اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، پنجمین دوره مسابقات مناظرات دانشجویان ایران مرحله شرق کشور امروز در حضور دو گروه تدبیر «موافق» و ارشتاد «مخالف» در دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی با موضوع «قانون فعلی خدمت نظام وظیفه منجر به افزایش توان نظامی کشور میشود» برگزار و دو گروه شرکت کننده با هم به رقابت پرداختند.
در ابتدای این مناظره نوری، عضو گروه تدبیر در این خصوص گفت: برخی عقیده دارند قدرت نظامی یک کشور ناشی از پیوستن به کنوانسیونهای بین المللی است و برخی دیگر بر توان نظامی کشور با تکیه بر خود کشور موافق هستند که کشور ما جزو دسته دوم میباشد.
وی با اشاره به این موضوع که در ابتدا باید ببینیم که آیا قوانین ما در این خصوص مناسب هستند یا خیر؟، تصریح کرد: وجود مرزهای گسترده، وجود کشورهای همسایه بی ثبات از لحاظ سیاسی و امنیتی و دیگر مسائل و مشکلات، داشتن نیروی نظامی کارامد و قدرتمند را برای ایران واجب میکند.
عضو گروه نوا تاکید کرد: ایران بر اساس ایدئولوژی دینی که دارد نمیتواند از هر سلاح نظامی برای دفاع از خود بهره گیرد به این معنی که ما استفاده از سلاحهای شیمیایی و هستهای را در جنگ خلاف مبانی دینی و اخلاقی خود میدانیم و بمباران گسترده شهرهای دیگر را خلاف مبانی دینی خود میدانیم به همین دلیل باید از نیرویهای انسانی بیشتری جهت بالا بردن توان دفاعی خود بهره گیریم.
این دانشجو ادامه داد: تجربه جنگی نشان داده که نیروی زمینی یکه تاز میدان نبرد است که عامل اصلی در برد این نیرو نیز نیروی انسانی آن میباشد.
حتی آمریکا نیز معترف به ناکارآمد بودن خدمت نظام وظیفه شده است
در ادامه حیدرزادگان، عضو گروه ارشتاد قانون نظام وظیفه فعلی را منجر به قدرت ایران ندانست و گفت: برخی از کشورها در طول تاریخ از نیروی انسانی برای نیروهای مسلح خود استفاده کردهاند که تعداد آنها به دلیل بالا بودن استفاده از سرباز کم است.
وی تاکید کرد: قانون فعلی نظام وظیفه باعث میشود افراد دو سال در بخشی مشغول خدمت شوند که به هیچ وجه متخصص در آن رشته نیستند و علاوه بر آن منجر به بازماندن دو ساله تعداد زیادی از جوانان در سن کار، از کار و فعالیت و توسعه میشود.
حیدرزادگان با یادآوری این نکته که ما بزرگان بسیاری را داریم که گفتهاند «نیامدن آن فردی که به اکراه وارد نیروی نظامی میشود، از آمدنش بهتر است»، تصریح کرد: چنانچه نگوییم که آمریکا قدرتمندترین ارتش دنیا را دارد باید بگوییم که دارای یکی از قدرتمندترین ارتشهای دنیا است و همین کشور قدرتمند تا سال 1973 از قانون نظام وظیفه اجباری استفاده میکرد و پس از این سال این قانون را لغو کرد.
این دانشجو یکی از دلایل حذف این قانون توسط امریکا را ناکارآمد بودن این قانون و هزینه بالای تحمیلی آن دانست و بیان داشت: محسن رضایی نیز معترف به ناکارآمدی سیستم سرباز گیری اجیاری شده است و در گذشته در تبلیغات انتخاباتی خود به این موضوع اشاره کرده است.
زمان صلح استفاده از 100 هزار سرباز کافی است
در ادامه این جلسه نوا از گروه تدبیر ضمن تاکید بر این نکته که موضوع مورد بحث در این مناظره قانون نظام وظیفه است و نه نحوه اجرای آن، خاطرنشان کرد: گروه مقالب عنوان کرد «در خدمت نظام وظیفه از تخصص افراد به درستی استفاده نمیشود» و این در حالی است که در قانون نظام وظیفه به این مهم اشاره شده که باید از سربازان متناسب با تخصصشان در جایگاه مناسب بهره برد. حال چنانچه این قانون زیر پا گذاشته میشود، به دلیل نبود قانون مناسب است یا به دلیل نبود اجرای مناسب؟.
عضو گروه تدبیر تصریحکرد: همچنین گروه مقابل امریکا را مثال زد و گفت «این کشور از سال 1973 به بعد از نظام سربازگیری استفاده نکرد» در جواب به سخن باید گفت که ایدئولوژی امریکا با ایدئولوژی ایران متفاوت است. امریکا میتواند از سلاحهای شیمیایی در جنگ استفاده کند؛ اما آیا اعتقادات دینی ما به ما این اجازه را میدهد همچنین با توجه به اینکه ما دارای توان نظامی قدرتمند به اندازه آمریا نیستیم مجبوریم به شکل دیگری توان نظامی خود را افزایش دهیم که استفاده از نیوی انسانی کی از این روشهاست.
ملایی، عضو گروه ارشتاد با اشاره به این نکته که استفاده از سرباز به شکل فعلی، هزینه بالایی را طلب میکند، قانون فعلی نظام وظیفه نادرست است، بیان کرد: تمام کارها و برنامههای نیروهای نظامی در زمان سلح با استفاده از 100 هزار سرباز انجام میشود؛ بنابراین چه نیازی است که ما از 500 هزار سرباز در مزان سلح استفاده کنیم؟.
وی افزود: چنانچه 400 هزار نیروی مازاد را به جامعه برگردانیم به طور حتم کارآمدتر خواهند بود، چراکه این افراد در سنین کار هستند و میتوانند با حضور در جامعه منجر به توسعه کشور شوند.
نوری، عضو گروه دانشجویی تدبیر در ادامه این مناظره با اعلام این مطلب که قانون نظام وظیفه در سال 90 مورد بررسی قرار گرفت و اصلاح شد، خاطرنشان کرد: گروه مقابل در خصوص تخصصی شدن سربازی سخن میگوید و این در حالی است که طبق اصلاحی که در قانون نظام وظیفه صورت گرفت نخبگان و علاقمندان میتوانند به جای حضور در خدمت سربازی یک پروژهای که مورد نیاز و توجه نیروهای مسلح است را تعریف و آن را دو ماهه پیاده کنند و دیگر به سربازی نروند و این یک نوع تخصصی کردن کار است و منجر به ایجاد حس عدالت در میان افراد میشود.
در ادامه حیدرزادگان، عضو گروه ارشتاد به معضلات حضور اجباری در سربازی اشاره و تصریح کرد: این حضور اجباری سبب میشود که وانان ما نسبت به اشتغالات نظامی دچار سردی شوند و مدام نسبت به مشکلات اقتصادی خود و خانواده، شغل آینده و دیگر مسائل دغدغه روانی داشته باشند.
وی ضمن تاکید بر این موضوع که نیاز نیست در زمان صلح جوانان 21 ماه در خدمت نظام وظیفه باشند، ابراز کرد: خدمت اجباری سربازی منجر به تاخیر در امر ازودجا نیز میشود.
کشور اسرائیل که در هسایگی ما قرار داد نیز قانون نظام وظیفه دارد
نوا از گروه موافق تدبیر بار دیگر با تاکید بر این نکته که قانون نظام وظیفه ایرادی ندارد، بلکه نحوه اجرای قانون است که دچار مشکل است، گفت: گروه مقابل کشور آمریکا را در نظام سربازگیری مثال زد و ادعا کرد ایران نیز باید مانند آنان عمل کند سوال ما این است که چرا اسرائیل را مثال نزدید این کشور نیز در خصوص مسائل نظامی بسیار توانمند است؛ اما با توجه به شرایط جغرافیایی که دارد حدود 36 ماه نظام وظیفه اجباری دارد.
وی با یادآوری این نکته که بالا رفتن سن ازدواج و بسیاری از این مشکلات و آسیبهایی که اشاره کردید به تربیت ناصحیح خانوادهها مرتبط است و نه خدمت سربازی، بیان داشت: همچنین در خصوص هزینهها نیز باید گفت یکی از دلایلی که کشور اقدام به برگزاری خدمت وظیفه میکند کاهش هزینههای نظامی است؛ چراکه استخدام نیروی کادر هزینههایی به مراتب بالایی دارد که کشور از پس پرداخت آن برنمیآید، بنابراین گفته گروه مقابل در خصوص بالا رفتن هزینه نیروهای مسلح به دلیل اخذ سرباز نادرست است.
لازم در این مناظره گروه ارشتاد با کسب 463 امیتز و گروه ولایت از سیستان و لوچستان موفق به کسب 450 امیاز از مجموع 600 امتیاز شدند و گروه ارشتاد به دوره دوم مسابقات راه یافت.