دبیر سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه یزد در یادداشتی به بررسی عملکرد تشکلهای دانشجویی در برابر توصیههای رهبری پرداخت.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، امیررضا بشیری؛ * دبیر سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه یزد، در یادداشتی نوشت: طبق سنت هر ساله در ماه مبارک رمضان، دیدار هزاران نفر از دانشجویان و نمایندگان تشکلهای دانشجویی با رهبر معظم انقلاب برگزار میشود. دیداری که در آن نمایندگان تشکلهای دانشجویی به بیان دغدغههای خود در مورد مسائل دانشگاه و کشور میپردازند.
اگر سخنان رهبری را طی سه سال اخیر بررسی و بازخوانی کنیم در مییابیم که ایشان هرساله در کنار توصیههای اخلاقی خود به دانشجویان و ذکر نکات تاریخی و نکات مرتبط با مسائل روز کشور و پاسخ به بعضی سوالات و صحبتهای دانشجویان، توصیههای کارشناسانه و کاربردی هم به تشکلهای دانشجویی در خصوص مسائل دانشگاهی و دانشجویی میکنند. توصیههایی که باید نصب العین فعالین دانشجویی انقلابی باشد و فعالیتهای پیش روی خود را طبق آن تنظیم کنند.
در این یادداشت و در آستانه دیدار رمضانی امسال رهبری با دانشجویان قصد داریم آن دسته از توصیههای ایشان راکه به نظر میرسد کمتر توسط تشکلها پیاده سازی شده است؛ به صورت خلاصه بازخوانی و به خود یادآوری کنیم؛ زیرا معمولا پس از دیدار همان سال فعالین دانشجویی با شور و حرارت از توجه و عملی کردن به این توصیهها سخن میگویند، اما اینکه در عمل و درزمان یک سال فعالیت چه قدر موفق بوده ایم قابل بررسی و تامل است...
الف) رهبر انقلاب چند مرتبه طی دیدارهای اخیر به بحث مهم و دقیق اثرگذاری هرچه بیشتر تشکلها در محیط دانشگاه پرداخته اند و یکی از الزامات آن را جذب بهتر و بیشتر دانشجویان دانستند. مسئله و دغدغهای که همیشه تشکلها با آن دست و پنجه نرم میکنند، اما کمتر در آن به موفقیت دست پیدا میکنند. ایشان به صراحت از برخی روشهای غلط جذب مانند اردوی مختلط و کنسرت موسیقی نام بردند و راه درست آن را بیان "حرفهای نو" با استفاده از معارف اسلامی مانند نهج البلاغه و نظایر آن دانستند. راه دیگری که ایشان به ظرافت پیشنهاد دادند و دانشجویان انقلابی در دانشگاه کمتر به آن توجه می کنند؛ استفاده از شیوههای هنری مانند تئاتر، سرود، کاریکاتور و... بود.
یکی از دلایل ضعف در این حوزه مربوط به این است که دانشجویان تشکلها معمولا به دنبال استفاده از برنامهها و فکرهای قبلی و بعضا کلیشهای هستند و به خودشان مجال فکر و خلاقیت را نمیدهند. دیگر توصیه رهبری که مرتبط با این موضوع است؛ مقوله "اقناع دلها وتبیین " است که متاسفانه اهمیت زیادی به آن نمیدهیم. گویی انتظار داریم دانشجوی عام دانشگاه هرحرف ما را با هرشیوه و زبانی که میگوییم سریع قبول کند و چشم بگوید! در حالی که اقناع کردن دانشجو ظرافتها و راههای خاص خود را دارد که باید بادقت و حوصله انتخاب و به کارگرفته شود.
ب) از مباحث پرتکرار گفتهشده توسط رهبری "توجه به سبک زندگی ایرانی اسلامی در اندیشه و عمل و تبیین این موضوع " است. مبحثی کهبسیار جای کار دارد و برای دوستان دغدغه مندمان همیشه پررنگ و مهم بوده ولی اگر رفتار و سبک زندگی مردم جامعه و به طورمثال دانشجویان را بررسی کنیم متوجه میشویم که در عمل کمتر توانسته ایم فعالیت مفیدی انجام دهیم و بیشتر درگیر کلیشهها و شعار دادن بوده ایم..!
ج) یکی از توصیههای صریح رهبری به تشکلها تبیین چند کلیدواژه اساسی و اصلی مانند "عدالت"، "آزادی" و"نفی نظام سلطه" بوده است و یکی از راههای تحقق این مهم را بهره بردن از بیانات امام (ره) دانستند. در این خصوص به نظر میآید تلاش درخوری انجام نشده و یا اگر هم تلاشی صورت گرفته واجد شرایطی مانند نحوه ارائه جذاب و شایسته به دانشجو و اقناع مخاطب نبوده است و بیشتر به گفتگو و مباحثه در جمعهای محدودتر خود اعضاء تشکل بسنده شده است.
د) مسئله بسیار مهم دیگری که رهبر انقلاب به درستی به آن اشاره کردند و تشکلهای دانشجویی در سطح دانشگاهها متاسفانه ازآن غفلت می ورزند کار و پژوهش در حوزه " زن در غرب " است. اکنون که مباحث مربوط به زنان لقلقه زبان بعضی سودجویان در جامعه و به خصوص در بین نسل جوان دانشگاهی ما شده است؛ شایسته است که خواهران انقلابی و دغدغهمند و خلاق در این زمینه همت بیشتری پیشه کنند و شاهد ارائه شایسته و سپس غلبه گفتمان به حق اسلام در مورد "زن" در محیط دانشگاهی باشیم.
ه) یکی از توصیههای قابل تامل رهبری در مورد تزریق امید در دانشگاهها توسط تشکلها بود. ایشان با این توضیح که تشکلها باید خودشان امیدوار بمانند فرمودند که تشکلها امید را تزریق کنند و نگذارند جو ناامیدی به وجود بیاید. اگر وضعیت امروز دانشگاهها و جو غالب آن را منصفانه بررسی کنیم به اهمیت این توصیه پی میبریم؛ اما اکنون پس از گذشت یک سال، میتوان گفت که تشکلها در این حوزه عملکرد قابل ملاحظهای نداشته اند و به صورت عملی و هدفمند این توصیه را واکاوی و اجرایی نکرده اند.
و) ایشان در دیدار رمضانی سال ۹۵، مجموعههای دانشجویی را به "تشکیل یک جبهه واحد ضد آمریکایی-ضد صهیونیستی" در سطح دانشجویان جهان اسلام فراخواندند و پیشنهاد دادند که با استفاده از فضای مجازی کمپینهای عمومی دانشجویان مسلمان راه اندازی شود. بعضی اتحادیهها و تشکلهای دانشجویی در این راستا اقداماتی انجام داده اند، ولی هنوز در همان ابتدای کار هستند و تا اجرای فرمان رهبری فاصله زیادی دارند.
امید است دانشجویان تشکلهای دانشجویی فعال و دغدغه مند با به کارگیری قدرت خلاقیت خودشان و استفاده از تجربیات فعالین قدیمی تر، بتوانند پیش از بیش اقدامات کارسازی در جهت انجام توصیههای استادانه رهبری انجام دهند.
امیررضا بشیری - دبیر سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه یزد
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.