مازندران نخستین نقطه در کشور بود که از ۲۶ اسفند سال ۹۷ سیل را تجربه کرد و امروز بعد از ۴ ماه حال و هوای این مناطق به کمک گروههای جهادی و نیز وعدههای مسئولان مربوطه بهتر از گذشته شده است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، زینب سادات میرسلطانی؛مازندران نخستین نقطه در کشور بود که از ۲۶ اسفند سال ۹۷ سیل ویرانگری را تجربه کرد، سیلی که بعدها نیمی از استانهای کشور را درگیر خود کرد. امروز که حدود ۴ ماه از این اتفاق میگذرد حال و هوای این مناطق به کمک گروههای جهادی و نیروهای مردمی و نیز وعدههای مسئولین مربوطه بهتر از روز اول خود شده است.
اما در این میان نارضایتیهایی نیز وجود داشت که باعث شد تا برخی از افراد و خبرنگاران و رسانهها به استناد آن به مطالبه از مسئولین بپردازند که در پی این مطالبات مردمی و رسانهای سوالات بسیاری از مردم سیلزده کشور پاسخ داده شد.
ما در این گزارش به صورت تخصصی به بررسی وعدههای مسئولان در رابطه با مردم و استان مازندران پرداختیم، که در ادامه میخوانید:
در ۲۱ خرداد ماه ۹۸ وزیر ارتباطات در دهمین جلسه قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیل زده مازندران حضور یافت که در این نشست حسین زادگان، استاندار مازندران، اعضای شورای هماهنگی مدیریت بحران استان و همچنین احمدی، مدیرکل مدیربت بحران استان نیز حضور داشتند و به حل مشکلات ارتباطی مردم مناطق سیلزده استان پرداختند.
پس از گذشت ۴ ماه از وقوع سیل، نخستین واحد مسکونی احداثی برای خسارت دیدگان از سیل استان مازندران نیز در روز چهارشنبه ۱۲ تیرماه ۹۸ تحویل داده شد.
در ۱۳ تیر۹۸ احمد حسین زادگان، استاندار مازندران در مراسمی که در روستای تالارپشت شهرستان سیمرغ برگزار شد، بیان کرده بود که بنیاد مسکن حدود ۳۰ میلیارد تومان برای عمران روستاهای سیل زده مازندران اختصاص داده است.او همچنین از عدم کفایت این میزان بودجه سخن گفت و در ادامه اظهار کرده بود که برای بازگرداندن شرایط به قبل از سیل نیازمند ۱۰ میلیارد تومان اعتبار دیگر هستیم. حسین زادگان از رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خواست تا این اعتبار را برای تکمیل کارهای عمران روستاهای سیل زده مازندران اختصاص دهد تا رونق تولید در این کانونهای تولید اصلی استان شکل بگیرد.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نیز در همان روز، یعنی ۱۳ تیرماه ۹۸ از اتمام ساخت واحدهای مسکونی سیل زدگان تا پایان سال ۹۸ خبر داد.
علیرضا تابش، رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در آئین واگذاری نخستین واحد مسکونی احداثی سیلزدگان مازندران در روستای «تالار پشت» شهرستان سیمرغ گفته بود که طبق برنامه ریزی تعمیر و بازسازی حدود ۵۰ هزار واحد مسکونی سیل زدگان کشور باید تا پایان تابستان تکمیل و تحویل شود.
وی با بیان اینکه حدود ۱۶۴ هزار واحد مسکونی در ۲۱ استان کشور در سیلاب امسال دچار خسارت شد، گفت که دولت با وجود محدودیت مالی حدود ۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت و حدود ۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات معیشتی و بلاعوض برای جبران خسارت سیل در حوزه مسکن مصوب کرده است.
به گفته تابش دولت ۷۰۰ میلیارد تومان نیز برای عمران روستایی مناطق سیل زده کشور اختصاص داده است.
در ۱۸ تیر ۹۸ معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران در جمع خبرنگاران در خصوص زمان تحویل واحدهای تعمیری سیل زده مازندران از تکمیل و تعمیر تمام این واحدهای مسکونی استان تا پایان تیرماه خبر داده بود و گفت که تمام این واحدها تکمیل و تا پایان تیرماه ۹۸ به سیل زدگان تحویل داده میشود.
به گفته او، در حادثه سیل امسال بیش از ۶ هزار واحد مسکونی در مازندران خسارت دید که از این تعداد چهار هزار و ۶۰۰ واحد آسیب دیده نیازمند تعمیر بود که تاکنون تعمیر چهار هزار مسکن آسیب دیده در سیل انجام و تحویل سیل زدگان شد.
۲۳ خردادماه ۹۸ مهدی رازجویان، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مازندران، با اشاره به این که در حوادث سیل اخیر در مازندران ۲۴۰ میلیارد ریال در حوزه احداث مسکن و معیشتی بصورت بلاعوض پرداخت شده است، گفته بود که ۲۱۰ پروانه ساختمان بصورت رایگان توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی صادر شده است.
به گفته رازجویان از مجموع ۶۸۰۰ واحد مسکونی خسارت دیده در استان مازندران در سیل؛ ۶۰۱۰ واحد مسکونی به بانک معرفی شده است که از این میزان ۱۷۵ واحد احداثی بوده است و ۲۴ میلیارد تومان تا این لحظه از اعتبارات اختصاص یافته پرداخت شده است.
رازجویان در ادامه میگوید، مرحله به مرحله روند اجرایی بازسازی مناطق سیل زده توسط معاونین عمرانی فرمانداریها کنترل، بررسی و پیگیری میشود و مدیران استانداری و دستگاههای اجرایی حضوری فعال در مناطق سیل زده دارند و در صورتی که روند اجرایی از لحاظ اصولی و کارشناسی مناسب نباشد از پرداخت تسهیلات در مراحل بعدی جلوگیری میگردد.
با گذشت یک ماه از این سخنان در ۲۳ تیرماه ۹۸ رازجویان در جلسه قرارگاه بازسازی مناطق سیل زده در شهرستان سوادکوه شمالی گفته بود که نقاط رانشی مازندران با تخصیص اعتبار بازسازی میشود و در جای دیگر نیز گفته است که ایجاد پایداری در راههای ارتباطی نقاط سیل زده از برنامههای اولویت دار است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران در این جلسه با اشاره به اینکه تاکنون در استان مازندران بیش از ۷۲۰ نقطه رانشی شناسایی شده است میگوید، هم اکنون همه نقاط رانشی در این استان شناسایی شده و به محض تخصیص اعتبار دستگاههای اجرایی پا به کار هستند تا با انتخاب پیمانکار مناسب سریعاً جادهها به حالت اولیه خود بازگردند چرا که ایجاد پایداری در راههای ارتباطی نقاط سیل زده از برنامههای اولویت دار است.
وی در خصوص واحدهای مسکونی خسارت دیده در سیلاب اخیر ابراز کرده بود که برابر وعده هیأت دولت تا به این لحظه در این استان ۶ واحد مسکونی احداثی به سیلزدگان تحویل و بالغ بر چهار هزار و ۲۰۰ واحد تعمیری به سیل زدگان تحویل داده شد و بنا است تا ظرف ۲۰ روز آینده یعنی ۱۲ مرداد ماه ۹۸ مابقی واحدهای تعمیری به سیل زدگان تحویل داده شود.
به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مازندران در بحث واحدهای احداثی برابر تعهدی که داد شد و وعده رئیس جمهوری؛ خسارت دیدگان سیل تا قبل از سال جدید وارد خانههایشان خواهند شد.
او گفته بود که در بخش توسعه زیرساختهای مناطق سیل زده دستگاههای زیر مجموعه وزارت راه و شهرسازی بالغ بر ۸۰ میلیارد تومان، توسعه عمرانی شهری روستایی ۴۷ میلیارد تومان، آب فاضلاب شهری ۹ میلیارد تومان، آب و فاضلاب روستایی ۳.۷ میلیارد تومان، کشاورزی ۱۳ میلیارد تومان و برق ۵ میلیارد تومان تخصیص اعتبار دریافت نمودهاند.
پس از گذشت ۲ روز از این سخنان یعنی در ۲۵ تیر ۹۸ نخستین واحد مسکونی برای سیل زدگان مددجوی مازندران که در سیل نوروزی تخریب شدهبود با حضور رئیس سازمان بهزیستی کشور و معاون عمرانی استاندار مازندران تحویل داده شد.
این واحد مسکونی که مربوط به سیلزدگان مددجوی بهزیستی مازندران بوده است، ۷۰ متر زیربنا داشته و از سوی بنیاد مسکن و بهزیستی کشور ساخته شده است. برای این بنا ۴۰ میلیون تومان تسهیلات کم بهره، ۱۵ میلیون تومان بلاعوض و همچنین ۲۰ میلیون تومان کمک بهزیستی کشور هزینه شده است.
علاوه بر این تمام تجهیزات این خانه از سوی بهزیستی از نو خریداری شده که به گفته مسئولان بهزیستی مازندران تاکنون ۳۷ میلیون تومان برای خرید لوازم برقی، موکت، فرش، دروازه، وسایل آشپزخانه و دیگر امکانات زندگی هزینه شده است.
بر اساس آمارها، پس از سیل فروردین ۹۸، حدود هفت هزار واحد مسکونی در مازندران خسارت دید که از این تعداد بیش از ۷۰۰ خانه به طور کامل تخریب شد. این سیل ۴۵ خانه مددجویان بهزیستی مازندران را به طور کامل تخریب و به بیش از ۳۶۰ خانه خسارت وارد کرد.
بنا به آخرین گزارشها ۲۸۰ واحد مسکونی بیش از ۹۰ درصد کار تعمیراتی آنها انجام شده است که تا یک هفته دیگر قابل زندگی میشوند.
دولت برای تعمیرات واحدهای مسکونی آسیب دیده نیز اعتبار بیش از ۲۰ میلیون تومانی در نظر گرفت که شامل ۱۰ میلیون تومان بلاعوض بنیاد مسکن و مابقی نیز از طریق دستگاههای تحت پوشش همچون کمیته امداد و بهزیستی است.
در همان روز یعنی ۲۵ تیرماه، ۷۵۰ سردهنه بازسازی و بیش از ۱۲۰ کیلومتر از رودخانهها در سیلاب اخیر در مدت زمان کوتاهی در مازندران بازگشایی شد، که این اقدام سبب شد کشاورزان برای تأمین آب مشکلی نداشته باشند.
سیل فروردین ماه ۹۸ علاوه بر بروز خسارت به منازل مسکونی مردم خسارت سنگینی به زمینهای کشاورزی و سردهنههای کشاورزی استان وارد کرده بود. سیل علاوه بر اینکه زمینهای کشاورزی را زیر انبوهی از گل و لای مدفون کرده بود به سردهنههای کشاورزی نیز خسارت زد بهطوریکه کشاورزان را باتوجه به آغاز فصل کشت و کار نگران کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران در نخستین روز بهار امسال از خسارت ۵۰۰ میلیون تومانی سیل به سردهنهها در مازندران خبر داده بود که به گفته او این سردهنهها براثر سیلاب اخیر دچار خسارت شده بودند.
به گفته محمدابراهیم یخکشی در زمان سیلاب اخیر در بیشتر نقاطی از شهرهای مازندران که سد وجود داشت، در پاییندست خسارتی دیده نشده بود و یا به حداقل رسیده بود، بهطوریکه اگر مطالعات سدهای کسیلیان و زارمرود طی سالهای گذشته انجام و این سدها در حال ساخت بودند امروز شاهد هیچ خسارتی در مناطق پایین دست نبودیم.
او با گذشت بیش از سه ماه از وقوع سیل درباره اقدامات شرکت آب منطقهای مازندران عنوان کرد که اقدامات خیلی خوبی پس از سیلاب اخیر، برای ایمنسازی شهرها و روستاها و ساماندهی رودخانهها در دستور کار قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران با اشاره به بازگشایی رودخانههای مهم که دارای گلوگاه و مشکلات عبور سیلاب بودند، بیان کرد: بازگشایی نقاط آسیبپذیر در برخی از رودخانههای استان به اتمام رسید و در برخی از رودخانهها نیز در حال انجام است که امیدواریم هرچه زودتر به پایان برسد.
یخکشی میگوید که بازسازی ۷۵۰ سردهنه و بازگشایی بیش از ۱۲۰ کیلومتر از رودخانهها در سیلاب اخیر در مدت زمان کوتاهی انجام شد که این اقدام سبب شد کشاورزان برای تأمین آب مشکلی نداشته باشند.
وی با تأکید بر نقش سدها در کنترل سیلاب مازندران، به نداشتن خسارات در سه حوزهای که سد وجود داشت اشاره کرد و رودخانه بابلرود را که کل حجم سیلاب ۸۰۰ متر مکعب در ثانیه بود ۵۰۰ متر مکعب آن از طریق سد البرز مدیریت و کنترل شده بود را برای نمونه معرفی کرد.
با گذشت حدود ۴ ماه از سیل ویرانگر در شهرهای مختلف کشور شاید بتوان بیش از قبل بر روند بررسی و پیگیری عمل به وعدههای مسئولین نظارت کرد و در ادامه به مطالبه در همین راستا پرداخت.
در این بین گروههای جهادی دانشجویان و مردم استان مازندران دائم پای کار بودند و از هیچ تلاشی برای آبادانی مناطق آسیب دیده در استان مازندران دریغ نکردند. امروز که ۴ ماه گذشته است، طبق آمار و ارقام، تعداد گروههای مردمی و جهادی بیش از گذشته و افزایش یافته است.
اما از این میان سخنان و وعدههای مسئولین این استان و مسئولین کشوری قابل توجه بود، اینکه تا چه حد این وعدهها عملی و یا در حال عملی شدن هستند، در این گزارش برای ما اولویت داشته است!
متن زیر خلاصهای از وعدههای مسئولین به همراه آخرین وضعیت رسیدگی به بررسی وعدههای آنها است که برای شما آورده ایم.
رئیس جمهور در ارتباط با امداد رسانی به سیل زدگان در هفته اول پس از سیل گفته بود، خسارت دیدگان در سیل کمک بلاعوض دریافت میکنند که با گذشت ۳ ماه پس از این وعده حدود ۵ هزار و ۷۵۱ خانوار وام بلاعوض دریافت کردند.
پس از سخنان معاون اول رئیس جمهور که اظهار کرده بود دولت در مرحله بازسازی در کنار مردم خواهد بود، پس از گذشت ۳ ماه از این سخنان ۳ هزار و ۷۷۷ واحد تعمیرات انجام شد.
پس از گذشت ۳ ماه از سخنان استاندار مازندران که گفته بود کمک وام بلاعوض از ۲ به ۵ میلیون تومان و تسهیلات نیز ارتقا مییابد، حدود ۳ هزار و ۱۳ خانوار وام معیشتی و تسهیلات کم بهره دریافت کردند، و افزایش وام بلاعوض صورت گرفت.
همچنین مدیرکل کمیته امداد استان مازندران در سخنانی گفته بود که در کل ۹۵ واحد تخریبی داشتیم که در حال بازسازی است. با گذشت حدود دوماه از ارائه وعده او ۶۶ واحد معرفی به بنیاد مسکن شدند که ۵۲ واحد در حال انجام است.
مدیر کل بهزیستی استان مازندران نیز که در جایی بیان کرده بود ۳ میلیارد تومان تسهیلات کم بهره تا سقف ۲۰ میلیون تومان به سیل زدگان داده میشود، با گذشت ۲ ماه از این وعده به همت سایر دستگاهها ۳ میلیارد تومان تسهیلات کم بهره در حال پرداخت است.
پس از گذشت ۲ ماه از سخنان مدیرکل امور شعب بانک ملی استان مازندران در خصوص ارائه تسهیلات به سیل زدگان که گفته بود بانک ملی ایران برای پرداخت تسهیلات به سیلزدگان آمادگی لازم را دارد، با همکاری دستگاههای ذیربط پرداخت این وام در حال اجرایی شدن است.
مدیرکل بنیاد مسکن استان مازندران نیز در خصوص بازسازی ساختمانهای تخریبی گفته بود که بازسازی این ساختمانها تا سه ماه و احداثی تا ۶ ماه به طول میانجامد. پس از گذشت ۲ ماه و نیماز این وعده ۴ هزار و ۸۰۰ مورد تعمیری به اتمام رسید و مابقی در حال انجام است.
پس از ۳ ماه از وعده ستاد اجرایی فرمان امام که گفته در این وعده گفته شده بود به دامداران خسارت دیده دام داده میشود، ۵۰۰ راس دام تحویل داده شد.
مدیرکل کمیته امداد استان مازندران نیز که در جایی گفته بود، تعمیرات جزیی و کلی مسکن انجام میشود، هم اکنون ۳۶۷ خانوار از ۵۳۰ واحد مسکونی خسارت دیده و تعمیرات در این بخش به پایان رسیده است.
علاوه بر سیل و سیلاب اواخر اسفند، شهروندان مازنی فروردین ماه ۹۸ نیز بار دیگر در کنار میزبانی از گردشگران نوروزی شاهد جاری شدن سیل و سیلاب در مناطق مختلف بودند به گونهای که در این دو مرحله ۱۳ شهرستان استان درگیر بحران شدند و برابر برآوردهای صورت گرفته بیش از ۱۷ هزار میلیارد ریال به بخشهای مختلف خسارت وارد شد.
برابر اعلام بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، بر اثر سیل به بیش از ۶ هزار واحد مسکونی در مازندران خسارت وارد شد که از این تعداد ۵ هزار و ۵۵۰ واحد نیازمند تعمیر و بازسازی بودند که تاکنون کار چهار هزار واحد پایان یافته و قرار است تا پایان تیر ماه بازسازی بقیه واحدها هم تمام شده و تحویل مالکان شود.
امید داریم که این روند بهسازی و پیگیریهای مسئولین و عمل به وعده هایشان در روند خدمت رسانی به مردم منطق سیل زده، بیش از گذشته افزایش یابد و به زودی و قبل از ورود به ماههای سرد سال ۹۸، تمامی مردم سیلزده در کشور به خانههای مرمت شده و یا تازه ساخت خود بروند.