به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا مجیدی، دبیر کل مجمع مجالس آسیایی پیش از ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که در محل مجلس شورای اسلامی برگزار شد با بیان اینکه در آستانه دهمین سالگرد تاسیس این نهاد آسیایی قرار داریم، اظهار داشت: مجمع مجالس آسیایی یک سازمان بین المجالسی است که بنا به ضرورت، جایگزین انجمن پارلمان های آسیایی برای صلح شد که در سال 1999 به منظور تقویت و گسترش صلح در قاره آسیا تشکیل شده بود.
وی ادامه داد: این انجمن 39 عضو داشت که عمدتا در جهت ارتقای حقوق بشر و تامین صلح با استعانت از امکانات پارلمان ها فعالیت می کرد. APA محصول تلاشی است که در ادوار گذشته از سوی پارلمان های آسیایی شکل گرفت از سال 1999 تا سال 2006 میلادی مجموعه ای به نام انجمن پارلمان های آسیایی با ماموریت صلح وجود داشت. درسال 2006 میلادی و در نشست انجمن در تهران به ابتکار مجلس شورای اسلامی و برای گسترش دامنه فعالیت ها قرار شد تا علاوه بر پاسداری از صلح امور مهم دیگری پوشش داده شود از این رو این انجمن به مجمع مجالس آسیایی تبدیل و دبیرخانه دائمی آن در تهران مستقر گردید.
دبیر کل مجمع مجالس آسیایی تصریح کرد: تاکنون 9 نشست و مجمع عمومی برگزار شده است. دو نشست در جمهوری اسلامی ایران، دوبار در اندونزی، یکبار در سوریه، دوبار در پاکستان و دوبار در کامبوج برگزار شده است.
مجیدی ادامه داد: رئیس مجمع بالاترین مقام سازمانی و از بین روسای مجالس عضو برای یک دوره دو ساله توسط مجمع عمومی انتخاب می شود. مسئولیت رئیس برگزاری دو نشست مجمع عمومی و چهار نشست شورای اجرایی و در عین شروع و ختم نشست های مزبور و تضمین اجرای مقررات اساسنامه و موازین اجرایی است.
سفیر و نماینده سابق ایران در یونسکو یادآور شد: تاکنون مجلس شورای اسلامی، مجلس نمایندگان اندونزی، مجلس مردمی سوریه، مجلس سنای پاکستان و مجلس ملی کامبوج ریاست مجمع را عهده دار بوده اند و قرار است این سمت از ابتدای سال 2018 میلادی به مجلس ترکیه منتقل شود.
وی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: یکی از اهداف مجالس آسیایی تشکیل پارلمان آسیایی است زمینه های همکاری در میان کشورهای آسیایی وجود دارد که با ایجاد پارلمان آسیایی می توان نقش موثری در هر چه بیشتر شدن این همکاری ها داشته باشیم.
دبیر کل مجمع مجالس آسیایی یادآور شد: دیپلماسی پارلمانی امروز جایگاه بسزایی دارد و باید نمایندگان مجالس کشورهای آسیایی و رسانه ها به این موضوع توجه کنند. در دوره جدید نیز تلاش می کنیم ابعاد کارشناسی و پشتوانه علمی مجالس آسیایی را تقویت کنیم.
مجیدی همچنین با اشاره به دبیرخانه مجمع مجالس آسیایی تصریح کرد: در تلاش برای تهیه بسته های علمی و کارشناسانه برای کمیته های چهارگانه مجمع مجالس آسیایی هستیم تا مصوبات و قطعنامه های APA از پشتوانه کارشناسی برخوردار باشند. چهار کمیته دائم در زمینه های امور سیاسی، اقتصادی و توسعه پایدار، فرهنگی و اجتماعی و نهایتا امور مالی و اداری فعالیت می کنند.
سفیر و نماینده سابق ایران در یونسکو بیان داشت: در سال میلادی جاری ریاست کمیته دائم سیاسی با مجلس سنای پاکستان، ریاست کمیته دائم اقتصادی با مجلس بحرین، ریاست کمیته دائم فرهنگی و اجتماعی با مجلس بوتان و ریاست کمیته دائم مالی و اداری با مجلس امارات متحده عربی است.
وی همچنین تصریح کرد: هر اندازه که شناخت بیشتری از روابط پارلمانی به شهروندان، اعضای این مجمع و همچنین نمایندگان کشورهای آسیایی ارائه دهیم می توانیم توفیقات خوبی در راستای هم افزایی کشورها ایجاد کنیم تاکنون نزدیک به 20 قطعنامه توسط مجمع مجالس آسیایی تصویب شده که بخش عظیم آنها با رویکردهای اقتصادی تهیه شده است.
وی با بیان اینکه مجمع مصوباتی درباره رعایت حقوق بانوان دارد که در تلاش برای اجرایی کردن آن ها در پارلمان ها هستیم تصریح کرد: سیاست مجمع مجالس آسیایی هر دو سال یک بار تغییر می کند و براساس آخرین تغییرات صورت گرفته کامبوج از یک سال پیش تا ژانویه 2018 ریاست مجمع را برعهده دارد و پس از آن از ژانویه سال 2017 ترکیه به مدت دو سال ریاست مجمع مجالس آسیایی را برعهده خواهد گرفت.
مجیدی تاکید کرد: مصوبات مجمع مجالس آسیایی برای پارلمان های کشورها لازم الاجرا نیست اما می تواند در قوانین موثر باشد توجه به دیپلماسی پارلمانی یکی از اموری است که همواره در تقویت روابط دیپلماتیک کشورها نقش موثری خواهد داشت.
دبیر کل مجمع مجالس آسیایی با بیان این که اجازه نمی دهیم در مجمع چالش ها، فرصت ها را تحت تاثیر قرار دهند یادآور شد: مجمع مجالس آسیایی دارای 42 پارلمان عضو دائم، 16 پارلمان عضو ناظر و با 11 سازمان بین المللی و منطقه ای پارلمانی همکاری نزدیکی دارد.
به گفته وی مجمع مجالس آسیایی برای دستیابی به اهداف و دیدگاه هایش که فراهم کردن زمینه های ارتباط وسیع تر و همکاری گسترده تر میان مجالس کشورهای آسیایی است به اهدافی هم چون تقویت آزادی، عدالت اجتماعی، صلح، امنیت و دوستی، ایجاد همگرایی میان ملل آسیایی برای بهره برداری بهتر از همه امکانات این قاره فراهم کردن رفاه و تسهیلات زیستی مناسب برای مردم و همه مجالس عضو... متمرکز است.
مجیدی در پایان خاطر نشان کرد: رسانه ها در کنار دیگر اقدامات پارلمانی به دیپلماسی پارلمانی توجه جدی داشته و آن را تقویت کنند.
گفتنی است؛ کشورهایی هم چون آذربایجان، اردن، افغانستان، ازبکستان، امارات، اندونزی، بحرین، بنگلادش، بوتان، ایران، پاکستان، پالائو، تاجیکستان، تایلند، ترکیه، تونگاه چین، روسیه، سریلانکا، سنگاپور، سوریه، عراق، عربستان، فلسطین، فلیپین، قبرس، قرقیزستان، قزاقستان، کامبوج، کره شمالی، کره جنوبی، کری باتی، کویت، لائوس، لبنان، مالدیو، مالزی، مغولستان، نپال، ویتنام، هند و یمن اعضای دائم مجمع مجالس آسیایی هستند.
هم چنین استرالیا، پاپواگینه نو، ترکمنستان، توالو، تیمور شرقی، جزایر سلیمان، جزایر مارشال، زلاند نو،ژاپن، ساموا، عمان، فیجی، قطر، میکرونزیا، نارائو، وان واتو از اعضای ناظر این مجمع آسیایی به شمار می روند.