در ابتدای سال جاری به دلیل نبود بودجه مناسب طرحی را به لایحه بودجه دانشگاهها اضافه کرد؛ اما با وجود گذشت ۴ ماه از سال ۹۹ هنوز هیچ گونه تسهیلاتی به دانشگاهها برای ساخت خوابگاه متاهلی اختصاص داده نشده است.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، روند توسعه خوابگاههای متاهلی را با توجه به اختصاص بوجه از سوی مجلس به عنوان اولویت طرحهای عمرانی دانشگاهها در سال جاری پیگیریهایی را از دانشگاهها داشتیم که نشان میدهد که دانشگاهها مشکلات و موانع زیادی روبرو هستند، از کمبود بودجه به عنوان مانع اصلی گرفته تا نبود فضای فیزیکی و طرحهای تجمیع که تاکنون نتوانستند در این حوزه پاسخگوی نیاز دانشجویان باشند.
در ابتدای سال جاری به دلیل نبود بودجه مناسب طرحی را به لایحه بودجه دانشگاهها اضافه کرد، اما با وجود گذشت ۴ ماه از سال ۹۹ هنوز هیچ گونه تسهیلاتی به دانشگاهها برای ساخت خوابگاه متاهلی اختصاص داده نشده است.
صدیقی: اعتبار جداگانه ای برای خوابگاههای متاهلی اختصاص داده نشد
سازمان امور دانشجویان وزارت علوم متولی اصلی توسعه خوابگاههای متاهلی است که مجتبی صدیقی، رئیس این سازمان در خصوص نحوه اختصاص بودجه این طرح و اعتراض دانشگاه گفت: اعتبار مستقلی برای ساخت خوابگاههای متاهلی در نظر گرفته نشده است؛ بلکه پیش بینی تسهیلات شده است به این معنا که فضایی آماده باشد و دانشگاه بخواهد خوابگاه بسازد و صندوق رفاه تسهیلاتی را در نظر بگیرد که دانشگاهها بتوانند این طرح را اجرایی کنند.
وی افزود: صندوق رفاه در این طرح در سود بانکی مشارکت میکنند و بخشی از سود بانکی را پرداخت خواهند کرد.
صدیقی اضافه کرد: با توجه به اعلام نیازهایی که از سوی دانشگاهها شده است و البته بخش غیر دولتی اگر درخواستی باشد مراجعه میکنند و تسهیلات لازم برای ساخت خوابگاه به دانشگاهها اختصاص داده خواهد شد.
وی ادامه داد: قاعدتا کمکهای سیستم بانکی و خیرین است که باید این طرحها را به جلو ببرد که خیرین میتوانند برای مشارکت در این طرح از ۵۰ درصد تسهیلات بانکی هم استفاده کنند.
رئیس سازمان امور دانشجویان خاطر نشان کرد: ساخت خوابگاه متاهلی معمولا زمان بر است و دیر به نتیجه میرسد، چراکه خوابگاه مجردی ممکن که ۲۵۰ نفر بتوانند ساکن شوند، اما با همین شرایط در خوابگاه متاهلی ممکن ۱۵ زوج بتوانند ساکن شوند.
صدیقی یادآور شد: دانشگاهها واقعا مایل هستند که خوابگاه متاهلی را توسعه دهند، اما راههایی که فعلا در نظر گرفته شده است تسهیلات بانکی است و اعتبار متمرکزی نیست که دانشگاه بتواند با سرعت بیشتری این کار را انجام دهد.
این اظهار نظر رئیس سازمان امور دانشجویان در صورتی است که با رایزنیهایی که از سوی وزارت علوم صورت گرفت، ساخت خوابگاههای متاهلی بعد پنج سال و بر اساس برنامه ششم توسعه تامین اعتبار شد و به عنوان اولویت طرحهای عمرانی در دستور کار دانشگاهها قرار گرفت.
بر اساس این قانون در این مصوبه، در تبصره ۹ در بند الف آمده: به دانشگاهها، موسسات آموزشی و پژوهشی و پارکهای علم و فناوری اجازه داده میشود با تصویب هیات امنای خود تا سقف عملکرد درآمد اختصاصی سال ۱۳۹۸ نسبت به اخذ تسهیلات از بانکها از محل توثیق اموال در اختیار خود اقدام کنند و در جهت تکمیل طرحهای تملک داراییهای سرمایهای خود با اولویت ساخت و خرید و تکمیل خوابگاههای متاهلین موضوع بند پ ماده ۱۰۳ قانون برنامه ششم توسعه استفاده و نسبت به بازپرداخت اقساط از محل درآمد اختصاص خود اقدام کنند.
صندوق رفاه دانشجویان مکلف است نسبت به پیش بینی اعتبار لازم در فعالیتهای خود به منظور پرداخت یارانه سود و کارمزد تسهیلات با اولویت تسهیلات مربوط به احداث خوابگاههای متاهلین اقدام کنند.
همچنین، در بند ب این ماده آمده است؛ ۱۰۰ درصد وجوه اداره شده پرداختی از محل بازپرداخت وامهای شهریه دانشجویی از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۹۸ تا سقف هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال (۱۵۰ میلیارد تومان) به خزانه داری کل کشور واریز شود.
وجوه مذکور به صندوقهای رفاه دانشجویی به عنوان کمک جهت افزایش منابع مالی صندوقهای مزبور اختصاص مییابد تا بر اساس اساسنامه مصوب، صرف پرداخت وام شهریه به دانشجویان و سایر پرداختهای رفاهی دانشجویی شود. اختصاص وجوهی از محل منابع این بند به صندوق رفاه دانشجویی مربوطه دانشگاه آزاد اسلامی بلامانع است.
در بند ج این تبصره آمده است: مازاد هزینه تحصیلی دانشجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور نسبت به اعتبارات مندرج در این قانون در قالب وام از طریق صندوق رفاه دانشجویان در اختیار این افراد قرار میگیرد.
اقساط وامهای مذکور پس از فراغت از تحصیل و اشتغال به کار افراد، پرداخت میشود. دانشجویان تحت پوشش نهادهای حمایتی مزبور در اولویت دریافت وام هستند.
کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۳۹۹ در تبصره ۱۴ بند الف در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها، مصوب کرد تمامی دریافتیها مندرج در جداول اعلام شده به حساب سازمان هدفمندسازی یارانهها نزد خزانه داری کل کشور واریز میشود و پس از تخصیص سازمان برنامه و بودجه کشور مطابق جدول اعلام شده هزینه میشود.
با این اظهار نظر رئیس سازمان امور دانشجویان مشخص شده که دانشگاهها برای توسعه و ساخت خوابگاه متاهلی نباید چشم داشتی به بودجه های دولتی داشته باشند و برای ساخت خوابگاه جدید باز هم باید کفش آهنی به پا کرده و به دنبال جذب خیرین برای پیشبرد این طرح ها در دانشگاه باشند که خوشبینانه ترین راه حل برای حل این مشکل است و یا به دنبال تسهیلات بانکی با سود های سر سام آور بروند که به نظر می آید استفاده از تسهیلات بانکی هم با توجه به اوضاع اقتصادی کشور زمان زیادی را نیاز دارد.