دانشگاه هرمزگان از همجواری با خلیج فارس استفاده کرده و دانشکدهای با رشتههای دریایی با سه گروه آموزشی شیلات، زیست شناسی دریا و علوم غیر زیستی راهاندازی کرده است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ملیحه محمودخواه؛ دانشگاه هرمزگان یکی از دانشگاههای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که در شهر بندرعباس مرکز استان هرمزگان قرار دارد و در کیلومتر ۹ جاده بندرعباس به میناب واقع شدهاست.
این دانشگاه به استناد مصوبه ۱۳۷۰ شورای گسترش آموزش عالی و با مجوز راهاندازی ۶ رشته آموزشی در مقطع کارشناسی مهندسی صنایع، مهندسی مکانیک، دبیری ریاضی، دبیری فیزیک، دبیری ادبیات فارسی در دهه فجر سال ۱۳۷۰ تأسیس شد و با انتقال آموزشکده فنی هرمزگان وابسته به دانشگاه شیراز در سال ۱۳۷۱ فعالیت آموزشی خود را آغاز کرد.
دانشگاه شامل ۶ دانشکده و یک پردیس دانشگاهی قشم است و در حال حاضر نزدیک به ۶۰۰۰ دانشجوی دختر و پسر در مقاطع تحصیلی مختلف ۴۰ رشته محل کارشناسی، ۷۱ رشته محل کارشناسیارشد و ۳۲ رشته محل در مقطع دکترا در آن مشغول به فعالیت است.
در حال حاضر تعداد ۲۱۰ عضو هیات علمی در دانشگاه هرمزگان مشغول انجام امور آموزشی و پژوهشی میباشند که هرم هیات علمی دانشگاه در حال حاضر مشتمل بر ۱۳ عضو هیات علمی در مرتبه دانشیار، ۱۲۸ استادیار و ۶۹ مربی میباشد.
دورههای تکمیلی در دانشگاه هرمزگان راه اندازی دورههای تحصیلات تکمیلی طی چند سال اخیر افزایش چشمگیری داشته است، به طوری که از ۶ رشته در سال ۸۴ به ۱۰۳ رشته در سال ۱۳۹۴ رسیده است. شایان ذکر است در حال حاضر تعداد ۲۰۸ عضو هیات علمی در دانشگاه هرمزگان مشغول فعالیت و انجام کارهای پژوهشی هستند.
مجموعه حوزههای در حال استفاده دانشگاه در زیربنایی بالغ بر ۵۵۰۰۰ مترمربع (اداری ۶۰۰۰ مترمربع، خوابگاهی ۲۰۰۰ مترمربع، آموزشی، پژوهشی و فرهنگی ۲۹۰۰۰ مترمربع) مشغول به فعالیت است.
طبق ساختار تشکیلاتی عملیاتی شده مصوب، دانشگاه هرمزگان دارای پنج حوزه معاونت شامل: معاونت طرح و توسعه، معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی، معاونت پژوهشی و فناوری، معاونت دانشجویی و معاونت فرهنگی و اجتماعی است.
دانشکدههای یک دانشگاه بزرگ ۶ دانشکده در این دانشگاه فعال است که شامل دانشکده علوم انسانی، دانشکده علوم پایه، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشکده کشاورزی ومدیریت و حسابداری است
فنی و مهندسی این دانشکده مشتمل بر ۴ گروه آموزشی و ۵ رشته تحصیلی، مهندسی مکانیک، عمران، صنایع، برق و الکترونیک، کامپیوتر درمقطع لیسانس، ۶ رشته تحصیلی (سازه، سازه دریایی و سواحل، ژئوتکنیک، تبدیل انرژی، ساخت و تولید، هوش مصنوعی) در مقطع کارشناسی ارشد و ۴ رشته تحصیلی دکتری تخصصی، (تبدیل انرژی، سازه، سازه دریایی، خاک و پی) میباشد.
در حال حاضر ۱۰۱۱ نفر دانشجوی کارشناسی، ۱۴۱ نفر دانشجوی کارشناسی ارشد و ۲۴ نفر دانشجوی دکتری تخصصی در این دانشکده مشغول به تحصیل میباشد. ۳۵ نفر عضو هیئت علمی (رسمی و پیمانی)، ۱۷ کلاس آموزشی و ۱۲ آزمایشگاه و کارگاه از جمله منابع علمی این دانشکده محسوب می شوند.
یکی از شاخصترین رشتههای این دانشگاه رشته صنایع است؛ گروه مهندسی صنایع در سال ۱۳۷۱ به عنوان اولین گروه صنایع در دانشگاههای جنوب کشور با جذب دانشجو در گرایش تولید صنعتی فعالیت خود را در دانشگاه هرمزگان آغاز نمود. از آن تاریخ تاکنون این گروه در مقطع کارشناسی دانشجو میپذیرد و هماکنون با پذیرش سالیانه ۳۵ دانشجو در گرایش مهندسی صنایع فعالیت خود را ادامه میدهد. علاوه بر این با پیگیریهای انجام شده و تکمیل کادر علمی گروه، مقدمات جذب دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی صنایع در گرایشهای بهینهسازی سیستمها، لجستیک و زنجیره تأمین فراهم شده است که امید است از سال تحصیلی ۹۶-۹۵ اجرایی شود.
علوم و فنون دریایی با توجه به موقعیت جغرافیایی دانشگاه هرمزگان و پتانسیلهای منطقه از جمله تنوع زیستی غنی جانوری و گیاهی خلیج فارس و دریای عمان، ظرفیت بالای ذخایر شیلاتی و ضرورت مطالعه شرایط فیزیکی و هواشناسی دریایی بمنظور شناخت منطقه و استفاده از آن در زمینه مسائل اکولوژیکی، دانشگاه هرمزگان بر آن شد تا دانشکدهای مستقل و توانمند در این زمینه راه اندازی و فعال نماید.
بدین منظور در سال ۱۳۸۹ دانشکده علوم و فنون دریایی با سه گروه آموزشی شیلات، زیست شناسی دریا و علوم غیر زیستی راه اندازی گردید. این دانشکده در برنامههای آینده خود راه اندازی گروههای آموزشی محیط زیست دریا و مهندسی سواحل را در دست اقدام دارد.
علوم پایه در دانشکده علوم پایه نیز رشتههای فیزیک، شیمی، ریاضی، امار و زمین شناسی ارائه میشود و علاقمندان به این رشتهها میتوانند این رشتهها را تا مقاطع فوق لیسانس و دکترا سپری کنند
خوابگاهها دو خوابگاه بزرگ برای این دانشگاه ساخته شده است؛ خوابگاه پردیس ویژه پسران است که ظرفیت ۶۲۰ نفر را دارد و در مجتمع با دو بلوک در اختیار دانشجویان قرار گرفته است. تعدادی اتاقهای خوابگاه در حدود ۱۰۸ واحد میباشد که هر واحد ۶ نفر اسکان داده میشوند. از جمله امکانات این مجتمع خوابگاهی درمانگاه، سایت رایانه و مخابرات فروشگاه، زمین چمن، مرکز آمادگی جسمانی و سالن مطالعه میباشد.
اما خوابگاه مربوط به خواهران؛ فاطمیه نام دارد که ظرفیت بالغ بر ۶۰۰ نفر دارد. مجتمع خوابگاهی فاطمیه در ۳ بلوک، دانشجویان دختر را در خود جای داده است. این مجتمع بصورت سوییت بوده و در هر واحد ۱۰ نفر اسکان داده شدهاند و دارای امکاناتی، چون سالن مطالعه سالن ورزشی، سایت رایانه و ... است
اما خوابگاه خودگردان شهید ذاکری (پالایش) پسران نیز ظرفیت ۲۰۰ نفری دارد این خوابگاه خودگردان خوابگاه ۲ بلوک میباشد که یک بلوک دارای ۱۴ سوییت ۶ نفره و ۸ بلوک ۱۸ نفره میباشد و دارای امکاناتی، چون سایت رایانه و کتابخانه میباشد.
در دانشگاه هرمزگان تشکلهای بسیج دانشجویی، انجمن اسلامی و جامعه اسلامی فعال است که این دانشجویان در فعالیتهای جهادی در استان پیش قدم هستند.