به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر به مناسبت 16 آذر روز دانشجو و عدالت خواهی برنامه ای تحت عنوان اشرافیت مسئولین برگزار کرد. محمدحسن طریقت منفرد وزیر سابق بهداشت در این برنامه پیرامون مسائل سلامت و بهداشت کشور سخنرانی کرد.
طریقت منفرد درباره اهمیت سلامت گفت: سلامت به عنوان یکی از مهمترین نیازهای مردمی مطرح است و در حال حاضر تمام امکانات برای برآورده کردن این نیاز در جامعه وجود دارد. البته اجرای عدالت در این زمینه که همان برخورداری عادلانه از خدمات سلامت است به همان اندازه موضوع سلامت اهمیت دارد.
وی با اشاره به نقش بیمه در سلامت گفت: بیمه وظیفه اش این است که سلامت و امنیت مردم را صیانت کند.
وزیر سابق بهداشت با اشاره به جایگاه سلامت در دیدگاه امام خمینی تصریح کرد: حضرت امام چه قبل از انقلاب و چه بعد از آن آرزویشان این بود که طبی داشته باشیم که حکمت محور باشد و به خاطر همین مدام حسرت می خوردند که چرا ما بعد از امیرکبیر طب حکمت محورمان را از دست دادیم.
وی با اشاره به از دست رفتن طب سنتی حکمت محور در دوره امیرکبیر گفت: سه سال بعد از ایجاد مدرسه دارالفنون توسط عده ای آموزش طب سنتی در ایران ممنوع شد. در آن زمان سفیر انگلیس در مورد این موضوع می گوید ما آخرین میخ طب سنتی ایران را کوبیدیم.
طریقت منفرد در مورد سیاست های سلامت افزود: قانون برنامه پنجم حاصل برنامه ریزی های گسترده ای بود و همزمان با آن توسط حضرت آقا سیاست هایش ابلاغ شد در این سی و چند سالی که در حوزه سلامت خدمت کرده ام هیچ یک از قانون های خوب این برنامه اجرایی نشد.
وزیر سابق بهداشت با اشاره به اهمیت سلامت در سطح جهانی گفت: آقای مایکل مور طبق مستندی که ساخت ثابت کرد که سلامت و نظام سلامتی در کوبا که فقیرترین کشور آمریکای لاتین است بهتر از سلامت و نظام سلامتی در ثروتمندترین کشور جهان یعنی امریکا است. البته بعد از آن مسئولین آمریکا در این راستا قدم برداشتند و دغدغه شان این شد که نظام سلامت را به خوبی تعریف و اجرایی کنند اما متاسفانه در ایران این موضوع فقط تعریف شد ولی اجرایی نشد.
وی در مورد تعرفه ها به این نکته اشاره کرد که وقتی قرار است تعرفه ها را واقعی کنیم حتما باید در کنارش راهنمای بالینی داشته باشیم. هزینه های بهداشتی در سطح جهان به قدری زیاد شده که هیچ کشوری به تنهایی قادر به تامین همه آن نیست.
طریقت منفرد با اشاره به اهمیت راهنمای بالینی گفت: نبود راهنمای بالینی در کشور یعنی اگر تمام ثروت کشور را در صندوق سلامت بریزید ولی به نتیجه ای نمی رسید و این نشان دهنده اهمیت راهنمای بالینی است.
وزیر سابق بهداشت در پاسخ به این سوال که چرا قوانینی که در برنامه توسعه در زمینه بهداشت آمده اجرا نمی شود گفت: در دنیا اجازه نمی دهند که پزشک برای هزینه های بیماری در مقابل بیمار قرار بگیرد چون که حیثیت پزشکی زیر سوال می رود. در 44 کشور برتر دنیا در زمینه سلامت فقط 3 کشور وزیر بهداشتشان پزشک است و این سه کشور هم وزیر بهداشتشان کار چندان خوبی انجام نمی دهند.
وی در بیان این که چرا وزیر بهداشت کشور نباید پزشک باشد گفت: سازمان سلامت جهانی و بانک جهانی مخالف وزیر شدن پزشکان هستند چون که معتقدند تنها بخشی که نباید سرنوشت مصرف کننده را به دست خودش بسپارد؛ بخش سلامت است. به همین جهت است که حاکمیت باید در کنار بخش سلامت بایستد و از آن حمایت کند.
طریقت منفرد در ادامه با اشاره به این موضوع گفت: ورود پزشکان به عرصه سیاست گذاری ها و وزارت بهداشت کار اشتباهی است. امروز در دنیا هر بخشی متخصص خودش را دارد. در بخش اقتصاد سلامت ما با پیچیده ترین تخصص روبه رو هستیم. همه گردانندگان وزارت بهداشت در دنیا یا حقوق دان هستند یا اقتصاددان. چون که طبیب جایگاهی دارد که وقتی روبه روی مردم و در جایگاه سیاست گذاری قرار بگیرد روحیه پزشکیش را از دست می دهد و به خاطر همین مدیریت مالی بهداشت و درمان باید به دست اهلش سپرده شود و نه پزشکان.
وزیر سابق بهداشت در ادامه با اشاره به نقش دولت یازدهم در بخش سلامت گفت: دولت یازدهم بخش سلامت درمان را در اولویت قرار داد و رهبر هم در مورد این موضوع گفت کاری کنید که این طرح به ضد خودش تبدیل نشود.
وی در پایان به این نکته اشاره کرد: برای نجات جایگاه فرهیخته پزشکی و سلامت باید این قانون را که پزشک نمی تواند وزیر بهداشت شود را اجرایی کنیم.