باقری گفت: حوزه و دانشگاه مسئول رسیدگی به علوم انسانی در جامعه هستند که متأسفانه دانشگاهها وابسته به غرب بوده و حوزه نیز ارتباطش را با بدنه جامعه قطع کرده است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر فریبرز باقری، مدیر گروه دانشکده روانشناسی دانشگاه علوم و تحقیقات؛ با بیان اینکه گرایشات به اعتیاد در هر منطقه متفاوت است، اظهار داشت: مطالعهی دقیقی در خصوص نوع اعتیاد در مناطق مختلف کشور صورت نگرفته است و تنها برخی از پژوهشگاهها مطالعاتی داشته اند که قدرت دانشگاهها را ندارند و متأسفانه ارتباطی بین مجریان این امر وجود ندارد.
وی عامل اعتیاد در تهران را بین دو طبقه اشرافی و سطح پایین جامعه مشکل شناسایی و درک لازم افراد دانست و تصریح کرد: اصلیترین عامل اعتیاد مسئلهی هویتی است. یعنی فرد چشم اندازی در زندگیش ندارد و نمیداند میخواهد چه کار کند.
این روانشناس نداشتن عزت نفس در افراد را از عوامل مصرف دخانیات و مواد مخدر برشمرد و گفت: جوانان و نوجوانان امروزی نمیدانند چه چیزی باعث خوشبختی و موفقیت آنها میشود و تحت تأثیر بازارهای مکاری که خوراک سمی فراهم میکنند میافتند.
باقری در خصوص اعتیاد در طبقات پایین جامعه ابراز داشت: نداشتن چشم انداز زندگی در این طبقه به دلیل یأس و ناامیدی بوده که خود را با افراد مرفه مقایسه میکنند؛ و همین مقایسه موجب انتخاب مسیر غلط شده و سعی میکنند خود را با گوش کردن آهنگهای متال و هوی متال سرگرم کنند و سرانجام گوش دادن به این آهنگها با محتواهایی پر از ناامیدی و استرس آنها را به سمت اعتیاد سوق میدهد.
وی با تأکید بر اینکه جامعه روانشناسی نمیتواند دامنه اعتیاد را از جامعه برچیند، مطرح کرد: روانشناسی علم اختلال و بیماری افراد است و بیماری نیز ریشه در مسائل اجتماعی افراد دارد.
مدیر گروه دانشکده روانشناسی دانشگاه علوم و تحقیقات تأکید کرد: معتادان غالبا افراد بی سوادی نیستند بلکه آنها به پوچی رسیده اند چراکه برای سوالات خود پاسخی در ذهنشان پیدا نمیکنند.
باقری با تأکید بر اینکه با مسئلهی ضعف علوم انسانی مواجه هستیم، عنوان کرد: حوزه و دانشگاه مسئول رسیدگی به علوم انسانی در جامعه هستند که متأسفانه دانشگاهها وابسته به غرب بوده و حوزه نیز ارتباطش را با بدنه جامعه قطع کرده است.
وی ادامه داد: با اطلاعات و راهکارهای مربوط به غرب نمیتوان مشکلات داخلی را حل کرد بلکه باید متناسب با شرایط هر کشور مسائل آن را حل کرد.
این روانشناس افزود: یکی دیگر از مشکلات ریشهای در خصوص اعتیاد بیکاری و نداشتن شغل مناسب است به گونهای که افراد مسن مسئولیتها را به عهده گرفته و بر وزارتخانهها تکیه زده اند و به جوانان اجازه فعالیت نمیدهند.
باقری خاطرنشان کرد: متأسفانه نهادهایی که در زمینه مبارزه با اعتیاد فعالیت میکنند، با دانشگاهها ارتباط برقرار نکرده و همین امر نیز موجب کارهای کارشناسی نشده و نداشتن نتیجه مطلوب خواهد بود.