آخرین اخبار:
کد خبر:۵۱۴۴۳
کارشناس ژنتيک دانشگاه علوم پزشکي شيراز:

غربالگري تالاسمي براي زوج‌هايي که آزمايش نداده‌اند، اجرا مي‌شود

کارشناس ژنتيک دانشگاه علوم پزشکي شيراز گفت: زوج‌هايي که هنگام ازدواج آزمايش‌هاي تالاسمي را انجام نداده‌اند، مي‌توانند به منظور غربالگري تالاسمي به مراکز بهداشتي مراجعه کنند.

نازيلا رحيمي در گفت‌وگو با خبرنگار «شبکه خبر دانشجو» در شيراز، اظهار داشت: استراتژي سوم غربالگري تالاسمي از ابتداي آذر ماه جاري در استان فارس آغاز شده و بر اساس آن، زنان متولد سال 39 و پس از آن كه پيش از ازدواج، آزمايش خون انجام نداده‌اند، دو ماه فرصت دارند تا براي انجام آزمايش به مراكز بهداشتي - درماني محل سكونت خود مراجعه كنند.

وي افزود: اين افراد ممكن است داراي فرزند يا فرزندان سالمي هم باشند، اما به‌دليل اينكه امكان تولد بيمار تالاسمي پس از تولد فرزندان سالم نيز وجود دارد، بنابراين تا هنگامي كه زنان در سن باروري هستند بايد از ناقل نبودن ژن تالاسمي مينور مطمئن شوند.

كارشناس ژنتيك دانشگاه علوم پزشكي شيراز هدف از اجراي اين طرح را شناسايي زوج ناقل، مراقبت از آنها و انجام آزمايش‌هاي تشخيصي پيش از تولد ذكر كرد و گفت: در حال حاضر بيش از 60 هزار زوج در فارس وجود دارند كه آزمايش‌هاي پيش از ازدواج انجام نداده‌اند و بايد در اين طرح غربالگري شركت كنند.

رحيمي با بيان اينكه برنامه پيشگيري از بتاتالاسمي ماژور از سال 70 در فارس آغاز شده است، اظهار داشت: تا پايان سال 87 بيش از 670 هزار زوج متقاضي ازدواج در مناطق زير پوشش دانشكده علوم پزشكي شيراز، آزمايش‌هاي پيش از ازدواج را انجام داده‌اند.

وي تعداد زوج‌هاي ناقل تالاسمي كه در اين مدت شناسايي شده‌اند را بيش از 4500 نفر عنوان كرد و گفت: بيش از 2500 نفر از اين زوج‌ها از ازدواج انصراف داده‌اند.

كارشناس ژنتيك دانشگاه علوم پزشكي شيراز بيان داشت: در صورتي‌كه هر دو زوج، ناقل ژن تالاسمي مينور باشند، به مراكز مشاوره ژنتيك معرفي، و اطلاعات لازم در اختيار آنها گذاشته مي‌شود تا با آگاهي، نسبت به ازدواج يا انصراف از آن تصميم‌گيري كنند.

رحيمي اظهار داشت: زوج‌هاي ناقلي كه تصميم به ازدواج مي‌گيرند، يا بايد از بچه‌دار شدن خودداري كنند يا براي داشتن فرزند سالم از آزمايش‌هاي تشخيصي پيش از تولد استفاده كنند.

وي گفت: پيش از اجراي برنامه پيشگيري از تالاسمي، هر سال به‌طور متوسط بيش از 200 نوزاد تالاسمي در استان فارس به‌دنيا مي‌آمد كه با اجراي اين برنامه اين تعداد كاهش چشمگيري داشته است؛ به‌گونه‌اي كه اين آمار در سال 86 به تولد شش نوزاد تالاسمي در فارس رسيده است.

اين كارشناس ژنتيك دانشگاه علوم پزشكي شيراز افزود: بيشتر نوزادان تالاسمي كه در سال‌هاي اخير به ‌دنيا آمده‌اند حاصل ازدواج‌هايي هستند كه زوج‌ها آزمايش‌ پيش از ازدواج را انجام نداده‌اند.

رحيمي تعداد بيماران تالاسمي استان فارس را در حال حاضر 1800 نفر ذكر كرد و گفت: به‌منظور پيشگيري از تولد بتاتالاسمي ماژور سه راهكار در نظر گرفته شده است؛ كه شامل بررسي متقاضيان ازدواج به‌منظور شناسايي زوج‌هاي ناقل و مراقبت و ارجاع آنها براي انجام آزمايش‌هاي تشخيصي پيش از تولد، شناسايي والدين بيماران به‌منظور مراقبت و انجام آزمايش‌هاي تشخيصي پيش از تولد و شناسايي و غربالگري افرادي كه پيش از ازدواج آزمايش خون انجام نداده‌اند، ‌مي شود.

وي اظهار داشت: داوطلبان ازدواج براي انجام اين آزمايش‌ها بايد با دريافت نامه از دفاتر ازدواج، به مراكز بهداشتي درماني ويژه آزمايش‌هاي پيش از ازدواج مراجعه كنند.

کارشناس ژنتيک دانشگاه علوم پزشکي شيراز افزود: در برخي از مواقع به‌دليل پايين بودن شاخص‌هاي خوني، زوج‌ها بايد آزمايش‌هاي تكميلي و دوره آهن درماني را بگذرانند، بنابراين گرفتن نتيجه آزمايش پيش از ازدواج ممكن است از سه تا 90 روز طول بكشد.

رحيمي به متقاضيان ازدواج توصيه كرد كه انجام هر اقدامي از جمله نامزدي يا اعلام رسمي آن به خويشاوندان را به پس از گرفتن نتيجه آزمايش خون موكول كنند.

وي گفت: در صورتي ‌كه زوجي به‌عنوان ناقل ژن تالاسمي مينور شناسايي شده باشد، پيش از ارائه گواهي ازدواج به آنها، بايد به آزمايشگاه ژنتيك شهيد دستغيب در شيراز معرفي شوند تا پس از انجام آزمايش‌هاي لازم گواهي ازدواج را دريافت كنند.

كارشناس ژنتيك دانشگاه علوم پزشكي شيراز اظهار داشت: زوج‌هاي ناقلي كه تصميم به ازدواج مي‌گيرند به مراكز بهداشتي درماني محل سكونت‌شان معرفي مي‌شوند تا به‌صورت ماهانه مورد مراقبت قرار گيرند.

رحيمي گفت: وضعيت اين خانواده‌ها تا داشتن دو فرزند سالم پيگيري مي‌شود و پس از آن به استفاده از روش‌هاي دائم پيشگيري تشويق مي‌شوند.

وي افزود: با انجام مرحله اول استراتژي سوم غربالگري تالاسمي، از سال 85 تاكنون 28 هزار و 585 زوج در استان فارس كه آزمايش پيش از ازدواج را انجام نداد‌ه بودند به مراكز بهداشتي درماني مراجعه كردند و پس از انجام آزمايش‌هاي لازم 44 زوج ناقل از بين آنها شناسايي شدند.

اين كارشناس ژنتيك دانشگاه علوم پزشكي شيراز خاطرنشان كرد: در نتيجه شناسايي اين زوج‌ها از تولد 44 بيمار تالاسمي ماژور جلوگيري شده است.

رحيمي از متخصصان زنان و زايمان، ماماها و پزشكان عمومي بخش‌هاي دولتي و خصوصي خواست كه با ارجاع بيماران تالاسمي به مراكز بهداشتي و درماني، در اجراي هر چه بهتر و كامل‌تر طرح استراتژي سوم غربالگري تالاسمي همكاري كنند.

وي همچنين به همه زوج‌هايي كه آزمايش پيش از ازدواج نداشته‌اند توصيه كرد كه تا پايان دي ماه سال جاري به مراكز بهداشتي و درماني محل سكونت خود مراجعه كنند.

کارشناس ژنتيک دانشگاه علوم پزشکي شيراز بيان داشت: اين افراد حتي اگر داراي فرزندان سالمي نيز هستند بايد براي آزمايش مراجعه كنند؛ زيرا براي زوج‌هاي ناقل ژن تالاسمي در هر بارداري احتمال تولد بيمار بتاتالاسمي ماژور وجود دارد./انتهاي پيام/

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار