به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، محمدعلی مهتدی امروز در پیش نشست همایش ملی اسلام سیاسی و خاورمیانه که به همت انجمن علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد در دانشکده علوم اداری این دانشگاه برگزار شد، گفت: رویدادها از نظر تاریخی حلقههای بهم پیوستهای هستند که ما باید برای درک آنان به گذشته بازگردیم و اینکه از کجا باید آغاز کرد خود محل بحث است.
این پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه به سالهای دهه 70 میلادی اشاره و افزود: در اوایل دهه 70 میلادی، کشور مصر به سمت صلح با اسرائیل حرکت کرد. قبل از این اتحاد در میدان مبارزه با اسرائیل دو جبهه غربی و شرقی وجود داشت که در تمامی جنگها این دو جبهه با هم علیه اسرائیل وارد جنگ میشدند.
وی با اشاره به اینکه اسرائیل کشوری کوچک با تسلیحات نظامی بسیار است؛ اما امکان جنگ فرسایشی را ندارد، گفت: به همین دلیل به این فکر افتاد که چگونه میتوان این دو جبهه را از یکدیگر جدا کند و تمام تلاش خود را کردند که بین مصر و اسرائیل صلح ایجاد کنند و این گونه شد که پیمان کمپ دیوید بین مصر و اسرائیل بسته شد و از آن زمان به بعد اسرائیل تمامی نیروهای خود را به سمت مبارزه با جبهه شرقی اعزام کرد.
مهتدی ادامه داد: این اقدام برای سوریه بسیار گران تمام شد و باعث شد حافظ اسد به سمت روسیه کشیده شود. سادات پیش بینی کرد که در لبنان خون جاری خواهد شد و این گونه شد که سال 1982 اسرائیل به لبنان حمله کرد.
پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه با تاکید بر این مطلب که پیروزی انقلاب اسلامی معادلات منطقه را بهم زد، خاطرنشان کرد: بعد از اخراج مقاومت از فلسطین با شکل گیری جمهوری اسلامی ایران، مقاومت دیگری در فلسطین ایجاد شد و کم کم نیروهای حزب الله را تشکیل داد و مبارزه آنان حدود 18 سال ادامه یافت و دو هزار شهید تقدیم کرد و در نهایت ارتش اسرائیل در سال 2000 از لبنان پا به فرار گذاشت.
وی با تاکید بر اینکه این عقب نشینی تحول بسیار بزرگی در منطقه محسوب میشد، گفت: چراکه در تاریخ پیدایش رژیم صهیونیستی سابقه نداشت که اسرائیل زیر فشار مقاومت عقب نشینی کند.
مهتدی با بیان اینکه مسلح شدن حزب الله به سلاح موشکی باعث شد موازنه وحشت ایجاد شود، ادامه داد: این امر را اسرائیل قبول نداشت و نمیتوانست آن را تحمل کند؛ به همین دلیل برنامه ریزی کردند تا این مقاومت را از بین ببرند و با توجه به اینکه به وجود آورنده این مقاومت ایران بود، بنابراین درصدد برآمدند به بهانه پرونده هستهای، ایران را بزنند.
پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه افزود: برای از بین بردن ایران، دو گروه وجود داشتند. یک عده میگفتند با توجه به اینکه کانون قدرت مقاومت، ایران است، بنابراین ایران باید مورد هدف قرار گیرد و عدهای دیگر معتقد بودند ابتدا باید از بازوان آغاز کنیم، چراکه چنانچه از ایران آغاز کنیم حزب الله موشکهای خود را در اسرائیل پیاده خواهد کرد و این امر برای اسرائیل گران تمام خواهد شد، بنابراین برنامه ریزی شد برای قطع بازوان ایران در منطقه و این گونه بود که جنگ 33 روزه آغاز شد.
مهتدی بیان کرد: البته برنامهای که ریخته شده تنها منحصر به از بین بردن حزب الله نبود؛ بلکه درصدد بودند خاورمیانه را دچار تحول کنند.
وی با بیان این مطلب که این طرح اجرا نشد و علی رغم پیش بینیها برای از بین بردن حزب الله طی سه تا چهار روز، این اتفاق رخ نداد، تصریح کرد: این گونه شد که قطعنامه 1701 به امضا رسید و حزب الله پیروز میدان شد و اسرائیل به مواضع خود دست نیافت. این اتفاق در کل کشورهای عربی سر و صدا ایجاد کرد و رژیمهای غربی را ترساند.
پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه با یادآوری این مطلب که همزمان با پیروزی حزب الله رایس، وزیر امور خارجه وقت آمریکا عنوان کرد «آنچه که در منطقه رخ میدهد درد زایمان خاورمیانه است»، گفت: این سخن یعنی باید خاورمیانه جدید شکل گیرد و تمامی کشورها بایستی تجزیه شوند. به همین دلیل رایس در قطر جلسهای برگزار کرد و در آن تصمیم گرفتند که تفکر وهابی را در منطقه خاورمیانه گسترش دهند و این گونه بود که نطفه داعش در منطقه گذاشته شد و برنامه ریزیهای گستردهای جهت جذب جوانان سنی و آموزش مبانی وهابیت به آنان صورت پذیرفت.
وی تصریح کرد: آنچه که در منطقه مشاهده میکنید این است که آنان جنگ را علیه منطقه نفوذ جمهوری اسلامی ایران آغاز کردند تا عناصر قدرت جمهوری اسلامی را در مطقه از بین ببرند و در نهایت به از بین بردن ایران بپردازند.
پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه ادامه داد: تا این لحظه آنان تصور میکردند، میتوانند طی دو تا سه ماه رژیم سوریه را از بین ببرند؛ اما این اتفاق رخ نداد.
مهتدی تاکید کرد: با توجه به این که آنان سرمایه گذاریهای بسیاری در منطقه کردهاند نمیتوانند از این منطقه دست بشکند، چراکه خروج از این بازی به معنای از دست دادن همه چیز است به همین دلیل هم ایران و هم غربیها به این مبارزه ادامه میدهند تا در نهایت یک طرف به پیروزی برسد.