نرخ مشارکت دانشجویان در فعالیتهای کانونهای فرهنگی، دینی و مذهبی از حدود پنج درصد کل دانشجویان در سال ۹۲ به بیش از ۲۵ درصد کل دانشجویان در سال ۹۷ افزایش یافته است.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، کانونهای فرهنگی، نهادهایی دانشجویی هستند که در زمینههای دینی و مذهبی، ادبی، فرهنگی و هنری، اجتماعی و اندیشه و... فعالیت میکنند. این کانونها با هدف زمینهسازی رشد خلاقیتهای فرهنگی دانشجویان، ساماندهی خواستهها و تلاشهای خودانگیخته فرهنگی، هنری و اجتماعی دانشجویی و به منظور تأکید بر هویت ملی و اسلامی، ارتقای سطح همکاری جمعی و بسط و تعمیق فرهنگ مشارکت در دانشگاهها، تشکیل میشوند.
کانونهای فرهنگی یکی از مهمترین نمادهای همکاری دانشجویان با معاونت فرهنگی دانشگاههای علوم پزشکی هستند و ساماندهی، نظارت و حمایت از کانونهای فرهنگی همواره یکی از مهمترین برنامههای ستادی معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و معاونتهای فرهنگی و دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی کشور است.
اهمیت فعالیتهای دانشجویی در قالب کانونهای فرهنگی و دیگر نهادهای دانشجویی به حدی است که میزان مشارکت و اقبال دانشجویان به فعالیتهای فرهنگی شاخص ارزشمندی برای درک میزان اعتماد متقابل دانشگاه و دانشجویان است؛ بنابراین سوقدادن فعالیتهای دانشگاهی به سمت فعالیتهای برآمده از دل نهادهای دانشجویی میتواند یکی از مهمترین اهداف فعالیتهای فرهنگی در دانشگاهها تلقی شود.
در پنج سال گذشته در حالی که تعداد کل دانشجویان علوم پزشکی کشور از حدود ۱۷۰هزار نفر به حدود ۲۰۸ هزار نفر افزایش یافته است، تعداد کل کانونهای فرهنگی، دینی و مذهبی فعال در دانشگاههای علوم پزشکی کشور از تعداد ۳۴۲ کانون در سال ۱۳۹۲ به ۶۸۹ کانون فرهنگی دانشجویی در سال ۱۳۹۷ رسیده است که حاکی از رشد بیش از ۱۰۱ درصدی دارد.
اگر چه تنوع و کمیت کانونهای فرهنگی دانشجویی در دانشگاهها یکی از مهمترین شاخصهای مورد توجه جهت بررسی میزان استقبال دانشجویان از فعالیتهای فرهنگی دانشجویی است، اما تعداد دانشجویان فعال در این کانونهای فرهنگی میتواند سنجه مناسبتری را جهت بررسی میزان استقبال سایر دانشجویان از فعالیتهای فرهنگی درون دانشگاهی باشدکه از این حیث وضعیت مشارکت دانشجویان در فعالیتهای فرهنگی به طرز معناداری در سالهای گذشته بهبود یافته است.
بر این اساس در سال ۱۳۹۲ تعداد ۸۷۵۵ دانشجو در کانونهای فرهنگی، دینی و مذهبی فعال بودند که این تعداد در سال ۱۳۹۷ به ۵۲۳۹۰ دانشجوی فعال در کانونهای فرهنگی رسیده است که حاکی از رشد حدود ۵۰۰ درصدی جذب دانشجویان در حوزه کانونهای فرهنگی و دینی، مذهبی در طی پنجسال گذشته بوده است.
فعالسازی کانونهای فرهنگی، ایجاد تنوع در انواع کانونهای فرهنگی، تشکیل مجامع تخصصی این کانونها، تلاش جهت جذب تمام دانشجویان با دیدگاهها و سلایق مختلف، برگزاری منظم جشنواره فرهنگی دانشگاهیان وزارت بهداشت (جشنواره بینالمللی سیمرغ) و درپیش گرفتن سیاست اعتماد به دانشجویان و سپردن اکثر فعالیتهای فرهنگی دانشگاه به دانشجویان عضو کانونهای فرهنگی را میتوان از جمله مهمترین اقداماتی که منجر به افزایش پنجبرابری نرخ مشارکت دانشجویان در فعالیتهای کانونهای فرهنگی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور شده است، برشمرد.
به بیان دیگر معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و معاونتهای تابعه آن در دانشگاههای علوم پزشکی کشور توانستهاند با برنامهریزی و اتخاذ تدابیر ویژه نظیر موضوعات پیشگفت، نرخ مشارکت دانشجویان در فعالیتهای کانونهای فرهنگی، دینی و مذهبی را از طریق فعالسازی کانونهای فرهنگی و دانشجویی و از حدود ۵ درصد کل دانشجویان در سال ۱۳۹۲ به بیش از ۲۵ درصد کل دانشجویان در سال ۱۳۹۷ افزایش دهند.
گفتنی است، در آمار ذکر شده به جهت اهمیت کانونهای جهادی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور، تعداد این دست از کانونها ذکر نشده و در گزارش دیگری فعالیتهای این نوع کانونهای عامالمنفعه تشریح خواهد شد