متخصص طب سنتی بایدها و نبایدهای انجام حجامت را تشریح کرد و گفت: تأثیرات مثبت حجامت در مطالعات بالینی تأیید شده و قطعی است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، علیرضا یارقلی متخصص طب سنتی، در ارتباط با موضوع حجامت اظهار داشت: حجامت هم مانند سایر روشهای درمانی اصولی دارد باید توجه داشت که حجامت برای چه سنی و با چه روشی انجام میگیرد.
وی افزود: از میان اعمال یداوی در طب سنتی همچون زالودرمانی، انجام فصد و حجامت، روش سوم متداولترین روش بوده و اظهار هر کلیگویی در این زمینه اشتباه است. باید مشخص باشد که حجامت در چه روزی و با چه عمقی در بدن و یا با چه وسیلهای همچون تیغ یا سوزن انجام میگیرد.
این متخصص طب سنتی با اشاره به اینکه در فصول خیلی گرم و خیلی سرد انجام حجامت توصیه نمیشود، بیان داشت:در روزهایی از سال برای انجام حجامت اکراه داریم و باید ملاحظات را در نظر گیریم، ولی به طور کلی برای برخی از بیماریها همچون کهیر، خارش و برخی از سردردها انجام حجامت جهت کمک به این بیماران ثابت شده است.
یارقلی عنوان کرد: حجامت دارای تأثیرات مثبتی است که در مطالعات بالینی تأیید شده و قطعی است، ولی برای افراد زیر دو سال و بالای ۶۰ سال این موضوع را توصیه نمیکنیم البته شاید پزشک مسلطی بگوید که من برای فردی ۶۵ سال میتوانم و توصیه میکنم این اقدام انجام شود.
وی افزود: برخی در میهمانیها همه را توصیه به حجامت میکنند که اصلا چنین چیزی صحیح نیست و باید این مسئله درست و به جا و در صورت شرایط لازم برای فرد انجام شود. همچنین در فصول اعتدال همچون بهار و اوایل پاییز این مسئله توصیه شده، ولی نه در هر ساعت و هر روزی بنابر این همه این موارد برای افراد باید در نظر گرفته شود.
این متخصص طب سنتی با اشاره به اینکه حجامت یک نوع پاکسازی سطحی به شمار میرود، یادآور شد: در طب رایج به طور مثال برای فردی که آموکسیسیلین پیشنهاد میشود ممکن است انواع تزریقی، کپسول و یا شربت باشد که برای همه یکسان نیست. این مسئله برای حجامت نیز این چنین است و باید برای هر فردی شرایط لازم سنجیده شود.
یارقلی با تأکید بر اینکه حجامت باید توسط پزشک و در مراکز معتبر صورت گیرد، عنوان کرد: حتماً فرد باید قبل از حجامت ویزیت شود و شاید ۵۰ درصد موارد را پزشک توصیه کند که حجامت برایشان خوب نیست و یا زمان آن را به آینده موکول کند.
وی با اشاره به اینکه حجامت در زمان بعد میتواند ماده خوب بدن را خارج کند گفت:متأسفانه برخی از افراد با سطح تحصیلی دیپلم و زیر دیپلم اقدام به حجامت میکند و این مسئله به دلیل اینکه فیزیولوژی بدن را ن. میشناسند سبب آسیب به فرد میشود بنابر این حجامت همچون سایر روشهای درمانی باید توسط پزشک صورت گیرد و خوددرمانی در آن ممنوع است.
این متخصص طب سنتی به انجام زالودرمانی توسط برخی از افراد اشاره کرد و گفت: در صورتی که این مسئله توسط افراد غیرحرفهای و غیر متخصص انجام گیرد میتواند سبب عفونت در بدن فرد شود.
وی تأکید کرد: ما طب سنتی را در کنار طب رایج تعریف میکنیم و متأسفانه برخی در درمان بیماریهایی همچون سرطان ورود کرده و داروهای آنها را قطع میکنند در حالی که نباید این چنین باشد و مردم از طب رایج و طب سنتی با پیشنهاد پزشکان در کنار یکدیگر بهرهمند شوند.
به گزارش خبرگزاری دانشجو، یکی از مهمترین روایاتی که در زمینه حجامت در منابع معتبر اسلامی ذکر شده و در ذیــــل آیه یک ســــوره مبارکه «اسری» در تفسیر المیزان و برخی از تفاسیر دیگر آمده است، حدیث زیر میباشد:
حضرت رسول اکرم (صلی االله علیه و آله و سلم) میفرمایند: «در شب معراج، وقتی که به آسمان هفتم صعود کردم، بر هیچ ملکی از ملائک گذر نکردم مگر اینکه گفتند یا محمد حجامت کن و امتت را به حجامت کردن امر بفرما.»
انواع حجامت چیست؟
در طب سنتی و اسلامی حجامت بر اساس اعضای بدن به چند دسته تقسیم میشود که عبارتند از:
حجامت عام: در این نوع حجامت، محل انجام حجامت بین دو کتف، حدود مهرههای سوم سینهای تا مهره پنجم سینهای را در بر میگیرد. در طب اسلامی و احادیث و روایات از این نوع حجامت با عنون حجامت نافع یاد شده است.
حجامت سر: محل این حجامت یک وجب شخص حجامت شونده از نوک بینی تا فرق سر (ملاج) وی است. در این نوع حجامت فرد باید چهار زانو نشسته باشد. در روایات این نوع حجامت را حجامت نجات بخش میگویند.
حجامت موضعی: این نوع حجامت در نقاطی از بدن که دچار مشکل شده است، قابل اجرا میباشد و بر اساس تشخیص پزشک و نوعی بیماری، حجامت در موضع و عضو خاصی انجام میشود. از جمله حجامت کفلها، اطراف مقعد، روی رانها، کلیه، ریهها و کبد است. این نوع حجامت انواع مختلف دارد که مهمترین و رایجترین آنها همان خونگیری از میان دو کتف است. ولی حدود شصت نوع حجامت دیگر نیز وجود دارد که فقط باید به تجویز اطباء انجام شود. مثلاً برای نوزادان بعد از چهار ماهگی حجامت در گودی پشت گردن تجویز میگردد که برای بر طرف کردن رطوبت سر و رشد مطلوب آنها بسیار مفید است. همچنین برای درمان زردی نوزادان حجامت سادهای توصیه میشود که از پشت گوش آنها انجام میگردد و با ریزش دو سه قطره خون، زردی نوزاد فوراً کاهش مییابد. حجامتهای دیگری نیز در سایر اعضای بدن صورت میگیرد مانند حجامت زیر چانه (برای درمان جوشهای صورت، لکنت زبان و عفونت لثه)، حجامت ساعد (برای گرفتگی رگ دست که یک بیماری خاص بانوان است)، حجامت سر (برای رشد مو)، حجامت ماستوئید (برای کاهش عوارض سکته مغزی، کاهش شنوایی و عفونت گوش)، حجامت زانو، حجامت کبد، حجامت کلیهها، حجامت ساقین، حجامت پشت کمر، زیرناف، قوزک پا و غیره.
روش انجام هجامت چیست؟
در انجام عمل هجامت باید دقت شود که خراشها پوست را در برگرفته و به ناحیه زیر جلد نرسد. همچنین خراشها باید به موازات خطوط لانگر در پوست ایجاد شوند تا ترمیم پوست بهتر صورت گرفته و اثر خراشها کمتر در پوست باقی بماند.
فرق خون دادن با حجامت چیست؟
در حجامت خون کمتر گرفته میشود و احتمال ضعف کم است، اما در خون دادن خونگیری زیاد و احتمال ضعف مستمر است.
در حجامت اول بادکش و بعد خونگیری انجام میشود و این انجام بادکش و تیغ زدن باعث فعال شدن سیستمهایی در بدن میشود، ولی در خون دادن اینطور نیست.
در انجام حجامت آلودگی به بدن وارد نمیشود، چون عمل حجامت فعال کننده و تنظیم کننده سیستم ایمنی بدن است و بنابراین این سیستم ایمنی از ورود میکروبها به بدن جلوگیری میکند.
در حجامت خون سیاه و غلیظ است که خارج میشود، خونی که دارای اوره، چربی و ترکیبات زائد بیشتری نسبت به خون تازۀ ورید است که در زمان خون دادن خارج میگردد.
حجامت سبب تنظیم و تقویت سیستم ایمنی بدن، سیستم هورمونی و سیستم عصبی میشود و از ابتلا به ۱۵۰ نوع بیماریها پیشگیری میکند.
چه افرادی نباستی عمل حجامت را انجام دهند؟
در پاسخ به این سوال که موانع انجام حجامت چیست و چه افرادی نباستی عمل حجامت را انجام دهند؟ بایستی موراد زیر را برشمرد:
افرادیکه دچار کم خونی هستند.
کسانی که متابولیسم و سوخت و ساز بدنشان کم است و به طورکلی ضعیف هستند.
در موقع عصبانیت نباید حجامت کرد، چون در این حالت رگها منقبض میشود.
در زمان قاعدگی خانمها و همچنین در زمان جنابت نبایستی حجامت انجام شود.
کسانی که به تازگی واکسن زدهاند را نباید حجامت کرد.
انجام حجامت برای افراد با مزاج بلغمی (طبع سرد و مرطوب) مناسب نیست.
افرادی که بیماریهای خاصی نظیر هموفیلی، صرع و ... دچار هستند، نباید حجامت انجام دهند.
زنان باردار، کودکان زیر دوسال و مبتلایان به فشار خون بالا نیز نباید حجامت انجام دهند.