از جمله اینکه مدافعان حرم پولهای کلان دریافت می کنند یا اصلا چرا باید در کشور غریبه بجنگیم، چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است و مانند آن پاسخ دهد.
از خانم افشین فر می پرسم آیا تا کنون افرادی را داشته اید که به واسطه حضور در هیات متحول شده باشد، می گوید: بله از بعد ظاهری مواردی را داشته ایم که با مانتو وارد شده اند؛ اما بعد از مدتی حضور مستمر در هیات فضای بچه روی آنان نیز تاثیر گذاشته و در جلسات بعدی با چادر آمده اند، چند وقت بعد هم به دوستان اعلام کرده اند که تصمیم گرفته ایم همیشه چادری باشیم، اما آن چیزی که خیلی تاثیر عمیق تر گذاشته رفتار حداکثری فعالان هیات در مراسم ها و کلاسها بوده که منشاء تحول و تغییر دیدگاههای بسیاری شده است.
وی تصریح کرد: ما هیات را در محله های گوناگون شهر و در حسینیه ها می چرخانیم تا همه نقاط شهر را درگیر و پاگیر هیات کنیم، یادم هست ماه رمضانی که گذشت موضوع بحث سخنران مبارزه با نفس بود که فضای عجیبی در آن محله و خانمهایی که در مراسم شرکت می کردند داشت، ما دنبال این نیستیم که حتما تحولات ظاهری رخ دهد، بیشتر روی ارتقای ایمان شرکت کنندگان و نیز حفظ و ارتقای ایمان بچه های فعال خودمان در کوران هجمه های تبلیغاتی که از سبک زندگی غربی به جوانان می شود تاکید داریم.
کلیدواژه های ولی امر
۳خانم رحمتی در ادامه میزگرد می گوید: ما یکی از نکاتی که خیلی در مسیر خود رویش تاکید داریم این است که اگر چالش و کلیدواژه ای از سوی مقام معظم رهبری مطرح می شود حتما برای تبیین و روشنگری آن در سطح جامعه بانوان کار کنیم، سخنرانی، کلاسها، فیلم ها و فعالیت ها را به آن سمت ببریم. یک کار جدید و چند بعدی هم در حوزه تربیت اخلاقی و سبک زندگی برای نوجوانان 7 تا 14 سال طراحی کرده ایم که بچه های فعال هیئت مسئولیتیش را بعهده گرفته اند
از خانم افشین فر می پرسم به طور ثابت چقدر مخاطب در برنامه های هفتگی شما حضور می یابند، می گوید: به طور متوسط جمعیت هفتگی ما حدود 60 نفر هستند و در ایام امتحانات و تعطیلات شدت و ضعف دارد، با این حال اگر می خواهید بدانید بدنه مردمی و واقعی هیات چقدر است می توانید در مناسبت ها آن را مشاهده کنید، در واقع وقتی مثلا برای یک جشن فراخوان می دهیم دیگر همه کسانی که به طور گردشی با ما ارتباط دارند در یک روز جمع می شوند که حدود 600 نفر هستند و با روشی که بچه ها دارند بحمدالله رو به افزایش است، خادمان هم قسم شده اند با هرکسی که یکبار وارد هیئت می شود دوست شوند، حضورش را رصد کنند و اگر غیبت کرد با او تماس بگیرند و او را پای ثابت هیئت نگه دارند.
بالاخره اهل بیت(ع) روزی دستش را می گیرند
در ادامه خانم مکاری مقدم وارد بحث شد و در پاسخ به این سئوال که چطور افراد را دلبسته هیات می کنید، گفت: ما چارت مسئولیتی را محدود نکرده ایم؛ بنابراین هرجا فضاسازی لازم باشد از بچه های جدید استفاده می کنیم، در تدارکات برنامه ها، خوشامد گویی ها و همین طور هر کس هر استعدادی دارد در جای خودش بکارگیری می کنیم، حتی به کسانی که اولین بار است وارد هیئت شده اند اما توانمندی دارند کار می سپاریم گرچه ظاهرش نیز هیئتی نباشد.
وی افزود: برخی نیز از دبیرستان ها برای جشن ها دعوت شده اند همین طور ماندگار شده و تغییر و رشد کرده اند، در جشن های سلسله ای «من حجاب را دوست دارم» از بچه های معماری برای فضاسازی استفاده کردیم که شاید حجاب کاملی نداشتند ولی کار کردند و معتقدیم هر کس برای اهل بیت(علیهما السلام) کار کند بالاخره یک روزی دستش را می گیرند. ما جشن های شادی در شعبان، رمضان و مناسبت های مختلف داریم که بعد از اتمام مراسم همواره تعداد زیادی مراجعه میکنند و می گویند آیا می شود ما هم خادم اهل بیت(ع) باشیم، ما نیز استقبال می کنیم و وقتی مطلع می شود بدون هیچ شرایطی می تواند اینجا کار کند خوشحال می شود.
شادی پایدار یا پیشمانی گناه!
این دانشجوی فعال فرهنگی می گوید: یک تفکرناقص وجود دارد که می گوید بچه های هیئت فقط اهل گریه اند ولی خبر ندارند که ما چه جشن های جذاب و شاد و در عین حال بدون گناه برگزار می کنیم اما به واسطه حضور خانم ها محدودیت رسانه ای برای انتشارش داریم و الا متوجه می شدند می توان بدون گناه هم شاد بود، خلاصه اینکه هر کس یکبار به جشن های ما آمده کلی کیف کرده و برخی هم که می خواستند جشن عروسی بگیرند و تصور می کردند بدون موسیقی نمی شود وقتی اجرای گروه "ریحانه النبی(ص)" ما را دیده اند نظرشان عوض شده و آنها را برای مراسم عروسی دعوت کرده اند.
وقتی بحث به اینجا می رسد وارد یک دغدغه اساسی می شوم، از خانم افشین فر می پرسم چقدر در جشن هایی که برگزار می کنید تلاش کرده اید آنرا بعنوان الگویی موفق در شادی حلال و مقابله با کنسرت های حاشیه دار و مکرری که با هزینه های گزاف اجرا می شود مطرح کنید، می گوید: ابتدا باید بگوییم که کنسرت یک شادی دفعی است؛ اما بعدش برای یک فرد مسلمان بخاطر گناهانی که انجام می دهد افسردگی و پشیمانی به همراه دارد.
جشن زنانه، مدح عاشقانه و فضای شاعرانه
وی افزود: ولی ما در جشن ها طوری برنامه ریزی می کنیم که از سخنرانان معرفتی که شاد و با درون مایه طنز صحبت می کنند به مدت کوتاه استفاده می کنیم و بعدش که گروه «ریحانه النبی(ص)» که همگی خانم بوده و کارشان اجرای شاد مولودی و مسابقه و... است، کارشان را آغاز می کنند به خاطر کنترلی که روی برنامه داریم که کسی دوربین نیاورده باشد به خانم ها می گوییم با لباس شاد و رنگی حضور پیدا کنند و تا دلشان می خواهد در شادی اهل بیت شادی کنند.
این فعال فرهنگی ادامه داد: این طور نیست که خانم ها در این جشن ها با چادر و مقنعه حضور یابند، جمعی زنانه با لباسهای شاد و رنگارنگ، آنهم در فضایی که کاملا شاد و رنگی و دلپذیر فضاسازی شده است و نیز مهدکودک حاشیه جشن که بچه های کوچک را برای مادران نگه می دارند تا آنان به راحتی به شادی و سرور بپردازند همه و همه باعث شده است در پایان مراسم یک شادی معنوی و پایدار آنهم زیر چتر محبت اهل بیت(ع) و بدون گناه برایشان ایجاد شود که تا مدتها سرچشمه سر زندگی و نشاط معنوی برایشان باشد.
جانفشانی برای کنسرت!
خانم رحمتی نیز در پاسخ به این سئوال می گوید: فعلا برای جایگزین شدن این برنامه با کنسرت نتوانسته ایم اقدام بزرگی انجام دهیم، همه باید دست به دست هم بدهند، ما هزینه ای برای تبلیغات آنچنانی که برای کنسرت می شود نداریم که جشن خود را تبلیغات کنیم، مکان درجه یک و مجهزی که آنان دارند نداریم، سرشناس ترین خواننده ها را می آورند اما یک بار نشده برای حضور یک مولودی خوان کشوری اقدامی صورت گیرد، لذا در حال حاضر نمی توان آنقدر مقابله فرهنگی با کنسرت انجام داد، انتظار این است که جبهه فرهنگی انقلاب نیز همانقدر که برخی برای کنسرت جانفشانی می کنند، آنان هم برای فعالیت های خود سرمایه گذاری کنند.
وی افزود: ما با زحمت یک حسینیه بزرگ و تازه ساخت پیدا می کنیم، تازه جمعیت محدودی را می توانیم در آن جا بدهیم و به جشن بیاوریم، اما شما نگاه کنید کنسرت ها هر ماه بصورت منظم با بودجه های کلان اجرا می شود، سخنرانان و مولودی خوانان و طنز پردازان ارزشی چقدر حمایت می شوند که بیایند، برآورد ما این است که مهمترین نقطه ضعف ما کمبود انسجام میان بچه های انقلابی است.
نقص ظاهر!
از خانم افشین فر می خواهم راجع به یکی از اقدامات جالب توجه و گسترده ای که در سطح شهر برای حجاب انجام دادند، توضیح بدهد که ماجرا چه بود، او می گوید: تیرماه بود که به واسطه گرم شدن هوا متاسفانه بدحجابی نیز گسترش یافته بود، بیانیه ای از سوی هیئت صادر کردیم و از امام جمعه خواستیم پیرامون آن صحبت کنند، ایشان نیز بخشی از خطبه ها را به این موضوع اختصاص دادند، سپس از فرمانداری برای برگزاری تجمع حجاب درخواست مجوز کردیم؛ اما متاسفانه اعتماد نشد و گرچه گفتیم هدف کاملا فرهنگی است باز هم موافقت نشد.
وی افزود: آنگاه در فضای حسینیه جمعی از مسئولان خانم شهر را دعوت کردیم و تجمع بزرگ «من حجاب را دوست دارم» را تشکیل دادیم، بیانیه با طرح مطالباتی از دستگاهها صادر و از محل مراسم تا میدان اصلی شهر مانور حجاب برگزار کردیم، همانجا نیز قول تشکیل کلاسهایی پیرامون نحوه صحیح امر به معروف را دادیم و آموزش ها بحمدالله از آن موقع تا کنون آغاز شده است و از بهترین و اثرگذارترین روش ها در سطح شهر برای دعوت خانم ها به حجاب استفاده می کنیم.
وی تصریح کرد: مثلا یکی از روشهای غیر مستقیم دعوت بانوان به فرهنگ حجاب و عفاف توزیع دعوت نامه هایی زیبا خصوصا میان کسانی که حجاب کاملی نداشتند برای حضور در تشییع شهید گمنام بود، نکته جالب توجه هم این بود که اکثر آنان که دعوت می شدند را در تشییع می دیدیم و ارتباطات را افزایش می دادیم، عکس العمل های خانم های بدحجاب هم وقتی به سمتشان می رویم جالب است، ابتدا فکر می کنند برای تذکر جلویش را گرفته ایم؛ اما بعدش متوجه می شوند موضوع چیست و استقبالی می کنند که شما اصلا انتظار ندارید، حتی مواردی بوده که به ما گلایه می کردند چرا قرار است شهید گمنام بیاورند؛ اما مسئولان اطلاع رسانی خوبی در شهر انجام نداده اند، اینها نشان از این دارد که به گفته مقام معظم رهبری در دیدار روحانیون خراسان شمالی این ظاهر نامناسب یک نقص ظاهری است نه اعتقادی و باطنی که باید برای رفع آن به او کمک کرد.
از مسئول هیات خادمین اهل بیت(ع) خواهران خراسان شمالی در پایان می پرسم کمی بیشتر از فعالیت های خود برای مدافعان حرم بگویید، او توضیح می دهد: اولین جایی که برای مدافعان حرم در خراسان شمالی اقدام به تهیه لباس گرم، جمع آوری هدایای نقدی و غیر نقدی کرد بچه های ما بودند، دیگر برنامه کلیدی ما نیز «همنفس با مقاومت» برای حضور همسران مدافعان حرم و شهدای اخیر در جمع بانوان شهر و انتقال فرهنگ مقاومت و زینب(س) گونه زیستن است که استقبال خوبی از آن شده است.
افشین فر در پایان گفت: علاقه مندان می توانند برای شرکت در مراسم های هفتگی و اطلاع از برنامه های مناسبتی هر هفته روزهای چهارشنبه ساعت 15 به حسینیه ثارالله(ع) واقع در خیابان شریعتی جنوبی(دوچنار)، کوچه خاور، روبروی اداره آب و فاضلاب مراجعه کنند.