سرویس فدرال همکاریهای فنی-نظامی روسیه تأکید کرد که آنکارا بدون اجازه طرف روسی نمیتواند سامانه موشکی اس-۴۰۰ را به کشور ثالثی فروخته یا انتقال دهد و سخنگوی حزب حاکم ترکیه نیز این مسئله را تأیید کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از خبرگزاری «تاس»، دفتر مطبوعاتی سرویس فدرال همکاریهای فنی و نظامی فدراسیون روسیه اعلام کرد که ترکیه بدون اجازه روسیه در این خصوص نمیتواند اقدام به انتقال یا فروش سامانه موشکهای ضد هوایی اس-۴۰۰ به کشورهای ثالث کند.
یک مقام آگاه در پاسخ به سئوال این خبرگزاری درباره امکان فروش سامانه موشکی اس-۴۰۰ از طرف ترکیه به آمریکا، گفت: «بر اساس قرارداد منعقده دوجانبه، برای صادرات محصولات نظامی، خریدار تجهیزات ما باید یک گواهی کاربری نهایی را به طرف روسی ارائه دهد، بنابراین انتقال یا فروش مجدد آن به کشورهای ثالث، بدون اجازه رسمی روسیه غیرممکن خواهد بود.»
در عین حال، "عمر چلیک" سخنگوی حزب حاکم ترکیه - حزب عدالت و توسعه نیز روز سه شنبه اعلام کرد که این کشور از لحاظ حقوقی اجازه فروش مجدد سیستمهای دفاع هوایی اس-۴۰۰ خریداری شده از روسیه را به ایالات متحده ندارد.
به گفته وی، در ابتدا ترکیه قصد داشت سیستمهای آمریکایی پاتریوت را بخرد، اما بعد از دریافت پاسخ منفی از سوی واشنگتن، آنکارا تصمیم به خرید سیستمهای موشکی روسی گرفت.
این مقام مسئول توضیح داد که ترکیه خود را متعهد میداند که "کاربر نهایی" سلاحهایی باشد که از طرف روسی خریداری کرده است. همانطور که فروش جنگندههای اف-۱۶ آمریکا به کشور دیگری از لحاظ حقوقی مجاز نیست.
چلیک یادآور شد که آنکارا روی روابط خود با سایر کشورها حساب میکند، البته رویکرد آمریکا برای اعمال تحریمهایی علیه ترکیه صحیح نیست.
روز گذشته روزنامه آمریکایی «Defense News» فاش کرده که در مجلس سنای ایالات متحده، از طرف برخی نمایندگان حزب جمهوری خواه پیشنهاد شده تا هزینهای برای خرید سامانه موشکی اس-۴۰۰ روسی از ترکیه در نظر گرفته شود. طبق این اطلاعات، چنین اقدامی به واشنگتن و آنکارا اجازه خواهد داد تا از بن بست موجود در روابط دوجانبه در رابطه با تولید مشترک جنگندههای چند منظوره نسل پنجم F-۳۵ خارج شوند.