اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدی ضیغمی، مسئول حوزه نفت و انرژی ستاد نانو معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری در نشست تشریح اقدامات و ارائه مستندات مربوط به برخی از شرکت های بزرگ در عدم استفاده از محصولات داخلی گفت: شرکت تولید کننده نانو کاتالیست از ستاد توسعه فناوری نانو تاییدیه نانو مقیاس صنعتی را اخذ کرده است و این تاییدیه به آن معناست که کارشناسان واحد بررسی ستاد نانو به آن شرکت مراجعه کرده و از صفر تا صد تولید نانو کاتالیست را ارزیابی می کند و وقتی تولید شد، خط را پلمپ می کنند و بخشی از مواد را هم برای تست و نمونه می گیرند. برای نانو کاتالیست هم این اتفاق افتاد و توانست تاییدیه را از ستاد توسعه فناوری نانو اخذ کند.
وی افزود: در کشور سه مرکز مهم پتروشیمی اروند، آبادان و غدیر وجود دارد که تولیدکننده پی وی سی هستند. شرکت تولید کننده نانو کاتالیست از سال ۹۲-۹۱ توانست مجوز لازم برای تاییدیه نانو کاتالیست را اخذ و شروع به مذاکره با مجموعه پتروشیمی غدیر کند. این مذاکرات و تست ها با مشکلات زیادی انجام شد و در منطقه ویژه ماهشهر تست راکتوری گرفته شد و نمایندگان پتروشیمی غدیر در آن مرحله نیز حضور داشتند و مدیر عامل وقت پتروشیمی غدیر براساس تست علاوه بر تبریک، ابراز علاقه خود را برای ادامه همکاری و خرید ابراز کرد.
ضیغمی با اشاره به اینکه دو مرحله خرید توسط پتروشیمی غدیر از این شرکت انجام شده است، گفت: با این حال پتروشیمی غدیر این کاتالیست را با یک کاتالیست چینی مخلوط کرده و آن را در خط راکتور استفاده کردند؛ حال آنکه به آنها تذکر داده شده بود که نباید این کاتالیست را با هیچ ماده دیگری مخلوط کنند و کلا کاتالیست با این مخلوط شدن از خط راکتور ریجکت شد.
وی در ادامه اظهار داشت: تمامی این مشکلات با پتروشیمی غدیر در حالی است که پتروشیمی آبادان در حال حاضر در حال استفاده از محصول است و تنها تفاوت در درصد میزان مس در این کاتالیست می باشد؛ که در پتروشیمی آبادان مس با درصد 4 تا 5 درصد و در پتروشیمی غدیر با 13 درصد استفاده می شود.
مسئول حوزه نفت و انرژی ستاد نانو معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری درباره فعالیت این شرکت در پتروشیمی آبادان گفت: سال 93 پتروشیمی آبادان که با مشکل تحریم مواجه شده بود، با تست این محصول در تیرماه 93 با یک تاییدیه توسط مدیر مجتمع پتروشیمی آبادان اعلام کرد که از این محصول راضی بوده و برای فاز بعدی اعلام آمادگی می کند. یک سال بعد از این نامه، پتروشیمی آبادان با امضای مدیر عامل، یک تاییدیه دیگر می دهد که 20 نوع کاتالیست را استفاده کرده و با گذشت 18 ماه از لود این کاتالیست در راکتور، درصد تبدیل و گزینش پذیری بهتری نسبت به مشابه خارجی دارد و تاکنون راضی بودند و این یعنی این کاتالیست در هر توناژی استفاده شده و مشکلی نداشته است.
وی در ادامه بیان داشت: شرکت پتروشیمی غدیر برای وارد شدن در مناقصه درخواست داد و در مناقصات بهانه زمان آورد و اعلام کرد که تولید این نانو کاتالیست طول می کشد، اما در تاریخ ۸ اردیبهشت ۹۴ به شماره 647/14-94 در مناقصه صورت گرفته شرکت کرد و زمان تحویل دو روز بعد از قرارداد اعلام شد. ستاد نانو هم در این مناقصه شرکت کرده و تاییدیه کاتالیست های پلمپ شده را ارائه کرد. در تاریخ ۳ شهریور ۹۴ قرارداد با پتروشیمی غدیر منعقد می شود و در ظرف یک هفته، همه کاتالیست ها آماده و ارائه می شود و به جای 70 درصد پیش پرداخت، تنها 30 درصد آن را پرداخت شد.
ضیغمی تصریح کرد: پس از مدتی مدیر عامل پتروشیمی غدیر عوض شد و متاسفانه تیمی که در پتروشیمی غدیر مخالف کاتالیست داخلی بودند، مدیر عامل جدید را راضی کردند تا از کاتالیست خارجی استفاده کند و به شرکت تولیدکننده نانو کاتالیست گفته شد که شما دارای تاییدیه فنی نیستید؛ البته با نظارت ستاد نانو مشخص شد که این دلایل، دلایل غیر قابل قبولی بوده است، چرا که ما تست های لازم را بر کاتالیست انجام داده بودیم و نتایج تست قابل قبول بود.
وی اظهار داشت: بحث قیمت هم مطرح بود؛ که شرکت هلندی قیمت را به شدت پایین آورد و قیمت این شرکت زیر قیمت جهانی بود؛ اما نتایج تست BET صورت گرفته از کاتالیست داخلی نشان داده که این شرکت حتی از مشابه خارجی خود توانسته کاتالیست بهتری تولید کند. بهانه دیگری که پتروشیمی غدیر آورد ماندگاری کاتالیست در راکتور بود. با وجود اینکه پتروشیمی آبادان دو سال است که از این کاتالیست استفاده می کند و اگر مشکلی داشت یا تاییدیه نمی داد و یا در تاییدیه ذکر می کرد، ولی آنها به یک تست به نام اترنشن استناد کردند که این تست در خارج از کشور انجام می شود و با وجود تمامی تاییدیه ها و حمایت های ستاد، متاسفانه پتروشیمی غدیر بهانه هایی آورد که با عقل و منطق و ضرورت ها جور درنمی آید.
مسئول حوزه نفت و انرژی ستاد نانو معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری با اشاره به ظرفیت مجموعه پتروشیمی اروند گفت: پتروشیمی اروند در هر دوره صد تن از این کاتالیست ها نیاز دارد. ظرفیت پتروشیمی آبادان 30 تن و پتروشیمی غدیر 18 تن است و غدیر تا پیش از این، از این محصول استفاده کرده و راضی بود؛ اما به محض تعویض مدیر عامل، این بحث مطرح شد که این محصول تاییدیه فنی ندارد.
وی با تاکید بر اینکه مدیر عامل پتروشیمی غدیر باید پاسخگو باشد، گفت: این مدیر عامل باید پاسخگو باشد، که چرا چرخش اتفاق افتاده. رقم قرارداد 3 میلیارد و 800 میلیون تومان بود که باید 70 درصد آن پیش پرداخت می شد و فقط 30 درصد آن داده شده است. حتی اگر پتروشیمی غدیر راضی شود که از کاتالیست تولید داخل استفاده کنند، ما به هیچ وجه حاضر نیستیم با این تیم کار کنیم، چرا که آنها علی رغم تمام توصیه ها کاتالیست ایرانی را با چینی مخلوط کردند.
ضیغمی تشریح کرد: مشکل بزرگ ما این است که شرکتی که نزدیک به 13 سال است روی این محصول کار کرده و حالا زمان استفاده از این محصول است، با کارشکنی برخی مجموعه ها مواجه می شود. این رقم، شرکت را دچار شکست نمی کند، اما بحث، جریانی است که برخی شرکت ها ایجاد می کنند. پتروشیمی غدیر برای آنکه آبروی خودش را حفظ کند، دست به تبلیغات منفی زد و شرکت های خارجی هم از شکست قیمت ها استفاده کردند، چرا که قبلا تفاوت قیمت خیلی زیاد بود و در حال حاضر قیمت را در پارت پنج تن و تقریبا در حد شرکت کاتالیست داخلی آوردند؛ هر چند حدس ما بر این است که این کاتالیست قبل از کارشکنی مجموعه پتروشیمی غدیر وارد کشور شده بود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این شرکت با وجود نامه هایی که زده شد، کاتالیست ایرانی را با چینی مخلوط کرد، ولی پتروشیمی آبادان از این محصول استفاده کرده و راضی بود و در حال انعقاد قرارداد سوم نیز هست. پتروشیمی اول نیز در حوزه های دیگر با این شرکت قرارداد بسته، اما این مسئله در روحیه تیم تاثیر منفی گذاشته است. با این وجود توانسته ایم فیلتر ورودی توربین کمپسور که از خارج تهیه می شد را، با کمک ستاد توسعه فناوری نانو در ایران تولید کرده و حتی به کره جنوبی صادر کنیم.