چندین هفته است که آتش به جان جنگلهای زاگرس در استان کهگیلویه وبویراحمد افتاده و با وجود تلاش بی وقفه مردم، گروههای جهادی، فعالان محیط زیست و سپاه شاهد شعله ور شدن آن در مناطق مختلف هستیم.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ چندین هفته است که آتش به جان جنگلهای زاگرس در استان کهگیلویه وبویر احمد افتاده و با وجود تلاش بی وقفه مردم، گروههای جهادی، فعلان محیط زیست و سپاه شاهد شعله ور شدن مجدد آتش در مناطق مختلف جنگلهای این استان هستیم.
دمچنار به عنوان یکی از مناطق و خوش آب و هوای کهگیلویه و بویر احمد در نزدیکی روستای علی کرمی از توابع شهرستان بویراحمد قرار دارد. این بار جنگلهای این منطقه که از درختان بلوط پوشیده در روزهای اخیر طعمه حریق شده است. البته با تلاش نیروهای مردمی، بسیج، سپاه، جنگلبانان و فعالان زیست محیطی آتش سوزی جنگلهای دمچنار مهار شد، ولی به دلیل عدم نظارت مناسب از سوی ارگانهای مربوطه منابع طبیعی و آبخیزداری، به دلیل وزش شدید باد مجدد، دوباره آتش در این منطقه شعله ور شده و بخش دیگری درختان بلوط و مراتع این منطقه در آتش سوخت.
طی بررسیهای انجام شده بیش از ۳ هزار هکتار از جنگلها و مراتع دمچنار بویراحمد دچار حریق شده و بیش از هزار درخت بلوط، بنه و بادام از بین رفتند و این در حالیست که جنگلهای دمچنار یکی از جنگلهای غنی استان محسوب میشود.
در آتش سوزهای که اخیرا در جنگلهای استان رخ داده، موضوعی که بیشتر به چشم میآید، کمبود تجهیزات برای اطفای حریق بوده است. مسئلهای که از سوی مسئولان و فعالان محیط زیست و نیروهای داوطلب بارها و بارها مطرح میشد. حالا نبود امکانات برای مهار آتش باعث شد تا مردم با شاخ و برگ درختان به جنگ آتش بروند و چه بسا در این میان صدمههای هم نیروهای داوطلب وارد شده. مهارآتش در این حجم قطعا نیازمند مدیریت و آموزش مناسب به نیروها کمکی دارد.
مهار آتش نیازمند آموزش است
امید سجادیان، فعال محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه اطفای حریق و مدیریت بحران حین آتشسوزی علمی است و نیاز به آموزشهای مختلفی دارد، به خبرنگار ما میگوید: بیشتر نیروهای داوطلب مردمی که در عملیات اطفای حریق شرکت میکنند، آموزشی در این باره ندیدهاند و تجهیزات و مدیریت آنها در منطقه نیز ضعیف است. بسیاری از این فعالان محیط زیست بر اساس آموختههای تجربی خود، حین اطفای آتش عمل میکنند و گاهی اوقات نیز مانند مواردی جان خود را از دست میدهند.
سجادیان با اشاره به اینکه وضعیت تجهیزات نیروهای داوطلب خوب نیست، میافزاید: برخی از تجهیزات مورد نیاز برای اطفای حریق در جنگلها و مراتع از جمله کفش و لباس مناسب و دمنده آتش از طریق کمکهای مردمی در اختیار نیروهای داوطلب اطفا قرار گرفته، اما در کنار این نیاز است که این افراد آموزشهای لازم را نیز ببینند.
به گفته این فعال محیط زیست با اتفاقات اخیر و فوت پنج نفر از نیروهای مردمی، شرکت افراد داوطلب در اطفای آتش سختتر شده است. هم خانوادهها نگران جان عزیزان خود هستند و هم نیروهای سازمانی سختگیری بیشتری نسبت به حضور این افراد نسبت به قبل دارند.
به توصیه وی، با توجه به کمبود تجهیزات لازم افراد داوطلب برای اطفای حریق به نقاط صعبالعبوری که آتش در آن گسترش یافته نروند و در هر گروه اطفا حتما یک فرد باتجربه و آموزش دیده حضور داشته باشد.
به گفته سجادیان، متاسفانه امسال آتشسوزیها بیشتر از همیشه است و حتی در برخی شهرستانهای زاگرس طی یک روز چندین مورد آتشسوزی داشتیم. به طور کلی بیش از ۹۰ درصد از آتشسوزیها در طبیعت علت انسانی دارد. زغالگیری، زمینخواری، اختلافات محلی، آتشزدن زمینهای کشاورزی و. از جمله این عوامل انسانی است. متاسفانه هماهنگیهای بین بخشی در برخی مواقع برای اطفای آتش ضعیف است و گاهی که بالگرد نیاز است بهموقع نمیرسد. قطعا ما تا آخر تابستان با آتشسوزیهای جنگلی دست و پنجه نرم خواهیم کرد و نیاز است که آمادگی سازمانها برای اطفا و پیشگیری بیشتر شود.
راه اندازی قرارگاه زیستی بسیج دانشجویی
مسعود پرهیزگار، مسئول بسیج دانشجویی استان کهگیلویه و بویر احمد هم درباره آتش سوزیهای اخیر در جنگلهای استان به خبرنگار ما میگوید: با شعله ور شدن آتش در جنگلهای استان گروههای جهادی برای کمک رسانی و مهار آتش به این مناطق اعزام شدند. در آتش سوزیهای اخیر حدود ۴ هزار هکتار از جنگلهای زاگرس طعمه حریق شد و از دست دادن سرمایه طبیعی درد بزرگی است و جا داشت مطالبه جدی از نمایندگان انقلابی که عرصههای سیاسی و فساد ورود کردند داشته باشیم محیط زیست عرصه جدی است و نیاز دارد نمایندگان نگذارند بیش از این جنگلهای زاگرس طعمه حریق آتش بی توجهی مسئولین شود.
به گفته مسئول بسیج دانشجویی استان کهگیلویه و بویراحمد برای مهار کردن آتش گروههای منابع طبیعی، محیط زیست، سپاه، بسیج ومردم حضور دارند، اما حضور بدون امکانات نتوانست جلوی گسترش آتش را بگیرد. در روزهای گذشته نیروهای کمکی با ۸ دستگاه دمنده خط آتش را مهار کردند و متاسفانه امکانات دیگری نبود برای اینکه آتش را از جان درختان بلوط زاگرس بگیرند. نیاز به آبپاش، آب و امکانات حداقلی است، که متاسفانه نه هلیکوپتر و نه آبی وجود داشت تا به دست نیروهای کمکی برساند.
وی معتقد است هرچقدر نیروی انسانی برای مهار کردن آتش تلاش کند، اما وقتی که امکانات برای مهار کردن آتش وجود نداشته باشد باز هم آتش شعله ور میشود.
به گفته پرهیزگار، در این راستا، قرارگاه زیستی راه اندازی شده است، دراین قرارگاه، هستههای مسئله محور در قالب فعالیتهای علمی، مخاطرات زیستی استان را که یکی از این موارد منابع طبیعی و جنگلها است، رصد می کند وهمچنین به دنبال فعالیتهای علمی و هم اندیشی با اساتید و صاحب نظران برای ارائه راهکار و پیگیری هستند.
گفته میشود گروههای جهادی و نیروهای مردمی انتظار دارند نیروهای امنیتی ورود جدی به این قضیه داشته باشند و علت آتش سوزیهای اخیر مورد بررسی قرار گیرد. آنان از رئیس جمهور و نمایندگان مجلس میخواهند نگذارند جنگلهای در بی مهری و بی توجهی مسئولین بسوزد.
برخورد قاطع با عاملان آتش سوزی جنگلهای زاگرس
سیدعلی ملک حسینی، دادستان مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد در باره آتش سوزیهای در جنگلهای استان میگوید: متاسفانه در فصل گرم شاهد گسترش آتش سوزی در اراضی جنگلی و مرتعی استان کهگیلویه و بویراحمد بودیم که سبب ناراحتی مردم و همچنین وارد شدن خسارات گسترده به منابع ملی شد. فرد یا افرادی که عمدی اقدام به آتش سوزی جنگلها و مراتع استان کهگیلویه و بویراحمد کنند، به طور حتم تحت تعقیب قضایی قرار خواهند گرفت و براساس قانون با آنان برخورد قاطع صورت میگیرد.
جنگلهای بلوط و زاگرس ریه کشور ایران به حساب میآید وقتی آتش به جان این سرمایه ارزشمند میافتد دیگر فرقی نمیکند مرد و زن، جوان و پیر همه با هم به جنگ آتش میروند. زنان و جوانانی که میدانند آتش خطر دارد آموزش لازم را ندیدند، اما با دستان خالی با شاخ برگ درختان گاها لباسهای خود برای نگه داشتن سرمایههای یک ملت و پناهگاه حیوانات تلاش میکنند و این ایثار و فداکاری را میتوان در چشمان تک تک آنان دید. اما متاسفانه در این میان برخی از افراد هستند که منابع طبیعی را سرمایهای بی ارزش تلقی میکنند و حاضر نیستند برای بقای آن تلاش کنند.
گفتنی است، در حال حاضر با تلاش شبانه روی نیروهای کمکی آتش سوزی در جنگلهای استان کهگیلویه و بویراحمد مهار شده است.
لازم به ذکر است که پیگیریهای خبرنگار دانشجو، برای انجام مصاحبه با غلام حسین حکمتیان، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد، اسدالله هاشمی، سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد و حسین کلانتری استاندار استان کهگیلویه و بویراحمد تاکنون بی نتیجه ماند.