سخنگوی وزارت بهداشت در نشست خبری گفت: با کمال افتخار اعلام میکنم که هم اکنون امید به زندگی در زنان ایرانی تا ۷۸.۴ سال و در مردان ایرانی به ۷۳.۸ سال افزایش یافته است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر ایرج حریرچی در نشست خبری امروز در وزارت بهداشت، با اشاره به این که امید به زندگی در بدو تولد یعنی میانگین سالهایی که انتظار میرود یک نوزاد زنده بماند، گفت: امید به زندگی در سالهای قبل از انقلاب ۵۴ سال بوده و حتی در دهه ۴۰ شمسی بین ۴۵ تا ۵۰ سال بوده است.
وی با بیان این که با کمال افتخار اعلام میکنم که هم اکنون امید به زندگی در زنان ایرانی تا ۷۸.۴ سال و در مردان ایرانی به ۷۳.۸ سال افزایش یافته است، گفت: افزایش ۲۵ سال امید به زندگی در طی بیش از چهار دهه، پیشرفت بسیار چشمگیر و شاخص خیره کنندهای است که ناشی از بهبود زیر ساختهای اقتصادی و اجتماعی و نیز اقدامات حوزه سلامت در چند دهه گذشته بوده است.
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه گفت: قابل توجه این است که شاخص امید به زندگی سالم ایرانیان یعنی امید به زندگی با سلامت خوب حدود ۶۵ سال است و این بدین معنی است که ما انسان سالم که محور توسعه و پیشرفت کشور است در بازه زمانی طولانی تری به صورت مولد و کارآ در دسترس داریم. البته این سن امید به زندگی سالم در تصمیمات کشوری بر سن بازنشستگی و فراغت از کار هم تاثیر قابل ملاحظه ایی دارد.
دکتر حریرچی افزود: رتبه ما در امید به زندگی در طی سالهای دهههای گذشته بین ۱۰۰ تا ۱۱۰ در مقایسه با دیگر کشورهای جهان بوده است که هم اکنون به رتبه ۶۳ صعود کرده است.
وی با بیان این که یک هدف بسیار مهم دیگر حوزه سلامت، کاهش مرگ و میر زودرس است تا همین اواخر مرگ قبل از ۵۰ سالگی مرگ زودرس تعریف میشد، افزود: تا دهه هفتاد شمسی و قبل از آن بیش از ۸۰ درصد موارد مرگ ایرانیان در زیر ۷۰ سالگی بود و حدود ده درصد و حداکثر ۲۰ درصد ایرانیان تا بالای ۷۰ سال عمر میکردند.
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه بیان کرد: با پیشرفتهای اقتصادی و اجتماعی و بهداشتی درمانی اخیر در کشور، هم اکنون نزدیک به ۵۰ درصد ایرانیان (یعنی ۴۷ درصد کل) یا ۵۱ درصد زنان و ۴۳ درصد مردان ایرانی بیش از ۷۰ سال عمر میکنند.
دکتر حریرچی همچنین گفت: البته این شاخص از طرف دیگر هم قابل بررسی است، در سال ۱۳۹۵ از ۳۶۰ هزار مرگ و میر اتفاق افتاده در کشور، ۲۱۹ هزار در مردان و ۱۴۱ هزار در زنان ایرانی رخ داده است که ۱۹۳ هزار یا ۵۳ درصد کل مرگها قبل از ۷۰ سالگی رخ داده است که ۱۲۴ هزار مرگ مربوط به مردان و ۶۹ هزار مرگ مربوط به زنان در زیر ۷۰ سالگی بوده است و این بدین معنی است که همه باید تلاش کنیم تا موارد مرگ و میر زودرس قبل از ۷۰ سالگی را کاهش دهیم.
وی با بیان این که بیش از ۵۰ درصد از خانوارهای ایرانی، بیشتر از میزان مورد نیاز، غذا مصرف و کالری دریافت میکنند، افزود: حدود ۲۰ درصد از خانوارها، مصرف غذا و دریافت انرژی و کالری مناسبی دارند، اما بیشتر از ۲۰ درصد از خانوارهای ایرانی، غذای کمتری استفاده و کالری کمتری دریافت میکنند و یا ترکیب غذایی آنها نامناسب است
حریرچی با بیان این مطلب گفت: متاسفانه در حدود ۱ درصد از این موارد، تماس گیرنده، اطلاعات کاملا غلط و دروغ ارائه میدهد و پرسنل شریف اورژانس در هنگام مراجعه به محل، با ساختگی بودن و مزاحمت تماس گیرنده و عدم وجود بیمار و مورد اورژانسی مواجه میشوند.
وی ادانه داد: تمام موارد مزاحمتهای تلفنی، از طریق مراجع قانونی و قضایی پیگیری میشود، ولی راه اصلی پیشگیری از چنین مواردی، ارتقاء فرهنگ عمومی در این زمینه است.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به این که یکی از سوالات مهم در حوزه سلامت، این است که در اینحوزه، چه نسبتی از درآمد ناخالص ملی، هزینه شود و کدام بیماریها باید در اولویت قرار گیرند، افزود: علم اقتصاد به ما میگوید که چگونه منابع محدود را برای نیازهای نامحدودمان مصرف کنیم و حوزه سلامت از این قاعده مستثنی نیست.
دکتر حریرچی در ادامه با بیان این که باید اقدام درمانی، اثر بخش باشد و موجب افزایش طول عمر یا افزایش کیفیت عمر شود و از سویی دیگر، اقدام درمانی نیز به بیمار ضرر نزند، گفت: اقدام درمانی بابد مقرون به صرفه باشد و گفته میشود نیم برابر تا سه برابر سرانه تولید ناخالص ملی هر کشور را میتوان برای یکسال عمر با کیفیت هزینه کرد.
وی در ادامه با اشاره به این که اقدامات بسیار زیادی در مورد سموم کشاورزی، که حتی حساس تَر از کودها هستند، انجام شده است، گفت: در چندسال اخیر، با همکاری وزاررتخانههای بهداشت و جهادکشاورزی، اقدامات خوبی در زمینه نظارت بر کودهای کشاورزی انجام شده است.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: اکثر سموم کشاورزی، شناسنامه دار شده و مراکز تولید سم به حداقل رسیده است و همچنین آگاهی بخشی درمورد مصرف آنها نیز افزایش پیدا کرده است
دکتر حریرچی همچنین گفت: در مورد کودها نیز، وزارت بهداشت نقش حمایت طلبی، آگاهی بخشی و ترویج دانش را دارد و کسی از وزارت بهداشت انتظار ندارد که در مزارع، کودها را بسنجد.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به این که در مورد خودروها و سهم آلایندگی آنها نیز وزارت بهداشت وظیفه هشدار و آگاهی بخشی دارد و ابزار قانونی برای جلوگیری از تولید خودرو در اختیار این وزارتخانه نیست، افزود: سایر سازمانها و سمنها نیز سهم زیادی در این مورد دارند.
وی همچنین با بیان این که تولید سیگار در ایران در طول زمان افزایش داشته است، افزود: درمورد آلودگی هوا، اقداماتی انجام شده، اما مکفی نیست.
دکتر حریرچی افزود: تولید خودرو گرچه برای برخی افراد نفع اقتصادی دارد، اما برای کل کشور نفع اقتصادی ندارد، زیرا با احتساب آلودگی هوا و بیماریهایی که به همراه دارد و همچنین هزینههای مستقیم سلامت و سالهای ازدست رفته عمر، به اقتصاد ملی ضربه میزند.