سید محمد رضا موسوی در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با اشاره به برگزاری حدود 800 کرسی آزاداندیشی از مهرماه تا اواخر سال 95 در دانشگاه ها گفت: بیشترین کرسی های آزاد اندیشی لغو شده در دانشگاه ها با موضوع نقد برجام بوده اند.
وی با بیان اینکه این یک توهم است که نقد دولت می تواند به دولت ضربه بزند و آن را از پیشرفت باز بدارد، افزود: اگر دولت در همین بحث برجام به نظرات و توصیه های منتقدین و دلسوزان نظام عمل می کرد این شکاف هایی که به واسطه توافق هسته ای به وجود آمده شکل نمی گرفتند؛ البته قبل از اجرای برجام این اشکالات گفته شده بودند و این نشان می دهد که فضای تضارب آرا و آزاد اندیشی در دانشگاه های ما اگر به آن بها داده شود یک فضای پیش برنده است.
جانشین مرکز تفکر و آزاداندیشی سازمان بسیج دانشجویی با اشاره به اینکه در آیین نامه کرسی های آزاداندیشی یک سری نقاط ضعف وجود دارد که اگر رفع شوند یک گام رو به جلو در برگزاری کرسی ها برداشته می شود؛ البته در حال حاضر اراده ای از طرف شورای عالی انقلاب فرهنگی برای اصلاح این آیین نامه وجود ندارد، گفت: به عنوان نمونه بروکراسی سنگینی برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی اعمال کرده اند به گونه ای که یک سری اجازه ها را در گزینش برنامه ها به مسئولان دانشگاهی داده اند تا جایی که اگر مسئولی ذائقه اش با موضوع کرسی مطالبه گرانه جور در نیاید می تواند برنامه را لغو کند و این کار را سخت کرده است.
موسوی با اشاره به اینکه باید بگویم دانشگاه ها و مسئولان دانشگاهی خیلی در فضای آزاد اندیشی به معنای واقعی نیستند؛ بنابراین به خاطر مصلحت اندیشی ممکن است به سمت محافظه کاری و جهت دهی به برنامه های آزاد اندیشانه و برگزاری کرسی های کم خطا و کم حاشیه رفته و به نوعی کرسی های هدایت شده و مهندسی شده را برگزار کنند، اضافه کرد: این مسئله نیز نشات گرفته از ضعف آیین نامه کرسی ها است؛ چرا که در هیات نظارت دانشگاه ها که متشکل از یک هیات سه نفره شامل رئیس دانشگاه، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری و نماینده عالی وزیر علوم در دانشگاه است و وظیفه صدور مجوز برگزاری کرسی ها به این هیات محول شده جای دانشجویان خالی بوده و حق رای ندارند.
وی با بیان اینکه کرسی های آزاداندیشی برنامه دانشجویی محسوب می شوند؛ بنابراین اگر نمایندگان تشکل های دانشجویی در هیات نظارت حق رای داشته باشد این می تواند فضای تعادل را در برگزاری کرسی ها برقرار کند، افزود: این خلاء موجب شده که بعضا حرف روسای دانشگاه ها به کرسی بنشیند به همین دلیل در برخی از دانشگاه ها شاهدیم که به صورت یکی در میان یا مجوز کرسی ها را صادر نمی کنند و یا اینکه آنها را لغو می کنند.
جانشین مرکز تفکر و آزاداندیشی سازمان بسیج دانشجویی گفت: اینکه تلاش می شود کرسی ها به صورت مدیریت شده برگزار شوند این آفت آزاداندیشی است و موجب بی اعتمادی دانشجو می شود. در هر حال حرف دانشجو مطالبه گرانه و نقدانه است؛ بنابراین دانشگاه ها باید تحمل خود را بیشتر کنند.
موسوی بیان کرد: با توجه به اینکه تشکل های مختلفی در دانشگاه وجود دارد باید زمینه برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی با حضور منتقدین دولت نیز در دانشگاه ها فراهم شود.
وی با اشاره به اینکه از مهر ماه تا اواخر سال 95 تعداد کرسی هایی که لغو شد قابل توجه بوده اند، تصریح کرد: اینکه یک کرسی آزاد اندیشی به این دلیل که برخلاف ذائقه رئیس دانشگاه است لغو شود این خلاف آزاد اندیشی است.
جانشین مرکز تفکر و آزاداندیشی سازمان بسیج دانشجویی با اشاره به اینکه در مجموع فضای کرسی های آزاداندیشی را رو به پیشرفت می دانم، گفت: با بحث های گفتمانی که در خصوص چیستی و چرایی کرسی های آزاداندیشی در کشور شکل گرفت پیشرفت هایی در زمینه آزاداندیشی داشته ایم به گونه ای که امروز دانشگاهی به سمت کرسی های آزاد اندیشی نرفته باشد به تعبیری مانند کشورهای جهان سومی هستند که برخی از اصول بدیهی را قبول ندارند. خوشبختانه دانشگاه ها پذیرفته اند که برنامه ها باید بیشتر به سمت آزاد اندیشی بروند و مبنی بر تضارب آرا باشند؛ اگر این تضارب آرا در فضایی منظم و اخلاقی شکل بگیرد می تواند خود را نمایان کند.
موسوی با بیان اینکه استان ها و دانشگاه هایی هستند که در بحث آموزش و گفتمان سازی در مورد کرسی های آزاداندیشی گام برداشتند، اظهار کرد: جهاد دانشگاه خوزستان را در این زمینه تحسین می کنیم، دانشگاه تبریز نیز قابل تحسین است و دانشگاههای تهران نیز حدودا پیشرفت کرده و در تحقق گفتمان سازی هم کار کرده اند.
وی افزود: استان سیستان و بلوچستان هم قابل تحسین است چون علاوه بر گفتمان سازی و آموزش تشکل ها و دانشگاه ها، ارتباط فقط با بسیج دانشجویی محدود نشده و با دیگر تشکل های انقلابی هم ارتباط برقرار شده است علاوه بر این یک سلسله جلسات آزاد اندیشانه ای هم با تشکل هایی که با بسیج دانشجویی اختلاف نظر و دیدگاه دارند برگزار شده که خروجی خوبی داشته اند و به این اصل که اشتراک نظر، تطابق فکری و نظری و انقلابی که در این تشکل ها وجود دارد بسیار بیشتر از بعد حزبی است که با هم اختلاف نظر داریم و این پیشرفت بزرگی بود.
جانشین مرکز تفکر و آزاداندیشی سازمان بسیج دانشجویی گفت: متاسفانه در برخی دانشگاه ها دیده می شود که وقتی دانشجویی در یک کرسی آزاداندیشی اظهارنظر می کند چون این اظهار نظر با ذائقه مسئولان دانشگاه سازگار نبوده دانشجو را به کمیته انضباطی احضار کرده اند به گونه ای که در این ترم احضار 10 نفر از دانشجویان به کمیته انضباطی به ما گزارش شده است.
موسوی با بیان اینکه این احضارها به کمیته انضباطی بعضا با هدف ایجاد ترس در بین دانشجویان انجام می شوند، تصریح کرد: این در حالی است که رهبرمعظم انقلاب فرمودند که اگر کسی راجع به من آمد صحبتی کرد و نقدی کرد تازه من استفاده هم می کنم و هیچ گونه مشکلی برای آن فرد نباید به وجود بیاید و با این حال وقتی که بالاترین شخصیت کشور این حرف را می زند مسئولان باید این رویکرد را سرلوحه کار خود قرار دهند.
وی اظهار کرد: نقدهای مطرح شده در کرسی های آزاداندیشی و در فضای دانشگاه پیش برنده هستند بنابراین توصیه ما به مسئولان این است که به جای حذف این نقدها و اینکه دانشگاه را به سمت یک دانشگاه مرده بی روح و غیرمنتقد و غیرمطالبه گر پیش ببرند دانشگاه را به سمت یک دانشگاه منتقد و پویا هدایت کنند.
جانشین مرکز تفکر و آزاداندیشی سازمان بسیج دانشجویی با اشاره به راه اندازی دبیرخانه کرسی های آزاداندیشی در سراسر کشور، گفت: این دبیرخانه ها با هدف تمرکز زدایی و ارائه آموزش، مشاوره و پشتیبانی محتوایی در استان ها راه اندازی شده اند.
موسوی با اشاره به اینکه در این مرکز نیز یک بخش مشاوره داریم که توسط اساتید در خصوص برگزاری کرسی ها به دانشگاه های سراسر کشور مشاوره ارائه می شود، اضافه کرد: از ابتدای سالتحصیلی تا اواخر سال 95 در استان های مختلف کشور توسط این قرارگاه حدود 100 ساعت کارگاه آموزشی با موضوع کرسی آزاداندیشی برگزار شده و تا پایان ترم نیز این کارگاه ها را در سراسر کشور برگزار می کنیم.