مشکلات اقتصادی و دغدغه تامین مسکن یکی از مهمترین مشکلات دانشجویان متاهل است که به گقته مشاوران این موضوع بیشترین آمار مراجعه را به مراکز مشاوره دارد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، زهرا مهدی، در ادامه بررسیهایی که در بود و نبود خوابگاههای متاهلی داشتیم نهایتا به با پیگیریهایی که از دانشگاهها و وزارت علوم و سازمان امور دانشجویان داشتیم به نتایجی در خصوص دلایل بن بست بودن مسیر توسعه خوابگاههای متاهلی رسیدیم.
از جمله مباحثی که در این مسیر مطرح شد و میتوان موثرترین دلایل کمبود این خوابگاهها عنوان کرد، نبود فضای فیزیکی مناسب، کمبود بودجه و یا به زبان دیگر عدم اختصاص بودجه و درنهایت دوندگی دانشگاهها برای اینکه بتوانند به تسهیلاتی دست پیدا کنند که موانع توسعه خوابگاههای متاهلی را مرتفع کنند.
اما مهمترین مسئله ای که خبرگزاری دانشجو را بر آن داشت که به دنبال دلایل توسعه و عدم توسعه خوابگاههای متاهلی برود تاثیرات اجتماعی و فرهنگی این خوابگاهها است، بررسی نشان میدهد که اسکان دانشجویان متاهل در این خوابگاهها باعث کاهش بسیاری از مشکلات اجتماعی ویا بعضا آسیبهای اجتماعی در بین دانشجویان و افزایش سطح علمی آنها میشود.
نبود یک سرپناه امن، مشکل بیشتر دانشجویان متاهل
چه بسا دانشجویانی هستند که به دلیل نداشتن یک سرپناه و دوری از همسر و خانواده دچار مشکلات زیادی از فروپاشی بنیان خانواده تا ترک تحصیل شدند. بیگلری، مسئول مرکز مشاوره دانشگاه امیرکبیر در خصوص وضعیت دانشجویان متاهل ساکن در خوابگاههای متاهلی اینگونه میگوید: اسکان در خوابگاههای متاهلی بخش زیادی از مشکلات معیشتی دانشجویان را حل میکند و این مسئله در ارتقای کیفی مسائل آموزشی دانشجویان تاثیر بسزایی دارد، وقتی که مشکل معیشت دانشجو کاهش پیدا کند دغدغههای دانشجو کمتر میشود.
وی ادامه داد: متاسفانه شرایط گرفتن خوابگاههای متاهلی بسیار سخت است و شرایط خاصی برای آن در نظر گرفته اند که دانشجویان تحصیلات تکمیلی باید این شرایط ویژه را داشته باشند.
بیگلری در ادامه خاطر نشان کرد: توسعه خوابگاههای متاهلی سنت حسنه ازدواج را در بین دانشجویان ترویج میدهد و از طرفی هم زندگی دانشجویی، به گونه ایست که همه چیز در حداقل قرار دارد و وقتی خوابگاه تامین شود کاهش فشار مالی را در پی دارد، وبه دانشجویان تحصیلات تکمیلی که در سایه فشار تحصیلی هم هستند. نیز کمک شایانی میکند
مسئول مرکز مشاوره دانشگاه امیرکبیر ادامه داد: در حال حاضر وضعیت اقتصادی تامین معیشت خانواده را سختتر کرده، وقتی یک دانشجو، خوابگاه متاهلی بهش تعلق میگیرد فشار مالی کمتر میشود و هزینهها کاهش پیدا میکند و از طرفی نزدیکی خوابگاه به دانشگاه هزینه رفت و آمد دانشجو را کاهش میدهد و میتوانند بهتر از وقت خود استفاده کنند.
بیگلری یادآور شد: وقتی دانشجویی خوابگاه متاهلی داشته باشد مجبور نیست برای تامین هزینههای زندگی دو شیفت کار کند و بیشتر زمان خود را به تحصیل اختصاص میدهد و فشار روانی آنها کمتر میشود و کمتر دچار چالش میشوند.
وی افزود: دسترسی به سایتهای علمی و خارجی راحتتر است و دغدغه دانشجو کمتر میشود، زندگی در خوابگاه متاهلی نسبت به خوابگاه مجردی آرامش بیشتری به دانشجو میدهد، در خوابگاه متاهلی زندگی برای دانشجویان به عنوان یک خانواده مفهوم پیدا میکند و در یک مجتمع مانند خانواده در کنار همسایگان خود زندگی میکنند و سبک زندگی آنها نزدیک به هم است در نتیجه این شباهتها تعامل را افزایش میدهد.
محدودیتهایی که از سوی وزارت علوم برای خوابگاههای متاهلی در نظر گرفته شده
مسئول مرکز مشاوره دانشگاه امیرکبیر یادآور شد: البته خوابگاهها محدودیتهایی هم دارد، فضاهای کوچکی دارند و بافت قدیمی دارند، اما با همه این محدودیتها اگر همین سر پناه و سقف بالای سرشان باشد باعث می شود در هزینهها صرفه جویی میشود و راحتتر میتوانند زندگی کنند.
بیگلری گفت: وقتی یک دانشجوی متاهل از همسر خود جدا است و مجبور است در خوابگاه مجردی زندگی کند خیلی سخت است و همین مسئله موجب نگرانیها و اختلافات زوجین را ایجاد میکند، اما زمانی که در خوابگاه متاهلی هستند دیگر این اختلافات و دعدعهها کمتر میشود. زندگی متاهلی چالشهای زیادی را دارد و مراجعات زیادی هم از سوی دانشجویان به مرکز مشاوره داریم.
وی ادامه داد: یک سری از دانشجویان متاهل که تمکن مالی دارند مشکل زیادی ندارند، دانشجویانی هم که خوابگاه دارند کمتر مراجعه میکنند، اما دانشجویانی که نتوانستند خوابگاه متاهلی بگیرند و از همسران خود دور هستند و اختلافات بیشتری دارند. بیشتر مراجعه دانشجویان متاهل، مشکلات اقتصادی است و مرکز مشاوره پیشنهاداتی را در خصوص توسعه خوابگاههای متاهلی داده، اما بضاعت دانشگاه به گونهای نیست که تعداد خوابگاههای متاهلی افزایش یابد دانشجویان مجرد در اولویت هستند و توسعه این خوابگاهها در دستور کار دانشگاه است.
مسئول مرکز مشاوره دانشگاه امیر کبیر یادآور شد: اگر خوابگاه متاهلی تعداد آن افزایش پیدا کند مشکلات دانشجویان کمتر میشود البته باید وزارت علوم در این زمینه مساعدت داشته باشد.
وی در خصوص مراجعات دانشجویان متاهل گفت: اختلافات دانشجویان متاهل تا حدودی با مراجعه به مرکز مشاوره حل میشود، مشکلات اقتصادی بر روی زندگی دانشجویان سایه انداخته است.
بیگلری ادامه داد: مراکز مشاوره در دانشگاهها باید بیشتر تقویت شود چرا که وقتی مشکلات در جامعه بیشتر میشود دانشجویان به عنوان بدنهای از جامعه بیشتر درگیر میشوند و نیازمند مراجعه به مراکز مشاوره هستند، تعداد مراجعات بسیار افزایش پیدا کرد و مراکز مشاوره جایگاه خود را در دانشگاهها پیدا کردند.
وی خاطرنشان کرد: طرحهایی از جمله پایش سلامت روان، طرهای پژوهشی، سیمای زندگی و سایر طرحها میتواند به پیشرفت دانشگاه کمک کند چرا که مشکلات دانشجویان شناسایی شده و با این طرحهای پژوهشی اهداف و اولویت دانشگاهها و برنامه ریزی آنها را مشخص میکند به همین دلیل نیازمند تقویت بیشتر مراکز مشاوره در دانشگاهها هستیم.