قائم مقام وزارت علوم گفت: دیاسپوراها قادر به ساخت شبکههایی از فعالیتهای سیاسی و اقتصادی در بین مرزهای کشور هستند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین سالار آملی قائم مقام وزارت علوم در چهاردهمین نشست مشورتی معاونان و مدیران بین الملل دانشگاه ها و مراکز آموزشی که صبح امروز در دانشگاه امیرکبیر برگزار شد گفت: در شرایط فعلی مباحث تلخ و شیرین زیادی مطرح شده و هم اکنون با ۴ چالش بزرگ و اساسی ۱-سیاستهای ارزی ۲-نیاز به سیاستهای ویژه امنیتی در شرایط کنونی ۳- نگرانی از پروپاگاندای ایران، ایران هراسی در محیطهای علمی ۴-حاکمیت جریانهای سیاسی در همکاریهای بین المللی و علمی روبه رو هستیم.
وی در ادامه گفت : تعداد دانشگاه ها در زمره صد دانشگاه برتر آسیا در سال ۹۷ باید به ۷ دانشگاه و در سال ۱۴۰۰ باید به ۱۰ دانشگاه افزایش یابد.
سالار آملی با اشاره به ارتباطات بین المللی افزود :ایام سختی پیش رو است ، در حوزه بین الملل انتظار است که ارتباطات بین المللی گسترش یابد همچنین باید سیاست عمدهای در بخش بین الملل ایجاد شود و از فعالیتهای پراکنده دور شویم باید کشور هدف و نقشه آن مشخص شود.در سطح دانشگاه انتظار است سیاست بین المللی و تقسیم کار و ساختار سازی و حمایت و نظارت به وجود آید در این زمینه لازم است دانشگاههای توانمند در خارج از کشور نیز شعبه داشته باشند.
سالار آملی با اشاره به دیاسپوراها در دنیا تصریح کرد : یکی از راههای حل مشکلات در شرایط کنونی دیاسپورا است که بخشی از یک ملت است که در مکانهای مختلف جهان خارج از وطن زندگی میکنند در سالهای اخیر به عنوان بازیگران مهم غیردولتی نقش اساسی در عرصه روابط بین الملل در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی و انتقال دانش و فناوری بازی میکنند. دیاسپوراها قادر به ساخت شبکههایی از فعالیتهای سیاسی و اقتصادی در بین مرزهای کشور هستند و با توجه به قدرتهای تشکیلاتی و چهرههای بارز بازیگران بالقوهای در روابط بین دولت میزبان و دولت مبدا میباشند.
وی در ادامه گفت : چین با ۳۵ میلیون و هند با ۱۶ میلیون دیاسپورا بزرگترین دیاسپورا را در سطح دنیا تشکیل داده که مهمترین عامل اقتصادی و محرک اصلی رشد اقتصادی و علمی این کشورها ، دیاسپوراها هستند . دیاسپوراهای ایرانی جمعیتی حدود ۵ میلیون نفر هستند که نیمی از آنان درامریکا کانادا و انگلستان میباشند دیاسپورهای ایرانی استثناگرا هم بوده و به شدت علمی و فرهنگی هستند و حتی نسل سوم آنان نیز تعلق خاطر به ایران دارند.
سالار آملی با اشاره به چالشهای مطرح شده در سطح کلان کشور اظهار کرد: چالش هایی نظیر ۱-سیاسی کردن موضوع دیاسپورهای ایرانی ۲-دو قطبی شدن دیاسپورهای ایرانی ۳-سیاستهای کلان از جمله ارز و جریان سازیهای تبلیغاتی چالشهای مطرح شده در سطح کلان کشور است .
وی در پایان در خصوص برنامههای عملیات در سطح دانشگاهها گفت : برنامه عملیاتی در سطح دانشگاه شامل ۱-بانک اطلاعاتی از دیاسپورهای فارغ التحصیل دانشگاه ۲-عضو هیئت علمی وابسته (تعریف تعیین چارچوب) ۳-مشترک تعالی با دیاسپورهای ایرانی (پروژه مشترک، دوره تدریس کوتاه مدت، دانشجوی دکترای مشترک) است.