توسعه ماشین «جداساز پلاسما» ازسوی محققان کشور آغاز شده است تا به زودی دستیابی به بسته محصولات جداساز اجزای خونی امکانپذیر شود.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شرکتهای دانش بنیان در سالهای اخیر با به کارگیری نوآوری و خلاقیت نیروی انسانی گامهای بزرگی برای پیشرفت کشور برداشتهاند. شرکتهایی که با جذب ایدهها مسیر تبدیل آن به محصول را هموار میکنند. حمایت از آنها نیز منجر به رونق تولید و قرار گرفتن در مسیر پیشرفت و اقتصادی دانش بنیان است.
این شرکتها در حوزههای مختلف نیز ورود داشته اند. سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی یکی از حوزههای مهمی است که شاهد درخشش جوانان خلاق است. ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در راستای حمایت از شرکتهای دانش بنیان این حوزه هر ماه جلساتی را با حضور آنها برگزار و طرحهای اولویت دار را بررسی میکند. در نخستین ماه از فصل پاییز نیز این جلسه همچون ماههای گذشته برگزار شد.
توسعه ماشین «جداساز پلاسما» نخستین طرحی بود که ارائه شد. خروجی این طرح نمونه تکمیل یافته یک ماشین جداساز پلاسما است که در تمام بخشهای مربوطه توسعه مییابد. این بخشها شامل مجموعه دورانی، حسگرها، پمپها و مجموعه کنترلر و رابط کاربری است. با ادامه این طرح و ورود به فازهای توسعهای، دستیابی به بسته محصولات جداساز اجزای خونی امکانپذیر میشود. اجرای این طرح توسط محققان دانشگاه تربیت مدرس و با همکاری مهندسان ایران خودرو و پژوهشگاه رازی آغاز شده است.
همچنین طراحی و ساخت «سیستم پرتودهی گامای درون کار خشک به منظور پرتو دهی فرآوردههای خونی در بیماران کاندید پیوند سلولهای بنیادی خونساز و دچار نقص ایمنی» طرح دیگری بود که در این جلسه بررسی شد.
محققان و متخصصان کشور در این طرح توانمندی ساخت سیستم پرتو دهی فرآوردههای مشتق از خون را در کشور دارند تا گامی دیگر در راستای خودکفایی ایران برداشته شود. با ساخت آن نیاز بیماران کاندید پیوند سلولهای بنیادی خونساز، بیماران HIV، بیماران نقص ایمنی و نوزادان نارس به خون پرتو دیده رفع میشود.
غلامرضا رییس علی، مجری این طرح پژوهشی در این نشست توضیحاتی درباره طرح داد و گفت: با تزریق فرآوردههای خونی به بیماران نیازمند سیستم ایمنی بدن عکس العمل نشان میدهد برای جلوگیری از این اتفاق باید خون به میزان مشخصی پرتودهی شود. در حال حاضر نمونههای صنعتی و کشاورزی دستگاههای پرتو دهی در کشور ساخته شده است و اکنون این توانمندی که دستگاه را برای کاربردهای پزشکی نیز بسازیم.
سید عباس شاه وردی، از شرکت دانش بنیان آرایه پژوهش نیز درباره میکروسکوپهای الکترونی پیشرفته تولید داخل در این نشست توضیحاتی ارائه داد. این شرکت فناور نیز قصد تولید انبوه میکروسکوپ الکترونی عبوری را دارد تا با حمایت ستاد تولید آن را رونق دهد.
طرحی دیگری که برای دریافت حمایت ستاد در این جلسه ارائه شد مربوط به پچهای مهندسی شده بود. محققان در دانشگاه تربیت مدرس قصد دارند با ساخت پچهای مهندسی شده به ترمیم و بازسازی قلب آسیب دیده کمک کنند و در درمان بیماران با نارسایی قلبی کاربرد دارد. در این روش سلولهای بافت قلب استخراج میشود و سلولها در شرایط بیرونی با یکدیگر همگام شده و همزمان دارای ضربان هستند.