کارشناس بازار کار از ظرفیت صد هزار نفری برای طرح کارورزی فارغ التحصیلان خبر داد و گفت: براساس طرحی که در دولت به تصویب رسید بنا شده فهرست نیروهایی که کارورز در آن پذیرفته شده و به فعالیت میپردازد باید قبل و بعد از پذیرش کارورز یکسان باشد و فردی از آن لیست کم نشود.
مسلم خانی کارشناس بازار کار و استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو در خصوص طرح کارورزی که وزارت کار از فردا آغاز آن را اجرا میکند؛ گفت: طرح کارورزی فارغ التحصیلان دانشگاهی به عنوان طرح اشتغال پذیری میباشد که هدف آن حضور کارآمد فارغ التحصیلان دانشگاهی در بازار کار میباشد البته این طرح کارکرد اشتغال آفرینی ندارد، اما میتواند موجبات یادگیری مهارتهایی را فراهم کند که در نظام آموزش دانشگاهی به دانشجویان ارایه نشده است.
وی افزود: خلا مهارتی در آموزشهای دانشگاهی دیده میشود که برهمین اساس دانشجویان در این طرح در قالب دورههای ۴ تا ۶ ماهه به فعالیت میپردازند با این طرح میخواهیم فارغ التحصیلان در شغلی متناسب با رشته تحصیلی خود تجربه کسب کنند.
خانی ادامه داد: این طرح چالشهای زیادی دارد و حتی ممکن است فارغ التحصیلان پس از گذراندن دوره شش ماهه توسط کارفرمایان پذیرفته نشوند، اما احتمال این امر نیز وجود دارد که فرد بتواند در همان محل مشغول به کار شود.
کارشناس بازار کار تاکید کرد: یکی از چالشهای پیش رو در این طرح این مشکل است که آیا حضور نیروهای کارورز به امنیت شغلی نیروهای کار موجود در آن حرفه ضربه میزند که خوشبختانه براساس طرحی که در دولت به تصویب رسید بنا شده فهرست نیروهای بیمه شده کارگاهی که کارورز در آن پذیرفته شده و به فعالیت میپردازد باید قبل و بعد از پذیرش کارورز یکسان باشد و فردی از آن لیست کم نشود.
وی اظهار داشت: هم چنین اصولا افرادی که در طرح کارورزی مشغول فعالیت میشوند کسانی هستند که آمادگی حضور کامل در بازار کار را ندارند و هیچ مهارتی نداشته و میخواهند تجربه کسب کنند قاعدتا این افراد با نیروهای با تجربه قابل مقایسه نیستند هم چنین نظارتهایی توسط سازمان تامین اجتماعی و وزارت کار صورت میگیرد که همزمان با حضور کارورز نیرویی از کارگاه کاهش پیدا نکند.
خانی با اشاره به وجود ۴ و نیم میلیون دانشجو در کشور گفت: باید بپذیریم در شرایطی که ۴ و نیم میلیون دانشجو داریم و با بیکاری فارغ التحصیل مواجهیم دوره آموزشی برای آماده شدن این افراد در بازار کار میتواند کمک زیادی به وضع موجود کند. البته افرادی هستند که به دنبال سواستفاده از این طرح هستند، اما با وجود نظارتهای سازمان تامین اجتماعی و وزارت کار این چالش نیز به حداقل میرسد.
کارشناس بازار کار با تاکید بر اینکه باید طرح کارورزی را به سطح دانشگاهها برسانیم گفت: باید این طرح را به طرح کارآموزی در دانشگاهها و برای کلیه دانشجویان تبدیل کنیم تا دانشجویان قبل از فارغ التحصیلی یک دوره کارآموزی متناسب با رشته تحصیلی خود داشته باشند.
وی با اشاره به ظرفیت این طرح گفت: طرح کارورزی براساس اعتباراتی که برای آن دیده شده میتواند تا حداکثر صد هزار نفر را تحت پوشش قرار دهد و به طور قطع در سال ۹۷ گرایش به حضور در این طرح افزایش پیدا میکند و امیدواریم برهمین اساس این طرح به طرح کارآموزی در دانشگاهها تبدیل شود. این تجربه در سالهای ۸۶ تا ۸۸ نیز توسط دولت وقت انجام شد و قریب به ۷۰ هزار نفر از فارغ التحصیلان در آن شرکت کردند و در دنیا نیز این طرح به طرق مختلف انجام میشود.
وی در پایان خاطر نشان کرد: افراد با شرکت در طرح کارورزی و گذراندن این طرح ماهانه ۳۰ تا ۳۵ درصد حداقل دستمزد وزارت کار را براساس مقطع تحصیلی دریافت میکنند.