رئیس سازمان غذا و دارو گفت: هیچ دارو و واکسنی در دنیا برای درمان کرونا تأیید و معرفی نشده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا شانهساز رئیس سازمان غذا و دارو در ارتباط ویدئو کنفرانس که با حضور تعدادی از خبرنگاران برگزار شد گفت: پلاسمادرمانی روشی است که در دنیا مورد تایید قرار گرفته است و توصیههای لازم برای جلوگیری از انتقال آلودگی رعایت شده است و در کنار نظارتی که انجام میدهیم وظیفه خود میدانیم به سازمان انتقال خون کمک کنیم.
شانه ساز گفت: هیچ کشوری هنوز اثربخشی داروی فاویپیراویر بر درمان بیماری کرونا اثبات نشده است و در کشور ما به موازات آزمایشات بالینی فرایند تولید شروع شده و این دارو برای درمان آنفلوانزا نز تولید میشود فرایند مطالعات بالینی مورد استفاده قرار گرفته است.
وی افزود: اخباری در فضای مجازی منتشر شد که باعث ایجاد یک باور غلط شد، ولی کمیته علمی وزارت بهداشت این اظهارات را تایید نمیکند و کار مطالعات بالینی بدون توجه به هیاهو درحال انجام است.
رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: هیچ دارو و واکسنی در دنیا برای درمان کرونا معرفی نشده است و برخی مباحث مطرح شده در فضای مجازی غیراخلاقی است.
وی با بیان اینکه بحث راهزنی تجهیزات پزشکی در بین کشورهایی که با هم رابطه خوبی هم داشتند، باب شده است افزود: ما هم این مساله را شنیدیم، اما ما به تولید داخل فکر میکنیم. به قدری منابع متنوعی داریم که شیطنت یک کشور کوچک نمیتواند تاثیر گذار باشد. البته این بحث را وزارت خارجه پیگیری خواهد کرد.
شانهساز درباره افزایش قیمت دارو در سال جاری گفت: قیمتگذاری دارو افزایش قیمت دارو پایینتر از نیاز و تورمی بوده که رسما اعلام شده است. امسال هم برنامه داریم تا جایی که امکان دارد افزایش قیمت نداشته باشیم. مگر اینکه برخی موارد از جمله مواد اولیه افزایش قیمت داشته باشند.
وی افزود: مشکل خاصی برای تامین ماسک و تجهیزات در مراکز درمانی وجود ندارد، در زمینه تولید لباس ایزوله نیز افتخار ملی در کشور رخ داده است و تامین ماسک سه لایه به نسبت روزهای اول ۲۵ برابر افزایش یافته است، در صنایع که به ماسک نیاز دارند نیازشان از طریق واردات تامین شد و ممکن است قیمتها بالاتر از قیمت مصوب تولید داخل باشد.
رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه صنعت داروی ما آمادگی کافی برای تولید داروهای مورد نیاز درمان کرونا را دارد گفت: برخی از شرکتها اعلام آمادگی کردند تا مواد موثره این داروها را تولید کنند. در کشور مشکلی از این بابت وجود ندارد و این داروها در داخل کشور تولید میشود.
شانهساز درباره وضعیت تستهای بالینی دستگاه ویروس یاب گفت: مدارک و مستنداتی به ما ارائه شده است که نتایج پس از آزمایشات بالینی ارائه خواهد شد و مجوز صادر میشود، اما این موضوع درحال بررسی است.
معاون وزیر بهداشت درباره پرسنل داروخانهها و داروسازان بیان کرد: پرسنل داروخانهها و داروسازان از ساعتهای اولیه در مواجهه با بیماران بودند و جایی از این افراد صحبت نشد. داروخانهها هرچه داشتند را عرضه کردهاند و بسیاری از داروخانهها حتی بدون مطالبه سود، کار خود را ادامه دادند. تعدادی از پرسنل داروخانهها به ویروس کرونا مبتلا شده و تعدادی فوت کردهاند. نامهای از انجمن داروسازان داشتم که از این بابت گلایه داشتند که چرا از تلاش داروخانهها نامی برده نشده است. بیش از ۹۵ درصد داروخانهها دچار مشکل افت گردش اقتصادی شدهاند. این در حالی بود که داروخانهها مکلف شده بودند در ایام تعطیلات هم خدمات بدهند.
وی ادامه داد: هزینه داروخانهها در این ایام سر جای خود بود، اما درآمد چندانی نداشتند و خوب است که سازمان مالیات و بانکها به این موضوع هم توجه کرده و از داروخانهها حمایت شود.
معاون وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره کیتهای تشخیصی و واردات آن بیان کرد: در زمینه کرونا بازار اقتصادی بزرگی برای محصولاتی مثل کیتها شکل گرفته است. سیاست ما حمایت از تولید داخل است و به محض اینکه تولیدکننده داخلی بتواند از نظر دقت و کیفیت خود را ثابت کند، برنامه تامین کیت روی استفاده از تولید داخل خواهد بود. این هدف و سیاست کلی وزارت بهداشت است.
وی افزود: در مورد کیتهای رپید هم هنوز دقت عمل در پاسخگویی توسط کمیته علمی کرونا تایید نشده است. در حال حاضر در اروپا هم مشکل کیت وجود دارد و از چین وارد میکند. به مرور با تولید داخلی کیت، از هر نوع واردات در این زمینه بی نیاز میشویم.
شانهساز در پاسخ به سوالی درباره واردات داروهای مرتبط با کرونا، گفت: در حال حاضر دیگر واردات دارو در این زمینه نداریم و آنچه به صورت موردی وارد میشود، سفارشاتی است که در بهمن و اسفند ماه ارائه شده بود. خوشبختانه در حال حاضر تمام اقلامی که مورد نیاز است در داخل قابلیت تولیدشان را داریم و میتوانیم تولید کنیم که ناشی از توانمندی ماست، اما تاکید میکنم که هنوز هیچ درمان دارویی شناخته شده و تایید شدهای برای کرونا در دنیا نداریم که بخواهیم خودمان را وابسته به این بدانیم که یک داروی خاصی را نتوانیم تولید کنیم و باید وارد کنیم.
شانه ساز درباره موارد مطرح شده مبنی بر گم شدن تعدادی از داروی فاویپیراویر گفت: اینکه خبر چگونه اطلاع رسانی میشود میتواند در قضاوت افکار عمومی تاثیرگذار باشد. اولین محموله فاویپیراویر ۲۰ هزار عدد بود که ۱۵ هزار عدد ابتدا در اختیار ما قرار گرفت و در مرحله دوم پنج هزار عدد با فاصله وارد شد. البته این فاصله زمانی تعابیر مختلفی پیدا کرد. اینکه بخواهیم فاصله زمانی را به این نسبت بدهیم که ۵ هزار دارو برای افراد خاصی جداسازی شده هم تایید نمیشود.
وی افزود: این دارو در دو مرحله دریافت شده، اما همه این ۲۰ هزار عدد دارو در فرآیند مطالعات بالینی وارد شد. این تعداد، چون برای انجام مطالعه کم بود، با زمانی مواجه شدیم که کارخانه داخلی هم این دارو را توانست تولید کند و در ادامه از داروی تولیدی داخل استفاده کردیم.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: این داروها در همه بیمارستانها قابل توزیع نیست و فقط در اختیار بیمارستانهایی قرار گرفته که در زمینه انجام مطالعه بالینی مربوطه همکار هستند. فعلا نمیتوانیم درباره اثربخشی این دارو اظهار نظر کنیم. زیرا همه موارد باید جمع بندی شود. آنچه در فضای مجازی در زمینه اثربخشی این دارو پخش شده را به هیچ عنوان تایید نمیکنیم. در هیچ کشوری هنوز اثربخشی این دارو برای درمان بیماران مبتلا به ویروس کرونا مورد تایید قرار نگرفته است.
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوالی درباره وجود داروی فاویپیراویر در ناصرخسرو بیان کرد: وقتی نیاز کاذب در بازار ایجاد میشود، بسیاری از داروهای تقلبی و بدون اصالت هم در بازاری مثل ناصرخسرو عرضه میشود. گزارشهای زیادی در این زمینه داریم و از این بابت متاسفیم که داروی تایید نشده اولا تجویز میشود و بعد به خاطر ایجاد نیاز کاذب و باور غلط، دارو را با قیمت بسیار بالا میفروشند و فکر میکنند این دارو معجزه میکند. در حالیکه ممکن است داروی عرضه شده اصل نباشد.
وی افزود: همه ۲۰ هزار داروی وارد شده فاویپیراویر در کارآزماییهای بالینی قرار گرفته و اکنون هم نمونه تولید داخل در اختیار مراکزی قرار گرفته که این کارآزمایی بالینی را انجام میدهند.
شانهساز گفت: قیمت مصوب ماسک اعلام شده است، ماسکی که عمدتا در اختیار مراکز بهداشتی و درمانی قرار میگیرد رایگان است، یک و نیم میلیون ظرفیت تولید صنعتی را افزایش دادیم یک و سه دهم میلیون عدد نیز ستاد فرمان اجرایی امام در اختیار مراکز بهداشتی قرار میدهد، واردات بر اساس اسناد مستندی که ارائه میشود و توسط کارگروه مشترک تعزیرات حکومتی و زارت بهداشت بررسی میشود، نمونه وارداتی ۳ الی ۴ هزار تومان به فروش میرسد و قیمت متغیر دارد. اطمینان پیدا کنیم آنچه عرضه میشود از کانال رسمی وارد شده باشد و مجوز لازم را از اداره تجهیزات پزشکی دریافت کرده باشد.
شانه ساز گفت: سال ۹۷ رقمی حدود ۳.۷ میلیارد دلار برای دارو و تجهیزات پزشکی با نسبت حدود ۶۰ به ۴۰ ارز مصرف شد. حدود ۶۰ درصد این ۳.۷ میلیارد دلار برای اقلام وارداتی مورد استفاده قرار گرفت. در سال ۹۸ با برنامه ریزی و ورود وزیر بهداشت این عدد به حدود ۳ میلیارد دلار تقلیل پیدا کرد. کل نیاز ارزی ما به این عدد رسید و بیش از ۲۰ درصد در ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی صرفه جویی شد.
وی ادامه داد: یکی از دلایل موضوع، جدی گرفتن تولید داخل بود. در سال ۹۸ حدود ۶۰ درصد ارز دریافتی به واردات مواد اولیه برای تولید داخل تخصیص پیدا کرد. این باعث شد هم دسترسی ما به دارو بیشتر شود و هم قیمت تمام شده دارو به صورت میانگین کمتر شود. از این محل توانستیم به اقتصاد ارزی کشور هم کمک کنیم. برنامه امسال ما این است که این کاهش را به ۲.۵ میلیارد دلار برسانیم. با اتکا به تولید داخل و توجه به تولید مواد اولیه در داخل کشور میتوانیم با این ۲.۵ میلیارد دلار، هم دارو و هم تجهیزات پزشکی مورد نیاز را تامین کنیم.
معاون وزیر بهداشت گفت: اگر تولید داخل جدی گرفته شود و اقلام وارداتی حذف شده و مصرف کنندگان هم به ما کمک کنند، میتوانیم با استفاده از منابع داخلی، هم دسترسی دارو را افزایش بدهیم و هم قیمت دارو را برای مصرف کننده داخلی کم کنیم.