دانشمندان مسلمان جدیدترین و موثرترین راهکارهای پیشگیری و درمان بیماریهای واگیر را در پنجمین نشست استپ بررسی کردند.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، یکی از پنلهای پنجمین نشست تبادل تجربیات علم و فناوری (STEP) در کشورهای اسلامی با ریاست عینی ادریس معاون دانشگاه پوترا مالزی و موضوع راهبردهای پیشرفته برای پیشگیری و تشخیص بیماریهای واگیر در جهان اسلام برگزار شد.
خدیجه یوسف از گروه بیوشیمی و میکروبشناسی دانشگاه پوترا در مورد روشهای تشخیص و درمان با واکسن بیماری نیوکاسل صحبت کرد. این بیماری ویروسی در پرندگان شیوع میکند و موجب خسارات زیادی میشود.
وی گفت: بیماری نیوکاسل در همه جای جهان دیده و در خاورمیانه، آفریقا و آسیا در بازههای مختلف زمانی همهگیر میشود.
در ادامه مجید مسده از دانشگاه علوم و فناوری اردن در مورد واکسیناسیون و اهمیت آن در نظام بهداشت و درمان کشورها سخن گفت.
وی افزود: بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی سالانه یکمیلیون و ۶۰۰ هزار کودک قبل از یک سالگی میمیرند در حالیکه یک میلیون و ۴۰۰ هزار مرگ در بین آنها به دلیل نزدن واکسن است.
به گفته مسده با وجود مزایای زیاد واکسیناسیون هنوز بسیاری خانوادهها در اردن کودکان خود را واکسن نمیزنند.
مسده به همراه گروهی از دانشجویان خود مطالعهای موردی برای پیبردن به وضعیت عمومی واکسیناسیون بین اقشار مختلف با تاکید بر میزان سواد و فعالیتهای اجتماعی مادران انجام داده و پی بردند در بعضی موارد مانند واکسن ب. ث. ژ، ۹۱ درصد از مادران به کودکان خود واکسن میزنند، ولی این رقم در مورد همه واکسنها ثابت نیست.
مالاریا و جهش ژنتیکی پشههای ناقل حمزه بابکر از دانشگاه سلطان قابوس عمان یکی دیگر از سخنرانان این پنل بود که در مورد بیماری مالاریا سخن گفت.
وی با ارائه توضیحی در مورد این بیماری افزود: مالاریا در بسیاری مناطق جهان شایع است و در سال ۲۰۱۷، بیش از ۲ میلیون مورد ابتلا و ۴۳۸ هزار مورد مرگ برجای گذاشته است.
وی به پیشرفتها طی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۶ اشاره کرد و گفت: در این بازه زمانی در ۵۷ کشور از ۱۰۶ کشور، میزان ابتلا ۷۵ درصد و میزان مرگ و میر، بر اثر این بیماری ۶۰ درصد کاهش یافت که موفقیت خوبی است، اما آمار بعد از آن، از ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ ثابت مانده است که دانشمندان از آن به بازگشت مالاریا تعبیر میکنند.
وی با استناد به مطالعهای در کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس گفت: ارتباط نزدیکی ژنتیکی بین پشههای ناقل در منطقه و در مناطق دیگر وجود دارد که به معنای جهش ژنی، سریع بین پشهها است. با وجود تلاشها برای مبارزه با این بیماری، انواع پیچیدهتر و تکامل یافتهتری از پشه ناقل دیده میشود و نابودی کامل آن به تجهیزات بیشتر همچنین نظارت بر موارد همهگیری نیاز دارد.
در پایان نیز رومینا حسن از دانشگاه آقاخان کراچی در مورد مقاومت به آنتی بیوتیکها و آنتیمیکروبها به مثابه یک چالش جهانی سخن گفت.
رومینا حسن تاریخچهای از اختراع آنتیبیوتیکها و پنیسیلین بیان کرد و گفت: از وقتی پنیسیلین توسط فلمینگ کشف شد زمان زیادی میگذرد و در این مدت مقاومت در برابر آنتیبیوتیک در بدن انسانها و حتی حیوانات افزایش یافته است.
وی بر اساس مطالعهای موردی در پاکستان اظهار داشت: میزان تجویز آنتیبیوتیک برای انسانها و میزان استفاده آن برای حیوانات بسیار زیاد است و همین امر موجب شده هر روز به آنتیبیوتیکهای بیشتر و قویتری نیاز داشته باشیم.
حسن خاطرنشان کرد: مقاومت در برابر آنتیبیویتک و آنتیمیکروبها خسارات زیادی در حوزههای مختلف دارد که اگر با آن مقابله نشود افزایش خواهد یافت.
گفتنی است، نشست تبادل تجربیات علم و فناوری (STEP) در کشورهای اسلامی، فرصتی خواهد بود تا دانشمندان کشورهای اسلامی و محققان جهان اسلام با یکدیگر دیدار کرده و دستاوردها و تجربیات موفق خود را برای یکدیگر و همچنین دانشمندان جوان به اشتراک بگذارند.