گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ وضعیت مدیریت آشفته پسماندهای صنعتی و خطرناک کشور و تخليه آنها در محيط زيست از مسائلي است كه هر از چندی خبرساز می شود.
رهاسازی پسماندهای خطرناک در محیط زیست، آلوده كردن رودخانه ها، رودها، دریاچه ها و زمین های کشاورزی براي مردم چيزي جز انواع سرطان های ناشناخته را نخواهد داشت، مردمی که بایستی سالیان دراز تاوان سوء مدیریت مسولان ناظر در امر محیط زیست را بدهند.
حال این بار نوبت به استان قزوین رسیده و سریال تخلیه پسماندهای خطرناک و لجن های ناشناخته در گوشه و کنار این استان، سروصدای زیادی در میان مردم ایجاد كرده است؛ گرچه در برخی موارد مدیران مربوطه اين موضوع را تكذيب ميكنند؛ اما وضعیت عکس های جدیدی كه از برخی نقاط این استان منتشر شده چيز ديگری را نشان می دهد.
با توجه به اتفاقات رخ داده و اهميت اين موضوع گفتگویی را با محمد كه يكي از فعالان دانشجویی دانشگاه آزاد قزوین است، داشته ایم تا بيشتر در جريان موضوع قرار بگيريم.
محمد، دانشجوی رشته محیط زیست دانشگاه آزاد قزوین و از فعالان محیط زیست نیز هست و در مورد اعتراضاتي كه به دریاچه لجن در منطقه کبریتمیان شده، ميگويد: ماجرا از انتشار عکسي درباره ايجاد يك دریاچه لجن در منطقه ای به نام کبریت میان در حاشیه بزرگراه تهران- قزوین نزدیکی مجتمع پرستو آغاز شد، عكسي که نشان ميداد آب و خاک این استان در معرض خطر قرار داد.
وی با توجه به صحبت های مدیر اداره کل محیط زیست استان قزوین مبني براينكه عوامل ايجاد اين موضوع را شناسایی به مراجع قانونی معرفی كرده است، می گوید: سؤال اینجاست که چرا تا کنون این پسماندها از روی زمین جمع آوری نشده اند و امکان دارد که بیش از هزارها تن پسماند لجن در این منطقه طی چند سال تخلیه و رهاسازی شوند و آب ناشی از بارندگی در این منطقه، باعث انتقال شیرابه بسیار خطرناک به لایه های زیرزمینی شود.
محمد با بيان اينكه مسئولان محیط زیست، هیچگونه اقدامی انجام نداده اند، گفت: در ادامه سریال رهاسازی پسماندهای صنعتی و خطرناک در این استان بخشداری قزوین این موضوع را تکذیب کردند و گفته اند که عکس های مربوط به سال 1395 و بوده و اینجا مکان قدیمی دفع زباله است.
این فعال دانشجویی در مورد عکس های منتشر شده و اظهارات فرماندار قزوين ميگويد: عکس وضعیت فعلی را نمایش می دهد و این منطقه مکان قدیمی دفن زباله نيست. همان طور که مشخص است، مدت زیادی از تخلیه پسماندهای مایع تخلیه شده در این منطقه نمی گذرد.
وی می افزاید: نکته بسیار حائز اهمیت و تأسف بار در این منطقه، رهاسازی برخی ظروف سموم دفع آفات و کشاورزی و پسماندهای بیمارستانی از جمله شیشه های شربت های مصرف شده و... است که در مقادیر زیادی باعث نشر آلودگی می شوند.
محمد ادامه ميدهد: در تیر ماه سال جاری هم عکس هایی در این خصوص منتشر شد؛ اما مرجع نظارتی مربوط در استان قزوین به ویژه اداره محیط زیست پاسخگو نبوده است.
محیط زیست به تخلفات بی تفاوت نخواهد بود
حسن پسندیده، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قزوین در این رابطه با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو می گوید: استان قزوین یکی از قطب های صنعتی کشور است و اساسا حدود 16 شهرک و ناحیه صنعتی دارد و محیط زیست نظارت ها و پایش های ، برعملکرد واحدهای تولیدات دارد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قزوین می افزاید: سازمان حفاظت از محیط زیست به عنوان مسئولیت حسن اجرایی در قانون به موجب ماده 23 قانون مدیریت پسماندها مسئولیت خطیری به عهده دارد و اساسا می بایست تمام حوزه مدیریت پسماندها را مدیریت کند، پسماندهای عالی شامل شهری و خانگی است.
وی گفت: بعضی از پسماندها ویژه هستند طبق قانون مدیریت اجرایی این پسماندها به عهده تولید کننده است. برای پسماندهای صنعتی ویژه خطرناک بستگی دارد این پسماند از کجا تولید شود مثلا پسماندهای بیمارستانی و درمانی که به عهده متولیان مدیران بیمارستان و درمانگاه ها است و یا پسماند در حوزه کشاورزی متولی آن حوزه مدیریت و کشاورزی است در حوزه صنعت هم به همین ترتیب پس مدیریت اجرایی پسماندهای صنعتی و ویژه در بخش صنعت به عهده تولید کننده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قزوین مطرح کرد: نکته حائز اهمیت در خصوص پسمانده های صنعتی این است به هیچ عنوان حفاظت محیط زیست استان نسبت به تخلفاتی که در حوزه های محیط زیست اتفاق می افتد هرگز بی تفاوت نبوده و نخواهد بود.
حفظ سرزمین به عنوان دفتر حیات همه وظیفه همه ما است
وی اظهار کرد: گزارش هایی را مبنی براینکه در بعضی از نقاط استان قزوین یک سری از پسماندهای صنعتی یا عادی دریافت کرده ایم؛ در استان قزین 4 هزار واحد صنعتی وجود دارد. غالب آنهایی که پسماندهایی داردند به طور مستقیم و مستمر توسط اداره کل محیط زیست استان رصد می شود و مورد کنترل و نظارت است.
وی می افزاید: تعداد بسیار از افراد سودجو هستند که واقعا هیچ تعهدی و تعلقی به محیط زیست خودشان ندارند و نسبت به محیط اطراف خود بی تفاوت هستند.
پسندیده ادامه می دهد: در گذشته پسماندهای عادی و صنعتی بی ارزش بودند؛ اما الان به لحاظ رشد تکنولوژی بسیاری از پسماندهای صنعتی قابلیت بازیابی و بازیافت پیدا کرد است. پسماندهای صنعتی به نوعی به عنوان مواد اولیه برای یک صنعت دیگری می تواند مورد استفاده باشد بسیاری از تولید کنندگان حاضر نیستند پسماندهای خود را راحت از دست بدهند آن را به مراکزی که قابلیت استفاده مجدد دارد، می فروشند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قزوین با اشاره به ریختن پسمانده های صنعتی در منطقه کبریت میان می گوید: در این منطقه گزارشاتی در این مورد رسیده بود که با تلاش همکارانم افرادسود جو شناسایی شدند و البته پسمانده های عادی بود؛ اما باز هم با این حال به لحاظ اهمیت برنامه ها و ضوابط محیط زیستی ما آن را هم اجازه ندادیم و نسبت به پاکسازی پسماندها اقدام کردیم.
وی با اشاره منطقه کبریت میان می گوید: دور تا دور این منطقه محصور است؛ نگهبانی هم دارد و ما به مدیریت شرکت صنعتی ابلاغ کردیم که مسئولیت مدیریت صنعتی آن منطقه با توجه به مالکیتی که هست با خودتان باید مراقبت کنید.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قزوین تاکید کرد: تصفیه خانه فاضلاب شهرک صنعتی کاسپین چندین سال است که افتتاح شده راه اندازی شده با ظرفیت 1200 متر مکعب مشغول به فعالیت است.
وی می گوید: تصاویري كه در فضای مجازی منتشر شده مربوط به یک توده ای خاک و نخاله است؛ چون رنگش کدر است و این تصور به وجود می آید که این پسماند خطرناک است؛ اما این چنین نیست اگر واحد صنعتی پسمانده صنعتی خود را در طبیعت رها سازد، برخورد جدی می شود.
استعفا بدی بهتره آقای پسندیده فقط استعفا درد مردم بیچاره را تسکین میده
بزنید بندازید بیرون این مسئول بی کفایت محیط زیست را
** رفتاری که پسندیده نیست **