به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با گذشت چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران شاهد پیشرفت و شکوفایی کشور در تمام عرصهها بویژه در دانشگاهها و در حوزههای علم و فناوری بوده ایم؛ استان سمنان نیز در زمینههای مختلف شاهد پیشرفتهای بسیاری بوده است.
این استان پس از انقلاب اسلامی با تحولات زیادی رو به رو شد و به برکت انقلاب اسلامی پیشرفت کرد و دانشگاههای فراوانی در منطقه ایجاد شد که منجر به دسترسی راحتتر مردم به خدمات آموزشی و کشف استعدادهای نخبگان شد.
استان سمنان رتبه ۱۲ کشوری در تعداد شرکتهای دانشبنیان از نظر تعداد شرکتهای دانشبنیان رتبه دوازدهم کشور را به خود اختصاص داده است. پیش از انقلاب پنج دانشگاه در استان سمنان دایر بود؛ اما اکنون تعداد دانشگاههای این استان به ۶۳ و تعداد دانشجویان از یکهزار و ۵۲۷ به ۷۵ هزار دانشجو رسیده است که از جمله مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه علم و فناوری استان سمنان است.
یکی از مهمترین دانشگاههای این استان دانشگاه سمنان است که پیشرفتهای قابل توجهی را داشته است، دانشگاه سمنان به عنوان بزرگترین دانشگاه جامع و مادر استان متولی نظارت و ارزیابی آموزش عالی استان است از زمانی که نخستین مرکز آموزش عالی در شهر سمنان فعالیت خود را آغاز کرد، بیش از ۴۰ سال میگذرد، مدرسه عالی تکنولوژی سمنان به عنوان نخستین مرکز آموزش عالی در سال ۱۳۵۳ در سمنان ساخته شد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۷۲ این مجتمع به دانشگاه سمنان ارتقاء یافت.
مسعود نصیری زرندی، رئیس دانشگاه سمنان با اشاره به مهمترین دستاوردهای آموزش عالی استان سمنان بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی میگوید که استان سمنان با دارا بودن بیش از ۶۰ دانشگاه و موسسه دولتی و غیر دولتی و بیش از ۶۸ هزار و ۳۹۰ دانشجو رتبه نخست را در کشور به لحاظ تعداد دانشجو به نسبت جمعیت دارد.
نصیری زرندی، با اشاره به تحصیل بیش از ۱۳ هزار دانشجو و فعالیت ۳۷۶ عضو هیات علمی در دانشگاه سمنان اظهار داشت که که بین المللی شدن، جذب دانشجویان خارجی، تبدیل شدن به دانشگاه کار آفرین، افزایش ارتباط دانشگاه و صنعت، ارتقاء سطح کمی و کیفی مجلات و آموزش از برنامههای این دانشگاه است.
همچنین دانشجویان استان نیز در طول این سالهای دستاوردهای بسیاری در عرصههای مختلف علمی و پژوهشی داشته اند، چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد و با وجود تحریمها، ایران در تمامی عرصهها بویژه حوزه فناوری و علم دانش پیشرفت رو به جلو داشته است، تحریمها نه تنها نتوانسته مانع پیشرفت فعالیتهای علمی در کشور شود بلکه در برخی عرصهها شاهد هستیم که پژوهشگران و محققان ایرانی با همت و تلاش انحصار برخی محصولات را شکسته و موفق به ساخت آن محصول در داخل کشور شوند.
سید وحید هاشمی، عضو سابق انجمن اسلامی دانشجویان و فارغ التحصیل مقطع کارشناسی رشته مهندسی برق-الکترونیک دانشگاه سمنان در سال ۸۶ است که توانسته است اختراعی جدید ثبت کند، کنترلر ویلچر برقی محصول الکترونیکی مورد نیاز در ویلچرهای برقی است که مورد استفاده افراد دارای معلولیت و تولیدکنندگان ویلچر برقی قرار دارد و به تازگی با همت این پژوهشگر ایرانی انحصار آن از آمریکا خارج شده است.
علاوه بر دانشگاه سمنان، در این استان دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشگاه دامغان، دانشگاه گرمسار، دانشگاههای علوم پزشکی، دانشگاه آزاد، پیام نور و دانشکده فنی حرفه ای، موسسات آموزش عالی، جهاد دانشگاهی و دانشگاه فرهنگیان نیز شاهد پیشرفتهای بسیاری بوده است.
شهرستان شاهرود یکی از مراکز مهم استان سمنان است و بر اساس آمار سال ۹۵ آمار جمع کل دانشجویان در شهرستان شاهرود ۳۰ هزارو ۱۲۵ نفر است که ۱۵ هزارو ۶۳۳ نفر پسر و ۱۳ هزار و ۵۷۴ نفر دختر هستند که از این تعداد ۸ هزار و ۴۷۲ نفر بومی و ۱۱ هزار و ۴۱۹ نفر غیربومی بوده و مشغول به تحصیل هستند و این یعنی حدوداً به ازای هر شش نفر یک دانشجو در خانوادههای شاهرودی است که به نسبت میانگین کشوری که به ازای هر ۱۸ نفر یک دانشجو است نشان میدهد که شاهرود شهرستانی علمی و دانشجویی است.
رضا چمن، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، با اشاره به ارتقای شاخصهای حوزه سلامت در شاهرود و میامی، میگوید که امید به زندگی در شرق سمنان پس از انقلاب به ۷۶سال رسیده است که در شرایطی امید به زندگی قبل از انقلاب ۵۷سال بود، امروز این شاخص به بالای ۷۶سال رسیده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با بیان اینکه روند رو به افزایش شاخصهای سلامت نشاندهنده تحول چشمگیر سلامت در حوزه زیرساختها است، ابراز داشت که امروز در حالی ۷۵۰ تخت بیمارستانی در شاهرود فعال است که این تعداد در زمان انقلاب ۱۲۰تخت بود.
شهرستان گرمسار نیز یکی از مراکز مهم استان است که از نظر تعاد دانشجو پیشرفت قابل توجهای داشته است، غلامرضا کاتب، نماینده مردم گرمسار در مجلس اظهار داشت که در حال حاضر به ازای هر چهار نفر ساکن در شهرستان گرمسار یک نفر در دانشگاه مشغول به تحصیل است.
کاتب با اشاره به این که مردم حاضر در گرمسار از سطح فرهنگی و سواد بالایی برخوردار هستند، در حال حاضر به ازای هر چهار نفر ساکن در شهرستان گرمسار یک نفر در دانشگاه مشغول به تحصیل است.
استان دامغان نیز با داشتن چند دانشگاه یکی از مراکز مهم استان در حوزه علم و فناوری است، دانشگاه دامغان این دانشگاه از لحاظ رفاهی پنجمین دانشگاه برتر کشور شناخته شده است این دانشگاه ازسال ۱۳۶۴ تا سال ۱۳۶۷، جمعی از نخبگان حوزوی و دانشگاهی دامغان با پشتیبانی و پیگیری مجدانهای کردند تا بالاخره در زمستان ۱۳۶۷ آرزوی خیران دامغانی که هزینه ساخت دانشگاه را خود تقبل کرده بودند، به بار نشست.
فعالیت آموزشی دانشگاه با عنوان دانشکده علوم پایه دامغان در مهرماه ۱۳۷۱، و با ورود ۳۵ دانشجو در رشته زمینشناسی آغاز شد و در سال ۸۹ با موافقت شورای گسترش آموزش عالی، دانشگاه علوم پایه دامغان به دانشگاه دامغان تبدیل شد این دانشگاه در حال حاضر با ۹ دانشکده، ۱۱۷ عضو هیئت علمی و ۳۵۱۵ دانشجو در ۴ مقطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و ۵۸ رشته و گرایش بر آن است تا در آیندهای نزدیک با گسترش دورههای تحصیلات تکمیلی و ایجاد رشتههای بین رشتهای به یکی از قطبهای علمی و منحصربهفرد کشور مبدل شود.