معاون همکاریهای بین الملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: طی سه سال گذشته در قالب طرح همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور ۱۳۰۲ نفر از این افراد که فارغ التحصیلان دانشگاههای ممتاز دنیا هستند به کشور برگشتهاند.
بیرنگ معاون همکاریهای بین الملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: از سه سال پیش برنامهای تاکنون برنامهای به اسم همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تعریف و اجرا شده است. هدف از اجرای این برنامه نیز این بوده که از ظرفیت متخصصان ایرانی و فارغ التحصیلان خارج از کشور استفاده کنیم که در این مدت استقبال خیلی خوبی هم از این برنامه به عمل آمد به گونهای ۱۳۰۲ نفر از این افراد که فارغ التحصیلان دانشگاههای ممتاز دنیا هستند به کشور برگشته اند.
وی با بیان اینکه ۳۰۰ نفر از فارغ التحصیلانی که به کشور بازگشته اند به عنوان هیئت علمی دانشگاه فعالیت میکنند، بخشی جذب واحدهای تحقیق و توسعه شرکتها شده اند و تعدادی اقدام به ایجاد شرکتهای دانش بنیان کرده اند، افزود: طی ۲ سال گذشته ۷۲ شرکت توسط این افراد ایجاد شده و ۲ هزار نفر فارغ التحصیل ممتاز دانشگاههای کشورمان نیز در این شرکتها مشغول به کار شده اند.
معاون همکاریهای بین الملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور تا حدی موفق بوده که حتی در مطبوعات خارجی هم به آن پرداخته شده به گونهای که برای اولین بار به موضوع مهاجرت معکوس و موفقیت ایران در مطبوعاتی مانند کریستین ساینس مانیتور اشاره شده است.
بیرنگ افزود: بر اساس آمارهای بین المللی حود ۵۳ هزار دانشجوی ایرانی در دانشگاههای خارج از کشور تحصیل میکنند البته طبق آمارها در داخل گفته میشود که تعداد این دانشجویان مقداری بیشتر است، اما اگر بیشترین آماری را هم که گفته میشود با نرمهای بین المللی مقایسه کنیم خواهیم دید که آمار دانشجویان ایرانی از متوسط جهانی پایینتر است. مثلا در آمریکا که یکی از مقاصد مهم برای فارغ التحصیلان کشورمان است باز هم ایران جزو ۱۰ کشور اول نیست و تعداد دانشجویان کشورهای دیگر مانند چین، هند، کره جنوبی و عربستان چندین برابر ماست.
وی با بیان اینکه دولت امسال توجه ویژهای به بحث بازگشت متخصصان و فارغ التحصیلان ایرانی خارج از کشور کرده و سازمان برنامه و بودجه مشخصا منابعی را برای این موضوع اختصاص داده است، افزود: امیدواریم با حمایتهایی که صورت میگیرد بتوانیم از این برنامه حمایت کنیم.
معاون همکاریهای بین الملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه امسال قصد داریم حضور فارغ التحصیلان ایرانی خارج از کشور را که به کشور باز میگردند در واحدهای تحقیق و توسعه تقویت و آنها را جذب این واحدها کنیم، افزود: از طرفی میخواهیم کمک کنیم تا این افراد کسب و کار خود را راه اندازی و اشتغال مولد ایجاد کنند در هر حال معتقدیم این کار مفید و ماندگار است و میتواند در اشتغالزایی دیگر افراد موثر باشد.
بیرنگ افزود: بودجهای که توسط سازمان برنامه و بودجه ذیل مرکز تعاملات بین المللی فناوری برای اجرای طرح همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور اختصاص یافته ۱۶۰ میلیارد ریال است؛ البته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز علاوه بر بودجه تخصیص یافته در دو سال گذشته از محل منابع خود این طرح را تامین مالی کرده است و امسال نیز هر جا که لازم باشد مبالغی را اختصاص میدهد.