حریرچی با در واکنش به تجمع بیماران MPS مقابل این وزارتخانه گفت: گروههایی که درمان برایشان موثر باشد مطابق با معیارهای درمانی کشور از حمایتهای وزارت بهداشت بهرهمند خواهند شد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، ایرج حریرچی در نشست خبری در ارتباط با سالهای زندگی از دست رفته اظهار داشت: شاخص دالی (DALLY) سالهای زندگی توام با ناتوانی تطبیق داده شده است و درواقع یک سال از دست رفته عمر زندگی سالم به شمار میرود. همچنین بار بیماریها مجموعه دالی یک جامعه بوده که براساس مرگ و ناتوانی سنجیده میشود.
وی افزود: به طول مثال سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی هرچند که بار بیماریشان زیاد بوده ولی سرطان درباره بیماریها در رده ششم و اعتیاد و بیماریهای روانی در رده دوم بار بیماریها در کشور قرار دارند.
حریرچی عنوان کرد: براساس بررسیهای جهانی به ازای یک سال عمر از دست رفت میتوان 0.5 تا 3 برابر سرانه کشور را هزینه کرد که این براساس درآمد سرانه کشورها متفاوت بوده و در ایران که سرانه ما 4850 دلار بوده هزینه حدود یک برابر سرانه به ازای یک سال عمر از دست رفته میتوان در نظر گرفت.
سخنگوی وزارت بهداشت عنوان کرد: این مساله شرایط سختی را برعهده سیاستگذاران و بیمهگذاران گذاشته و سبب میشود که تصمیمهای دشواری را بگیرند. به طور مثال برخی از بیماریها در سنین پایین ایجاد شده و امید به زندگی حداکثر 17 تا 18 سال است و داروی مصرفی سالانه آنها برای هر یک،یک میلیارد و 500 میلیون تومان است. بنابراین در این شرایط باید تصمیمات دقیقی گرفت.
* هزینه ورود یک دارو به بازار یک میلیارد دلار
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه هزینه ورود یک دارو به بازار از زمان تحقیق تا تولید صنعتی و فروش آن در دنیا یک میلیارد دلار هزینه به همراه دارد گفت: البته این مربوط به دارویی بوده که از قبل موجود نبوده است. البته تولید داروی اصلی تنها در انحصار چند کشور است و برخی از کشورها تنها مولکول مشابه را ساخته و فرمولاسیون را انجام میدهند، بسیاری نیز این توانایی را ندارند.
وی گفت: ما خوشبختانه میتوانیم امروزه مولکول مشابه این داروها را در کشور تولید کنیم به طور مثال واکسن هپاتیت با تولید داخلی هزینهای کمتر از صد دلار داشته و اگر میخواستیم آن را همچنان وارد کنیم بایدهزینههای گزافی پرداخت میکردیم.
سخنگوی وزارت بهداشت بیان داشت: البته تاکنون به غیر از داروی گیاهی دارویی که مراحل داروی شیمیایی را از اول تا آخر طی کرده باشد و مقبول جهانی باشد نداشتهایم. البته تولید مولکولهای مشابه را انجام میدهیم.
* واکنش سخنگوی وزارت بهداشت به تجمع بیماران MPS مقابل این وزارتخانه
حریرچی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه امروز خانواده بیماران MPS مقابل وزارت بهداشت تجمع کردهاند و خواستار گفتوگو با مسئولان ارشد وزارت بهداشت شدهاند تصمیم شما برای کمک به این بیماران چیست گفت: مفاهمه امری دوطرف است و گفتوگو موضوعی یکطرفه نیست. ولی باید توجه داشت که ما برای بیماران MPS هزینه قابل توجهی داریم انجام میدهیم بیمه ها هم به همین صورت هستند.
وی گفت: گروههایی که درمان برای انها موثر باشد مطابق با معیار درمانی کشور از این مساله بهرهمند خواهند شد. لذا افرادی که بیماریشان تایید و داروی موثر برایشان باشد پوشش میدهیم.
حریرچی اضافه کرد: افرادی که جدیدا به این بیماری گرفتار شده وضعیت بیماریشان باید بررسی و آزمایشهای لازم برایشان انجام شود که آیا دارو نیز برای آنها موثر است یا خیر و پس از آن هزینه اقتصادی را برآورد و بسته به توانایی کشور هزینه میکنیم.
سخنگوی وزارت بهداشت تاکید کرد: طبق قانون برنامه ششم آییننامهای در دولت تصویب شده و هر سال لیست دارویی کشور باید اعلام و هر سه ماه یکبار آن را تجدیدنظر کنیم. لذا ممکن است برخی از داروها از این لیست حذف شوند.
حریرچی گفت: به طور مثال یک نوع آنتیبیوتیک 500 هزار تومانی خط سوم درمان بوده و یک آمپول 5 هزار تومان خط اول و برخی میگویند ما همان داروی گران را میخواهیم و زمانی که ما اعلام میکنیم آن را ارائه نمیدهیم شرکت تولیدکننده بیمار را به مقابله واداشته و اعلام میکند که فلان فرد به دلیل نرسیدن آن آنتیبیوتیک فوت شده است. در حالی که ما باید هزینههای اقتصادی و موثری داروها را بررسی کنیم.
* راهنماهای بالینی فشار و قند خون براساس بالاترین معیارها
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه گفت: راهنمای بالینی درمورد فشار و قند خون در کشور ما براساس بالاترین معیارهای دنیا است و مورد توافق سازمان بهداشت جهانی بوده و کشورهای مختلف معیارهای خودشان را دارند.
حریرچی درمورد داروهای بیماران SMA گفت: ما با خانواده این نوع بیماران کاملا احساس همدردی میکنیم ولی برخی درمانها فوقالعاده گران قیمت بوده و ما مجبوریم تصمیمات سختی بگیریم.
* داروهای تولید ایران کیفیت مقبول و مطلوبی دارد
سخنگوی وزارت بهداشت درمورد کیفیت داروهای ایرانی گفت: ما در مورد کیفیت اقلامی که با سلامت مردم در ارتباط بوده با هیچ فردی مصامههای نداریم. داروهای کشور از زمان تولید تا محصول نهایی شدن و حتی بعد از آن مکررا کیفیتش بررسی میشود و مردم ایران مطمئن باشند که داروهای داخل کشور کیفیت لازم را دارا بوده و مقبول و مطلوب است؛ لذا به دانشمندان ایرانی اعتماد و این داروها را در صورت نیاز مصرف کنند.
* ایران جزو موفقترین کشورهای پیشگیری از ابتلا به تالاسمی
حریرچی درمورد مشکلات پیش آمده در مورد بیماران مبتلا به تالاسمی گفت: همان داروهای تزریقی را برای بیماران تالاسمی در کشور تولید میکنیم و باید توجه داشت که دنیا به دنبال مصرف داروی خوراکی است البته ما مقداری که حدود 10 درصد است داروی خارجی در این زمینه وارد میکنیم ولی باید توجه داشت که از این منظر از نظر قانونی گیر هستیم چرا که این داروها در ایران تولید میشود.
وی اظهار کرد: در کشور ما سال گذشته 365 هزار مرگ به وقوع پیوست که 4.6 در 100 هزار است همچنین حدود 19 هزار بیمار تالاسمی داریم و در روند کنترل بیماری تالاسمی یا پیشگیری از آن جزو موفقترین کشورها بوده و سرمایهگذاریهای عظیمی در این زمینه شده است.
* واردات داروی چینی نداریم
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی مبنی بر فروش داروهای چینی در برخی از داروخانهها گفت:وزارت بهداشت طبق مصوبه قانونی در این زمینه برخورد میکند و هیچ واردات داروی چینی نداریم هر چند که برخی از کشورها این اقدام را انجام میدهند.
وی افزود: اگر مردم گزارشی مبنی بر فروش داروهای چینی دارند از طریق سامانه 190 به وزارت بهداشت اطلاع داده چرا که این موضوع قاچاق بوده و با متخلفین برخورد میشود.
*ابلاغ رسمی در مورد فعالیت در پیامرسانها از دولت نداشتهایم
حریرچی در مورد فعالیت این وزارتخانه در برخی از پیامرسانها گفت: ما مطابق مصوبات قانونی که دولت اعلام کرده برنامههای خود را انجام میدهیم، البته ابلاغ رسمی از دولت برای ما نبوده و اکنون در کانالهای دیگر فعال هستیم و فعالیت وبدا (اطلاعررسانی وزارت بهداشت) در تلگرام تنها برای تبلیغ این کانال در پیامرسانهای داخلی بوده است.
*مدت زمان لازم برای ویزیت بیماران
وی با اشاره به رشد 5 درصدی تعرفهها در بخش خصوصی و دولتی، اظهار داشت: البته ویزیت رشد 6 درصدی داشته و در بخش خصوصی پزشکان عمومی ویزیت آنها 24500، پزشک متخصص 38400 و پزشک فوقتخصص 47900 است.
سخنگوی وزارت بهداشت بیان داشت: متوسط زمان ویزیت پزشک عمومی 15 دقیقه، متخصص 20 دقیقه و فوقتخصص 25 دقیقه است همچنین تعرفه برای ویزیت پزشک عمومی در بخش دولتی 11800، پزشک متخصص 14800 و پزشک فوقتخصص 17800 است. همچنین بیمهها در مورد تعرفههای بخش خصوصی فقط معادل تعرفههای دولتی را تحت پوشش قرار میدهند. همچنین علاوه بر افزایش 6 درصدی تعرفه ویزیت تعرفه جزء حرفهای رشد صفر درصدی، تعرفه جزء فنی رشد 2.5 درصدی، هتلینگ رشد 8 درصدی و سبد دارو طی یکسال زیر نرخ تورم و با 9 درصد رشد همراه بوده است.
حریرچی گفت:حق بیمه سرانه خانوار 7 درصد طبق مصوبه ع دولت و مجلس تصویب شده که کارمندان در سیستم دولتی تنها 2 درصد آن را میپردازند.
* دو نشانه اصلی تخلف در بیمارستانها
وی عنوان کرد: در صورتی که بیمارستانهای خصوصی و دولتی دریافتی خارج از صندوق و بدون ارائه فاکتور رسمی داشته باشند، برای آنها تخلف محسوب میشود همچنین اعزام به خارج بیمارستان دولتی تحت هر عنوانی اعم از تهیه دارو تخلف است.
سخنگوی وزارت بهداشت در مورد کیفیت بیمارستانهای دولتی گفت: مردم مطمئن باشند که از لحاظ جراحی، درمان،انجام آزمایش و ... بین بخش دولتی و خصوصی تفاوتی نیست البته در مورد غذا و اتاق ممکن است تفاوت باشد.
* 11 درصد افراد بالای 65 سال دچار زوال عقل میشوند
حریرچی ضمن هشدار به افزایش سالمندی در کشور گفت: در حال حاضر 962 میلیون نفر در جهان سن بالای 65 سال داشته که این رقم تا سال 2050 به 2 میلیارد میرسد.
وی گفت:در ایران میزان افراد بالای 65 سال در سال 90، 8.2 و در سال 95، 9.2 بوده است که پیشبینی میشود تا سال 1420 این رقم به 20 درصد برسد.لذا سریعترین تغییرات جمعیتی را در کشور شاهد خواهیم بود.
سخنگوی وزارت بهداشت اختلال حافظه را یک مشکل شایع در سالمندی برشمرد و گفت: شایعترین علت دمانس یا زوال عقل آلزایمر بوده که ناشی از سن بالا است و 11 درصد افراد بالای 65 سال دچار زوال عقل یا حافظه میشوند. یعنی از هر 9 نفر یکی به درجاتی از دمانس گرفتار میشود.