مستند روایی "بین القفسین" برگرفته از داستانی واقعی از اردوگاه اسرای ایرانی و ارتباط عاطفی یکی از سربازان شیعه عراقی این اردوگاه با اسرای ایرانی است.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، داستان این فیلم مستند روایت وقایع ادوگاه الرمادی عراق است که رزمندگان زیر ۱۷ سال ایرانی که به اسارت برده شده بودند و در آن مکان نگهداری میشدند، را به تصویر میکشد.
رژیم بعث با تصور اینکه بتواند از نوجوانان حاضر در این اردوگاه برای بهره برداری رسانهای و تبلیغاتی استفاده کند، همه آنها را در این مکان جمع میکند، اما نوجوانان ایرانی که همه آنها انقلابی، پرشور و در مقابل رژیم بعث شجاعانه و بی پروا بودند، مکر آنها را بر ملا میسازند.
سعید سلطانی مدیر گروه معارف شبکه پنج سیما نیز درباره مستند بین القفسین گفت: ایده اولیه مستند "بین القفسین" سال ۹۴ شروع شد زمانی که یک تولید مستند از مراسم اربعین وامواج خروشان انسانهایی که از سراسر جهان به سمت میعادگاه، کربلای معلی در حرکت هستند، راهی کشور عراق شدند.
سلطانی افزود: وقتی این طرح از طرف طراح و تهیه کننده به شبکه ارائه شد، به دلیل برخورداری از درونمایههای عاطفی، انسانی و در راستای پیوند عمیق بین دو ملت ایران و عراق و همچنین استفاده از تصاویر روتوسکوپی که دوران اسارت را تداعی میکند، در شورای طرح و برنامه تصویب شد و به دلیل تجربه تولید آثار فاخر مستندهای برونمرزی با درونمایه مذهبی، به دستور مدیر وقت شبکه، تولید آن در دستور کار گروه معارف شبکه پنج سیما قرار گرفت.
وی اضافه کرد: تهیه کننده این مستند (علی شهاب الدین) به واسطه دوستی با تعدادی از آزادگان با شخصیت کهنه سرباز عراقی به نام "سعد" آشنا میشود. "سعد "یکی از سربازان شیعه عراقی است که در دوره هشت سال جنگ حزب بعث، علیه ملت مسلمان ایران، دژبان یکی از اردوگاههای خاص نگهداری اسرای نوجوان که به "اردوگاه اطفال" مشهور بود، میشود.
وی درباره شخصیت سعد گفت: سعد مقلد امام خمینی بود و به دلیل برخورداری از شخصیت فرهنگی و انسانی، رفتاری معقول و به دور از خشونت و آزار با اسرا داشت. هرچند در برخی مواقع برای جلوگیری از هرگونه شک در بین بعثیها مجبور به تظاهر به رفتار خشن با اسرا میشد.
علی شهاب الدین تهیه کننده و کارگردان این مستند گفت: ایده ابتدایی این مستند زمانی به ذهن ما رسید که با تعدادی از اسرا و آزادگان سرافراز ایران اسلامی، برای اربعین به عراق سفر کردیم و در خصوص شخصیت آقای سعد (سرباز شیعه عراقی) از اسرا چیزهایی شنیدم که بسیار جذاب بود.
وی تاکید کرد: از این رو به ناصریه و شهر الرفاعی در جنوب کشور عراق رفتیم تا با سعد و شخصیت او بیشتر آشنا شویم و با او گفتگو کنیم.
تهیه کننده و کارگردان مستند " بین القفسین " افزود: "سعد" بعد از دوره سربازی به شغل معلمی مشغول بود و شخصیت محکم، خویشتن دار، محافظه کار و وطن پرستی در او موج میزد؛ بنابراین او در ابتدای گفتگو بسیار محتاط عمل میکرد و تیم تولید برنامه با در نظر گرفتن همه ملاحظات سیاسی و اجتماعی این کار را تولید کردند.
شهاب الدین افزود: تحقیق این مستند از سال ۱۳۹۴ آغاز و بسیاری از گفتگوها و مصاحبهها طی سالهای ۹۴ تا ۹۷ همزمان با اربعین حسینی (ع) درکشور عراق ضبط شده است.