به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمدجواد صدری مهر با بیان اینکه بالغ بر چهار هزار هسته فناور در ۱۵۰ مرکز رشد تحت نظارت پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت دارند، اظهار کرد: از این تعداد حدود ۹۰۰ مجموعه مراحل رشد را پشت سر گذاشتهاند و در مراحل نزدیک به تجاریسازی محصول قرار دارند.
وی ادامه داد: به طور خاص در تهران ۱۶ مرکز رشد و حدود ۹۰۰ هسته فناور فعال هستند و از این تعداد بالغ بر ۳۰۰ هسته فناور به تجاریسازی محصولات خود نزدیک میشوند.
سرپرست اداره کل امور پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به خودگردان بودن این پارک و عدم دریافت بودجه آن از دولت، توضیح داد: پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی کاملاً خودگردان است و درآمدهای پارک از طریق تعامل با شرکتها از طریق "سهامداری"، مدل "تقسیم درآمدی" یا Revenue sharing و تعامل در قالب "قراردادهای اجاره" است.
صدری مهر با اشاره به اینکه از سه طریق فوق با شرکتهای فناور زیرمجموعه پارک تعامل داریم، درباره "مدل تقسیم درآمدی" توضیح داد: در این مدل درصدی از عوایدی که شرکتها از طریق انجام پروژههای فناورانه یا فروش محصول به دست میآورند، به پارک اختصاص پیدا میکند و ما هم از این طریق شرکتها را حمایت کرده و امکانات و سرمایه در اختیار آنها قرار میدهیم.
استفاده از بودجه دولتی در پارکهای فناوری، اقتصاد دانشبنیان را زیر سؤال میبرد
وی با اشاره به اینکه مدل خودگردان اداره پارک سودآور نیز هست و در صورت سودآور نبودن مدل اقتصاد دانشبنیان زیر سؤال میرود، تصریح کرد: یکی از انتقادات ما به پارکهای دولتی این است که از دولت بودجه دریافت میکنند. پول حاصل از فروش نفت برای عرصه فناوری و اقتصاد دانشبنیان سم و نوعی نقض غرض است.
سرپرست اداره کل امور پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به اینکه شرکتهای تحت نظر این پارک بر چه اولویتهای تحقیقاتی متمرکز شدهاند، اظهار کرد: متأسفانه مدتی در کار پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی وقفه وجود داشت، اما به طور کلی حوزههای فعالیت خاصی برای شرکتها در نظر نگرفتیم، چرا که آنها در بستر دانشگاه رشد میکنند.
صدری مهر با بیان اینکه مراکز رشد بر اساس مزیتهای منطقهای فعالیت میکنند، تصریح کرد: به عنوان مثال فعالیت مرکز رشد در واحد ملایر به صنعت مبل و منبت، در تبریز به صنایع چرم، در سیرجان به صنایع معدنی و در گرگان به گیاهان زینتی معطوف شده است.
وی ادامه داد: بنابراین واحدها بر مبنای مزیت منطقهای از کف رشد میکنند و زمانی که اصطلاحاً به "بلوغ فناوری هفت" برسند، موفق به ساخت نمونه اولیه محصول شده و از آنجا به بعد از حمایتهای پارک علم و فناوری بهرهمند میشوند. بر این اساس نسبت به همه موضوعات فناورانه کشور به پارک ورودی شرکت داریم.
فعالیت سراهای نوآوری به صورت موضوعی و بر اساس مزیتهای منطقهای
سرپرست اداره کل امور پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی سپس به سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اشاره کرد و در پاسخ به اینکه در سراهای نوآوری با چه مکانیسمی از توانمندیهای دانشجویان یا پایاننامههای آنها استفاده میشود، یادآور شد: پایاننامههای دانشجویی نظام جدایی دارند و اساساً بحث فناوری را به پایاننامه وصل نمیکنیم و اصولاً ضرورتی ندارد که خروجی پایاننامه فناوری باشد.
صدری مهر افزود: در حوزه فناوری مدلی تحت عنوان "سراهای نوآوری" را در دانشگاه تعریف کردیم. سراهای نوآوری، سراهای موضوعی در هر واحد هستند که نسبت به مزیت منطقه تعریف شدهاند و نسبت به آن موضوع، اکوسیستم فناوری را هم تعریف کردیم.
وی خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در ملایر که سرای نوآوری مرتبط با صنایع مبل و منبت راهاندازی شده، اعضای هیئت علمی دانشگاه مرتبط با این موضوعات هم حضور دارند؛ ضمن آن که نمایندگان چهار هزار و ۵۰۰ کارخانه و صنفی از بازار را به داخل دانشگاه آوردیم. بنابراین مجموعه کاملی از دانشگاه، صنعت و بازار به عنوان منتورهای سراهای نوآوری در کنار هم قرار گرفتهاند.
سرپرست اداره کل امور پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی اضافه کرد: از طرفی دانشگاه امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی خودش را به سرای نوآوری آورده است.
صدری مهر گفت: پنج سرای نوآوری مبل و منبت در ملایر، گیاهان زینتی در گرگان، پسته در رفسنجان، چرم در تبریز و سرای نوآوری معدن در سیرجان راهاندازی شده، همچنین به صورت متوالی درخواست برای راهاندازی سرای نوآوری داریم که در حال بررسی آنها هستیم.
در انتظار مجوز دفتر گسترش وزارت علوم برای تأسیس پردیسهای استانی پارک
وی با بیان اینکه مجوز و موافقت اصولی را برای تأسیس پردیسهای استانی پارک داریم و مشغول مذاکره با شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای اخذ مجوز راهاندازی پردیسهای استانی پارک هستیم، تأکید کرد: قصد داریم در هر استان یک پردیس پارک داشته باشیم؛ زیرا گستره دانشگاه آزاد اسلامی به پردیسهای پارک علم و فناوری نیاز دارد.
سرپرست اداره کل امور پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه پیشبینی کردیم در هشت استان پردیس پارک علم و فناوری را راهاندازی کنیم، گفت: فضا و امکانات لازم را هم به پردیسها اختصاص دادیم و حتی بعضی شرکتها را مستقر کردیم.
صدری مهر افزود: در صورت ابلاغ قوانین پردیسها از سوی شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم میتوانیم بر طبق آنها پردیسها را راهاندازی کنیم و نخستین پردیس استانی پارک علم و فناوری را در استان اصفهان راهاندازی خواهیم کرد که زیرساختهای آن تکمیل شده است.
افتتاح سه پردیس پارک در محدوده شهر تهران در سال جاری/از نظر فنی "مجوز فناور" برای شرکتها کفایت میکند
وی گفت: پیشبینی کردیم سه پردیس پارک را در محدوده غرب، شرق و جنوب شهر تهران با استفاده از فضاهای دانشگاهی موجود، در سال جاری افتتاح کنیم.
سرپرست اداره کل امور پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به اینکه شرکتهای این پارک از مجوز دانشبنیانی برخوردار هستند یا خیر، تصریح کرد: دانشبنیان بودن معافیتهایی به شرکتها میدهد. این در حالی است که پارکهای علم و فناوری مجوزی تحت عنوان "مجوز فناور" (از طرف وزارت علوم) به شرکتها میدهند که معافیتهایی شبیه به معافیتهای دانشبنیان در اختیار آنها میگذارد؛ بنابراین قالب شرکتهایی که با پارک در ارتباطند، تمایل چندانی به دریافت مجوز دانشبنیان ندارند.
صدری مهر در پاسخ به اینکه آیا عدم دریافت مجوز دانشبنیان برای شرکتها محدودیتی ایجاد میکند یا خیر، گفت: تعارض بین مجوز فناور و مجوز دانشبنیان، دوگانگیای است که در زیستبوم فناوری کشور وجود دارد.
سرپرست اداره کل امور پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: در شورای ارزیابی پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی هستههای فناور و فناوری آنها را احصاء میکنیم و با توجه به آن که در برخورد با این موضوع حساس هستیم، از نظر ما داشتن "مجوز فناور" برای شرکتها کفایت میکند و چندان نیازی به مجوز دانشبنیانی نیست.