عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، عضو هیئت علمی دانشگاه واحد بابل، پروفسور ماتیاس گیگر و پروفسور یورگ فریهوف از محققین آلمانی وجود یک سفره آب زیرزمینی عظیم در زیر رشته کوههای زاگرس را اثبات کردند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سید حامد موسوی ثابت عضو هیأت علمی گروه شیلات دانشگاه گیلان طی تحقیقی دو ساله با همکاری صابر وطن دوست، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، پروفسور ماتیاس گیگر و پروفسور یورگ فریهوف از محققین برجسته آلمانی، ضمن گزارش یک زیستگاه جدید برای ماهیان کور ایرانی، با انتشار نتایج ژنتیکی بر ماهیان مورد مطالعه، وجود یک سفره آب زیرزمینی عظیم در زیر رشته کوههای زاگرس را اثبات نمودند.
این سفره آب زیرزمینی با طول شناخته شده حدود حداقل ۳۱ کیلومتر و حداکثر ۱۶۲ کیلومتر (در خط مستقیم – که احتمالا چندین برابر این فاصله در حالت واقع میباشد) بزرگترین زیستگاه زیرزمینی شناخته شده ماهیان در جهان میباشد. همچنین این زیستگاه اولین زیستگاه در جهان با سه گونه ماهی کور است و تنها یک زیستگاه غیر از آن در کشور چین با این تنوع و غنای گونهای تاکنون شناخته شده است.
حامد موسوی ثابت، عضو هیأت علمی گروه شیلات دانشگاه گیلان تاکید کرد: تا امروز در ایران چهار گونه ماهی کور غارزی شناسایی شده اند که منحصر به کشورمان هستند و در هیچ نقطه دیگر دنیا وجود ندارند. تحقیقات یک دهه اخیر این محقق ماهی شناس دانشگاه گیلان در منطقه غرب کشور و در منابع آبی حوضه زاگرس منتج به کشف دو گونه از چهار گونه مذکور شده است، و دو گونه دیگر توسط محققین خارجی در سالهای پیش از انقلاب اسلامی کشف و توصیف شده بودند. با عنایت به اهمیت بالای این نوع ماهیان، بنظر میرسد این گونهها بایستی در اولویت حفاظتی سازمان حفاظت محیط زیست قرار بگیرند و نقشه راه حفاظت تنوع گونهای کشور بر این اساس اصلاح گردد.
نتایج این تحقیق بین المللی در شماره اخیر مجله ماهی شناسی کاربردی (Journal of Applied Ichthyology) در کشور آلمان منتشر شده است.