محققان دانشگاه پلیتکنیک فدرال لوزان سوییس ماسکهای نانویی تولید کردند که علاوه بر گیرانداختن پاتوژنها میتواند آنها را نیز نابود کند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، این روزها به عنوان بخشی از برنامه کاهش شیوع ویروس کرونا استفاده از ماسکهای کاغذی بطور فزایندهای اجباری شدهاند. اما اکنون نه تنها اثربخشی آنها بلکه اثرات زیستمحیطی ماسکها یکبار مصرف ساخته شده از لایههای میکروفایبر پلاستیکی غیر پروپیلنی نیز مورد بحث است.
محققان آزمایشگاه موسسه پلی تکنیک فدرال لوزان فیلترهای کاغذی از نانوسیمهای تیتانیوم اکسید ساختهاند که میتواند پاتوژنها را گیر انداخته و آنها را با نور از بین میبرد. این فیلترها میتوانند در تجهیزات محافظت شخصی و سیستمهای تهویه هوا استفاده شوند.
رئیس آزمایشگاه فیزیک ماده گفت: «در بیمارستان ماسکها در ظروف مخصوص قرار داده شده و بدرستی کنترل میشوند. با این حال، استفاده از آنها در دنیا که در سطلهای زباله معمولی رها شده یا حتی در خیابان انداخته میشوند، آنها را به منابع آلودگی جدید تبدیل کرده است.»
محققان این آزمایشگاه در حال تحقیق بر روی یک راه امیدوارکننده برای حل این مشکل هستند. آنها غشایی از نانوسیمهای اکسید تیتانیوم ساختهاند که از نظر ظاهری شبیه به فیلترهای کاغذی، اما با خواص آنتی باکتریال و آنتی ویروسی هستند.
مواد آنها با استفاده از خواص فوتوکاتالیستی تیتانیوم اکسید کار میکند. آنها وقتی در معرض امواج فرابنفش قرار میگیرند، فایبر رطوبت ساکن را به عوامل اکسیدکننده مانند هیدروژن پراکسید تبدیل میکند که توانایی از بین بردن پاتوژنها را دارد.
محققان بیان کردند که فیلتر آنها در جذب رطوبت بسیار خوب عمل میکند و میتواند قطرات حامل ویروس و باکتری را به دام بیاندازد. این یک محیط مطلوب برای فرایند اکسیداسیون توسط نور ایجاد میکند. کار محققان پیشرفت خوبی را در تخریب غشا باکتری ای. کولای (E.coli) نشان میدهد. اما این روند باید بر روی طیف گستردهای از ویروسها از جمله ویروس سارس-کووید-۲ به همان اندازه موافقیت آمیز باشد.
مقاله آنها همچنین بیان میکند که تولید چنین غشاهایی در مقیاس زیاد امکان پذیر خواهد بود؛ این آزمایشگاه به تنهایی توانایی تولید ۲۰۰ متر مربع از فیلترهای کاغذی در هفته و ۸۰۰۰۰ ماسک در ماه را دارد. بعلاوه این ماسکها میتوانند تا هزار مرتبه استریل شده و دوباره استفاده شوند. این موضوع میزان ضایعات را کاهش میدهد. در نهایت فرایند تولید شامل تثبیت نانوسیمهای تیتانات بوده و از خطر استنشاق نانوذرات توسط فدر جلوگیری میکند.
همچنین این غشا میتواند در سیستمهای تهویه هوا مانند تجهیزات محافظت شخصی استفاده شوند. هم اکنون استارتآپی به نام «Swoxid» برای آماده سازی این ماسکها اعلام آمادگی کرده است.