یک فعال فناور گفت: متاسفانه بسیاری از فارغالتحصیلان دانشگاههای معتبر خصوصا آنهایی که در حوزه نانو استارتآپها فعالیت میکنند با یک پژوهش خوب در این حوزه اپلای کرده و از کشور میروند.
ساناز داورزنی دانشجوی دوره کارشناسی ارشد مهندسی پلیمر دانشگاه امیرکبیر، در گفتگو با خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، اظهار کرد: نانوپلیمرهایی سنتز کردهایم که قادرند ۳۰۰ برابری وزن خود آب جذب کنند و به مرور این آب را به چرخه برگردانند.
داورزنی درباره موارد استفاده این نانوپلیمرها ادامه داد: هر جایی که گل و گیاه بذر وجود داشته باشد این محصول قابل استفاده است، از زمینهای بزرگ کشاورزی گرفته تا گلخانهها و گلهای آپارتمانی، دیوارهای سبز، روف گاردنها و هر جایی که گل و گیاه باشد که نیاز به آبیاری دارد، این محصول مورد استفاده قرار میگیرد.
وی بابیان اینکه استفاده از این نانتوپلیمرها مراحل آبدهی به گیاهان را تا دوهفته به تعویق میاندازد، افزود: همچنین داخل محصول کودی عمل آوردیم که قابلیت بارگذاری هر نوع سم، کود و آفت کش را به شرط اینکه محلول در آب باشد در خودش دارد و میتواند به تدریج در اختیار گیاه قرار گرید.
داورزنی تصریح کرد: در حال حاضر این محصول در اندازه گلها و گیاهان آپارتمانی به فروش میرسد و مهمترین مزیت آن آبیاری گیاهان در فواصل زمانی طولانی است و مناسب خانمهای شاغل یا زمان مسافرتهای طولانی کارایی دارد.
وی افزود: عمر مفید این محصول داخل خاک پنج سال است، یعنی ۵ سال این عمل جذب و دفع آب رو تکرار میکنم بدون اینکه دچار مشکل شود. بعد از ۵ سال نیز کاملاً به داخل خاک باز میگردد و داخل خاک تجزیه میشود. این محصول کاملا ارگانیک است و هیچ گونه سم و حالت نامعقولی را به گیاه وارد نمیکند.
داورزنی در خصوص گستره فعالیتشان گفت: فعلاً در مقیاس آزمایشگاهی این محصول را تولید میکنیم، زیرا نانو استارتآپی هستیم، اما توانایی تولید این محصول برای زمینهای کشاورزی در هر مقیاس و گلخانهها را داریم.
وی راهاندازی یک کسب و کار را دغدغه دانشجویان پس از فارغ التحصیلی دانست و تاکید کرد: متاسفانه شاهد هستیم که بسیاری از فارغالتحصیلان دانشگاههای معتبر خصوصا آنهایی که در حوزه نانو استارتآپها فعالیت میکنند بیشتر میخواهند یک مقاله معتبر نوشته و یا یک کار پژوهشی عالی انجام دهند و در نهایت متاسفانه با همین کار پژوهشی اپلای کرده و از کشور بروند.
داورزنی ادامه داد: اولین دغدغه ما این بود که حداقل بتوانیم جلوی اپلای کردن چند تن از دانشجویان خوب که در کشور وجود دارند را بگیریم و بتوانیم اینها را در کشور نگه داشته و از توانمندیهای آنها استفاده کنیم؛ از طرف دیگر، چون کشور ما با بحران کم آبی مواجه است ترجیح دادیم پژوهش خودمان را به سمتی سوق دهیم که یکی از بحرانهای کشور را خصوص در حوزههای مثل کشاورزی که آب زیادی نیاز دارند حل کنیم، اما با مشکلات بسیاری از سوی دانشگاه و چه از سوی بخشهای دولتی مواجه بودیم و ناچار بودیم کارمان را از صفر شروع کنیم.
وی تصریح کرد: در کنار همه کم لطفیها، اما ستاد نانو حمایتهای معنوی و فنی بسیاری از ما کرده است. هدایت ما به سمت نمایشگاههای مختلف یک کمک بزرگ بود، زیرا به شناخت ما کمک میکند؛ همچنین در مسیر حرکتمان به سمت جلو هر جا مشکلی به وجود میآمد اساتید برجسته این حوزه به ما کمک میکردند.
این محقق فناور ادامه داد: ممکن بود در مسیر انجام پروژه به هر دلیل فاکتوری را فراموش کنیم، اما ستاد نانو با اساتیدی که در اختیار ما میگذاشت تمام جوانب را در نظر میگرفت و در هر مرحله از فرایند اگر حرفی میزدیم از ما سند و مدرکی میخواستند تا ادعاهایمان قابل دفاع باشد در واقع یاد گرفتیم نباید عملاً حرف بزنیم که در آینده قابل دفاع نباشد.
داورزنی تاکید کرد: هر دانشجو، پژوهشگر یا استارتآپی نیازمند معرفی خود و کسب اعتماد است، مسئولین کشوری مثلاً در حوزه کشاورزی که ما در آن فعالیت میکنیم اگر با ما همکاری کنند تا بتوانیم کشاورزان و گلخانه داران را متقاعد کنیم کارایی این محصول را نسبت به شرایط سنتی مقایسه کنند، موجب پیشرفت کار ما و توسعه کشاورزی میشود.
وی با بیان اینکه سوپرجاذبهای کشاورزی چندین سال است در کشورهای خارجی تولید میشود و مورد تایید وزارت بهداشت آن کشورها است، گفت: این محصولات در حاضر در زمینهای بزرگ کشاورزی و یا مکانهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد، کشور ایران نیز وارد کننده این محصول است البته چند شرکت هستند که این محصول را تولید میکنند، اما ما هم ترجیح دادیم به عنوان رقیب با این شرکتها پیش برویم.
داورزنی با تاکید بر اینکه این نانوپلیمرها با نمونه خارجی برابری میکند، گفت: محصول ما میتواند پا به پای نمونه خارجی پیش برود و امیدواریم بتوانیم با معرفی این محصول جلوی واردات آن را بگیریم و از نمونه بومی سازی شده استفاده کنیم.
این فعال فناور خاطرنشان کرد: نمایشگاه فناوری نانو فرصتی خوبی بود تا کشورهای خارجی مهمان همچون عراق و مالزی از محصول ما استقبال خوبی کردند، زیرا آنها هم یک دوره فصلی خشک دارند و اگر قراردادی منعقد شود امکان صادرات هم برای ما ایجاد خواهد شد.