اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، پنجمین دوره مسابقات مناظرات دانشجویان ایران مرحله شرق کشور امروز در حضور دو گروه رویش به عنوان گروه «موافق» و انجمن اسلامی به عنوان گروه «مخالف» در دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی با موضوع «استفاده از زور برای نهادینه کردن قانون مجاز است» برگزار و دو گروه شرکت کننده با هم به رقابت پرداختند.
در این مناظره گروه کرمی، عضو گروه رویش با اشاره به این نکته که کلی، الزامی و دارای ضمانت اجرا داشتن سه ویژگی قانون میباشد، گفت: درست است که قانون دارای یک پایگاه مردمی است؛ اما هستند افرادی که قانون گریزند به همین دلیل باید عاملی مانند زور وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: چنانچه ضمانت اجرا برای قانون وجود نداشته باشد همین قوانین که مردمی هم هستند بیاثر خواهند شد که این به ضرر مردم و به نفع افراد شرور است.
این دانشجو با اشاره به این موضوع که شدت و ضعف استفاده از زور نسبت به موضوع مورد بحث متفاوت خواهند بود، تصریح کرد: به طور مثال در قوانین کیفری بیشتر به کار بردن زود مد نظر است و در قوانین تجاری شدت استفاده از زور کمتر است.
تجویز زود منجر به ایجاد جامعه توده میشود
در ادامه حکمت زاده، عضو گروه انجمن اسلامی ضمن تاکید بر این مطلب که همه قانون را قبول داریمغ اما بر سر جبری که در این تعریف آمده است مشکل داریم، ابراز داشت: زور در همه جا کابرد ندارد به طور مثال وقتی فردی خطا میکند و به زندان میرود نسبت به گذشته خود تفاوتی نمیکند و به محض بازگشت به جامعه بار دیگر به سمت خلاف کشیده میشود و به این مسئله به این دلیل است که در کنار زندان مشاوره کارآمد وجود ندارد.
وی شکاف میان ملت و دولت را مهم خواند و بیان کرد: در کشورهایی که شکاف بین دولت و ملت بسیار باشد مردم از زمامداران ناراضبی خواهند بود و هر چه این شکاف کمتر باشد مردم از زمامداران خود راضیتر خواهند بود.
حکمتزاده ادامه داد: زمانی که این شکاف کم باشد مردم راحتتر مالیات خواهند پرداخت و آن را زور نمیدانند؛ چراکه میدانند این مالیات برای راحتی و افزایش رفاه آنان هزینه میشود؛ اما چنانچه این شکاف افزایش یابد دادن مالیات برای مردم سخت و زور تلقی میشود و آنان میگویند زمامداران به این علت از ما مالیات میگیرند که با کسری بودجه مواجه شدهاند.
عضو گروه انجمن اسلامی با تاکید بر این مسئله که تجویز زود منجر به ایجاد جامعه توده میشود، گفت: این در حالی است که ما جامعه تودهای نمیخواهیم، بلکه جامعهای میخواهیم که تئوریسین پرورش دهد و در این جامعه است که مردم قانون را درک خواهند کرد و بدون ناظر بر قانون نیز قوانین را رعایت میکنیم.
وی ضمن تاکید بر انجام برنامههای فرهنگی خاطرنشان کرد: یکی از اقدامت مثبت کشورهای توسعه یافته برگزاری برنامههای فرهنگی و آموزش قوانین با استفاده از فرهنگ آن هم در سنین کودکی است.
این دانشجو وظیفه حکومت را دیده بانی و مجری قانون بودن دانست و بیان کرد: حکومت قانون را وضع نمیکند، بلکه مجلس است که قانون را وضع میکند و حکومت مجری ان است.
چنانچه زور نباشد مجری قانون در شرایط بحرانی چه کند؟
در ادامه عضو گروه رویش گفت: در زمانهایی قرار میگیریم که قوه مجریه برای اجرای قانون در شرایط خاص قرار میگیرد یعنی در محدودیت و شرایط ویژه که راهی به جز زور باقی نمیماند.
این دانشجو تصریح کرد: چنانچه زور نباشد مجری قانون در شرایط خاص مانند چهارشنبه سوری و یا جنگ به جای زور از چه ابزاری استفاده کند؟.
گل رویی، عضو انجمن اسلامی در ادامه این مراسم با بیان این مطلب که آنچه که قانون جامعه را میپروراند، دگر اندیشی جامعه است، گفت: در شراطی مردم قانونمند میشود که استقلال اندیشه و درآمد مستقل نسبت به دولت داشته باشند و در اینجاست که قانون تضمیم کننده امنیت خواهد بود.
وی فقر فرهنگی را پیش زمینه عمل گرایی دانست و بیان کرد: مردم با زور زاویه پیدا میکنند که نافرمانی مدنی و قانون گزیری را ایجاد میکند.
گل رویی خاطرنشان کرد: گروه مقابل از چهارشنبه سوری و جنگ به عنوان شرایط بحرانی یاد کرد و گفتند چنانچه در شرایط بحرانی از زور استفاده نکنیم چه کنیم؟ که در پاسخ به این پرسش گفت چهارشنبه سوری خواست ملت است و شرایط بحرانی محسوب نمیشود و جنگ نیز عاملی است که از خارج از کشور تحمیل میشود.
زور در شرایط بحرانی مورد استفاده قرار میگیرد
کرمی، عضو گروه رویش در ادامه این نشست گفت: شرایط بحرانی مواقعی است که جامعه به حدی میرسد که برای نهادینه کردن قانون به عملکرد سریع نیازمند است و چنانچه قانون گذار بخواهد با فرهنگ سازی این کار را انجام دهد فرصت را از دست میدهد که این از دست دادن فرصت منجر به آسیب میشود.
وی ادامه داد: به طور مثال با وجود اینکه شیمی درمانی خطرناک است، بیماران سرطانی را شیمی درمانی میکنند تا اینگونه از سرطان رهایی یابند و این همان شرایط ویژه و بحرانی است.
کرمی ضمن بیان این موضوع که در شرایط عادی نیاز به زور ندارم، بلکه در شرایط بحرانی نیازمند زور هستیم، گفت: قانون با فرهنگ متفاوت است و در تمام جوامع زور به عنوان یک توانایی در اختیار حکومت قرار میگیرد.
انسان با مسئائل جبری کنار نمیآید
حکمت زاده، عضو گروه انجمن اسلامی با اشاره به این مطلب که ما نیازمند جامعه مدنی با فرهنگ بالا هستیم، تصریح کرد: انسان بر هر چیزی که جبر باشد مشکل دارد؛ چراکه زمانی که ما از جبر استفاده میکنیم منظورمان این است این مردم به این منطق نرسیدهاند که از قانون استفاده کنند.
وی تاکید کرد: مشکلات با فرهنگ سازی برطرف میشوند نه با زور. باید به دیگران وقت دهیم تا فرهنگ سازی شود.
لازم به ذکر است گروه رویش در این مسابقات موفق به کسب امتیاز ۳۹۷ و گروه انجمن اسلامی موفق به کسب امتیاز ۴۲۶ امتیاز شد و در نهایت گروه انجمن اسلامی به مرحله دوم راه یافت.