رقابت علمی کنز که به عنوان تشویقی برای مشارکت جوانان در فعالیتهای علمی برگزار میشود امروز ۱۵ دانشمند جوان برتر خود را خواهد شناخت.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ظهر امروز نشست خبری آئین پایانی اولین دوره رقابت علمی کنز برگزار شد.
در این نشست سعید سهراب پور رئیس شورای داوری رقابت علمی کنز و استاد پیشکسوت دانشگاه صنعتی شریف بیان کرد: جایزه مصطفی (ص) که دو دوره تاکنون برگزار شده است دارای یکسری فعالیتهای جنبی بوده است.
وی ادامه داد: فعالیتهای جنبی در راستای ترویج علم است از این رو رقابت علمی کنز با وجود اولین دوره بودن، اما استقبال نسبتا خوبی را شاهد بوده است.
سهراب پور با بیان اینکه برای رقابت علمی ۱۰۴۵ نفر از ۱۵ کشور دنیا آثاری را ارسال کرده اند، گفت: از این تعداد آثار ارسالی ۵۹۱ اثر در ۵ حوزه انتخابی از تمام کشورها معین شد که به ترتیب حوزه سلامت ۱۵۲ اثر، حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات ۱۳۶ اثر، حوزه آب و محیط زیست ۱۵۴ اثر حوزه انرژی ۹۵ اثر و حوزه اقتصاد ۵۴ اثر بوده است.
رئیس شورای داوری رقابت علمی کنز با اشاره به داوری آثار عنوان کرد: طی فراخوان اعلام شد که دانشمندان، پژوهشگران، محققان زیر ۴۵ سال دستاورد علمی خود را در قالب فایل تصویری برای دبیرخانه رقابت علمی ارسال کنند از آنجایی که مسابقه در سطح بین المللی برگزار میشود فایلهای تصویری باید به زبان انگلیسی یا با زیرنویس انگلیسی میبود.
وی ادامه داد: پس از ارسال آثار داوران از دانشگاههای علوم پزشکی و غیرعلوم پزشکی کشور آثار را طی دو مرحله بررسی کردند این داوران مبنا را بر این گذاشتند که طی فایلهای تصویری ایدههای کاربردی و مفید برای حل مسائل کشورهای اسلامی ارائه شده باشد.
سهراب پور اظهار داشت: اواخر سال ۹۶ فراخوان دولت اول رقابت به ۵۷ کشور اسلامی ارسال شد که در نهایت ۱۵ کشور شامل ایران، عمان، مالزی، پاکستان، عراق، افغانستان، قزاقستان، مصر، نیجریه، سوریه، فلسطین، اردن، اندونزی، تونس و بنگلادش شرکت کردند.
به گفته وی ۱۸ اثر از کل آثار ارسالی مربوط به کشور پاکستان بوده است، اما برندهها بیشتر به کشور مالزی تعلق دارند.
رئیس شورای داوری رقابت علمی کنز با اشاره به برگزاری اختتامیه بیان کرد: امروز در هر حوزه ۳ اثر را به عنوان برگزیده انتخاب خواهیم کرد (مجموعا ۱۵ اثر).
وی افزود: داوران به ۱۰ درصد کل آثار امتیاز عالی و ۶۰ درصد کل را امتیاز خوب اعطا کردند. ۷۰ درصد آثار ارسالی مربوط به آقایان و ۳۰ درصد مابقی به خانمها تعلق دارد.
وی با بیان اینکه مخاطبان فراخوان دانشجویان، محققان و اساتید زیر ۴۵ سال بوده اند، توضیح داد: علاوه بر برگزیده انتخاب شدن ۱۵ اثر در تمام حوزهها به بهترین اثر هر حوزه نشان کنز تعلق میگیرد. جالب است بدانید که آثار ارسالی مربوط به ۷۵۳ دانشجو و پژوهشگر و ۲۹۲ عضو هیئت علمی بوده است.
سهراب پور رقابت علمی کنز را برای تشویق جوانان به مشارکت در فعالیتهای علمی و کاربردی دانست و افزود: بدون شک در دورههای آتی برگزاری رقابت علمی کنز شرکت کنندگان بیشتری به جمع ما اضافه خواهند شد، چون ایران در منطقه و بین کشورهای اسلامی حرف اول را میزند و کشورهای مختلف به چنین فعالیتهایی علاقه نشان میدهند.
وی تاکید کرد که برای فعالیتهای جایزه مصطفی حتی یک ریال هم از دولت اخذ نشده است.
در ادامه نشست محمدحسین قمری، دبیر اجرایی رقابت علمی کنز توضیحات مختصری را درباره بنیاد علمی و فناوری مصطفی (ص) و فعالیتهای جنبی آن ارائه کرد و گفت: بنیاد از سال گذشته با هدف جمع کردن و شناسایی دانشمندان جوان جهان اسلام رویدادی را طراحی و اجرا کرد که بدین منظور در ابتدا رویدادهای مشابه سطح دنیا را بررسی کرده بود.
وی با بیان اینکه پس از بررسیها در نهایت روش ویدئویی برای تدوین دستاوردهای علمی انتخاب شده است، افزود: هدف رقابت علمی کنز توجه به مفاهیم آکادمیک و اختراع نیست بلکه کاربرد علم و اثرگذاری آن را مدنظر دارند لذا پس از طراحی رویداد کنز و بارگذاری سایت مرتبط به آن فراخوان رقابت را به ۲۵۰ موسسه، دانشگاه و مراکز تحقیقاتی ارسال کردیم و آثار را یکی پس از دیگری دریافت نمودیم.
سیدعلی عمرانی، رئیس کارگروه اجرایی جایزه مصطفی (ص) فرد دیگری بود که در این نشست به سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: توسعه علم و فناوری در جهان اسلام از ماموریتهای بنیاد است و این بنیاد تلاش دارد هم افزایی دانشمندان، اعضای هیئت علمی و جامعه علمی جهان اسلام را رقم زند.
وی ادامه داد: فعالیتهای جانبی که در بنیاد پیگیری و اجرا میشوند توسط خیرین و واقفین و حتی نمایندگانی از کشورهای مختلف توسعه داده میشوند.
به گفته عمرانی نمایندگانی که به شکل داوطلبانه با بنیاد همکاری دارند از کشورهایی همچون اردن، پاکستان، کنیا، عراق، عربستان، سنگاپور و ... هستند که مجموعا جامعه خادم المصطفی را تشکیل میدهند.
وی در ادامه صحبتهای خود به راه اندازی موزه هنرهای مصطفی (ص) اشاره کرد و هدف را آشنا کردن جامعه با حوزههای علم و فناوری دانست.
عمرانی اظهار داشت: اساتید مختلفی از ایران و کشورهای خارجی برای به نمایش درآوردن آثارشان در موزه هنرهای مصطفی (ص) اعلام آمادگی کردند لذا امیدواریم بتوانیم با محوریت حضرت رسول (ص) گفتمان علم و فناوری را بیش از پیش گسترش دهیم.
رئیس کارگروه اجرایی جایزه مصطفی (ص) درباره مسابقه دانش آموزی نور که دوره سوم آن به اتمام رسید، توضیح داد: در قالب این مسابقه شاهد همکاری هفت کشور در جهان اسلام بودیم اختتامیه این مسابقه به زودی برگزار خواهد شد و پس از آن فراخوان دوره آتی اطلاع رسانی میشود.
وی ادامه داد: در ادامه مسابقه دانش آموزی نور قصد داریم به توانمندسازی دانش آموزان در حوزه خلاقیت و نوآوری بپردازیم از این رو برنامههای مختلفی را در دست داریم.
عمرانی درباره حوزه دانشجویی نیز گفت: رقابت علمی کنز اولین اتفاقی بود که در حوزه حل مسئله کشورها راه اندازی شد و در حوزه دانشجویی و جوانان زیر ۴۵ سال برگزار شد.
وی همچنین به ارائه فرصتهای تحقیقاتی و مطالعاتی و تقاضای ۸۰۰ نفر از کشورهای مختلفی مثل عراق، لبنان، ترکیه، سودان، فلسطین، ایران، مصر و ... اشاره کرد و گفت: فرصت مطالعاتی فرصت خوبی بود که دانشمندان جوان بتوانند در کنار برجستگان علمی در سطحی بالاتر از استانداردهای دنیا کارهای علمی و تحقیقاتی خود را پیش ببرند ما در حال توسعه چنین فعالیتهایی هستیم و با بنیاد ملی نخبگان توافق کردیم تا حمایتهایی را داشته باشند که افراد بیشتری از جامعه علمی به این فرصتها اعزام شوند.