اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، سید حسین نیکنامی عصر امروز در همایش روز ملی خلیج فارس در دانشگاه فردوسی مشهد به این مطلب که امنیت یک مسئله دو گانه است و به همین دلیل باید یه این امر هم از سمت خودمان و هم از طرف دیگران نگاه کنیم، گفت: در خلیج فارس هفت کشور وجود دارد که شش تای آنها عضو شورای همکاری خلیج فارس هستند و یمن هشتمین کشور در این منطقه است که با حوزه خلیج فارس به صورت مستقیم ارتباط ندارد؛ اما مسائل آن به این خلیج مربوط میشود.
وی افزود: به همین دلیل وزارت خارجه موضوعات مربوط به حوزه خلیج فارس را در رابطه با هشت کشور پیش میگیرد.
سفیر ایران در یمن با بیان اینکه موضوع خلیج فارس قبل و بعد از انقلاب مربوط به همه کشورهای حوزه خلیج فارس مربوط میشود، بیان داشت: عراق 45 کیلومتر با این خلیج مرز دارد و کشورهای امارات و عربستان بیشترین مرز را با خلیج فارس دارند؛ اما عربستان از نظر استراتژیک در این منطقه محصور است.
نیکنامی ادامه داد: وضعیت عمان خوب است و بخشی از تنگه هرمز را در بر دارد.
وی با بیان اینکه منطقه خلیج فارس مدتها در سلطه انگلستان بود، خاطرنشان کرد: بخشی از تاریخ ایران و خلیج فارس مرتبط به مداخلات کشور انگلیس میباشد.
سفیر ایران در یمن در خصوص امنیت خلیج فارس گفت: امنیت این خلیج تابع قدرت، وحدت و حضور ایران در دو آبراهه خلیج فارس و دریای عمان میباشد. امنیت این است که ما باید حضور خود را در این آبراهه به کشورهای دیگر از جمله آمریکا و انگلیس نشان دهیم.
نیکنامی تصریح کرد: ما همچنین باید چگونگی ایجاد روابط با کشورهای حوزه خلیج فارس را تنظیم کنیم تا بتوانیم امنیت خود را تضمین و تحکیم بخشیم.
این فعال سیاسی به حضور سپاه پاسداران و ارتش در خلیج فارس اشاره کرد و گفت: تفکیک قوای ایران در این منطقه به خاطر این است که هر نیرو پاسخگوی مسائل مربوط به منطقه خود باشند.
وی با تاکید بر اینکه کشورهای دیگر حضور ارتش و سپاه پاسداران را در این منطقه درک کردند و این مسئله را که نمیتوانند با این دو ارگان نظامی ایران شوخی کنند فهمیدهاند، افزود: ما لزوماً به سیاست قاطعیت نیاز داریم و قاطعیت این است که اگر چنانچه کسی به حریم دریایی ما تجاوز کرد با آن برخورد کنیم.
نیکنامی با تاکید بر اینکه باید در حوزه خلیج فارس، ایران برای امنیت و قدرت خود، تحکیم قدرت نظامی و گسترش روابط با کشورهای این حوزه را داشته باشد، تصریح کرد: ما باید با توجه به سیاست خودمان با انگلیس و آمریکا طوری رفتار کنیم که امنیت ما را بپذیرند و همچنین به آنها این امنیت را بقبولانیم و این قبولاندن با حضور نظامی و تقویت آن موثر است.
سفیر ایران در یمن خاطرنشان کرد: حضور آمریکا و انگلیس در منطقه ادامه دار است و ما نمیتوانیم حضور آنها را از بین ببریم؛ اما قادریم که به آنها بفهمانیم که باعث برهم زدن امنیت ما نشوند. آمریکاییها مایل هستند که کشورهای دیگر مزاحم ایران بشوند؛ اما تمایلی به اینکه نامی از آمریکا در این مزاحمتها برده شود ندارند.
وی ادامه داد: آنها این مسئله را به شورای همکاری خلیج فارس فهماندهاند که تا یک حدی میتوانند برای ایران مشکل ایجاد کنند.
نیکنامی در ادامه با یادآوری حمله عربستان به یمن، بیان داشت: مسائل این کشور مربوط به خلیج فارس است و یکی از خواستههای منصور هادی این بود که عضو شورای همکاری خلیج فارس شود؛ دلیل این خواسته منصور هادی چیست؟ اصل شورای همکاری خلیج فارس در مقابل ایران و در زمان جنگ شکل گرفت و این کشورها به عراق کمک مالی و سیاسی میکردند.
این فعال سیاسی تاکید کرد: آنچه باعث شکست عربستان در یمن شده مقاومت انصار الله است و به همین دلیل است که عربستان با احزاب داشته و حتی حاضر به تقسیم حکومت یمن بین خود و آنها شده است.
وی متذکر شد: تلاش ایران این است که مذاکرات صورت بگیرد به این دلیل که این مذاکرات منجر به اذعان عربستان به شکست خواهد شد و انصار الله و زیدیها سهم خود را دریافت کنند و مردم یمن نیز بتوانند استقلال خود را به دست آورند.
سفیر ایران در یمن با یادآوری این مطلب که یمن کشور ثروتمندی است و از منابع نفتی و گازی سرشاری برخوردار است، گفت: با وجود این منابع مردم این کشور فقیر هستند و دلیل عقب ماندگی این کشور عربستان است که در حال حاضر حیات خلوت خود را در حال از دست دادن است.
نیکنامی با اشاره به اینکه یمن آوردگاه کشورهای مختلف است، خاطرنشان کرد: عربستان امتیازات زیادی در یمن دارد، امارات در این کشور نیرو دارد بندر موکلا را به عنوان مبارزه با القاعده در اختیار خود گرفته و در بندر عدن نفوذ پیدا کرده است. در واقع امارات منافع اقتصادی خودش را در آنجا دنبال میکند.
وی ادامه داد: کویت حضور کمتری در یمن داشت که تلاش داشت که یمن جنوبی را از یمن شمالی جدا کند و عمان نیز مرز طولانی با این کشور دارد.
سفیر ایران در یمن خاطرنشان کرد: اولین حضور ایران در یمن به قبل از اسلام برمیگردد و بعد از اسلام اولین کسانی که به ولایت امام علی(ع) ایمان آورند یمنیها بودند. ارتباط ایران و یمن تاریخی است و شاید ایران با هیچ کشور دیگر چنین ارتباط طولانی نداشته باشد.
وی گفت: سیاست آمریکا و انگلیس این است که با ما بصورت مستقیم درگیر نشوند چون در سوریه، بخشی از یمن و عراق خدمتشان رسیدیم برای همین از کشورهای دیگر برای درگیری با ما استفاده میکنند و قصدشان از این درگیری ها جنگ نیابتی و ایجاد انحراف است که ما باید حواسمان باشد.
نیکنامی خاطرنشان کرد: یمن در حال حاضر در محاصره است و امکان رساندن سلاح نیست؛ ایران تاکنون کمکهای آنچنانی نتوانسته به یمن بکند، اما کمک های لازم را به طرق مختلف انجام دادهایم. مردم یمن سلاح دارند اما سلاح هایشان به روز نیست.