در این روزها از گوشه و کنار، سخن از استیضاح رئیس جمهور است؛ مخالفین دولت معتقدند تنها راه باقیمانده برای نجات کشور از بیعملی و بنبست، برکناری روحانی و برگزار انتخابات زودهنگام است.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو- محمدحسین طارمی؛ قرار بود از فروردین ۹۷ نرخ ارز همان ۴۲۰۰ تومان معروف باشد، اما اکنون قیمت دلار بیش از ۳۰ هزار تومان رسیده و اقشار مختلف جامعه تحت فشار شدید اقتصادی قرار گرفتند. فارغ از نگرانی درست از افزایش بی وقفه دلار در هفتههای اخیر، اما ترکش گرانیها اینبار به سفره حداقلی مردم اصابت کرد و مرغ و تخم مرغی را که آخرین امید مردم برای تامین مواد پروتئینی فرزندانشان بود را هم به حداقل رساند.
در شرایطی که بی ارزش شدن پول ملی و کساد شدن کسب و کارها به دلیل شیوع کرونا عرصه زندگی را بر بخش زیادی از جامعه تنگ کرده، گرانی سرسام آور حداقل اقلام غذایی سبد معیشتی خانوار مثل مرغ و تخم مرغ و لبنیات بسیار ناگوار و زننده است.
طبق گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم سالانه شهریورماه ١٣٩٩ برای خانوارهای کشور نسبت به مرداد ماه با ۰.۲ درصد افزایش به ۲۶ درصد رسید. بیشترین افزایش قیمت ماهانه برای حمل و نقل ۸.۴ درصد، شیر، پنیر، تخم مرغ ۶.۸ درصد، ماهی و صدفداران ۶.۶ درصد، چای قهوه و کاکائو و رب گوجه ۵.۱ درصد است. کمترین میزان افزایش قیمت ماهانه کالاها نیز برای میوه و خشکبار ۰.۸ درصد، گوشت قرمز و ماکیان ۱ درصد، خدمات نگهداری و تعمیرات مسکونی ۱.۳ درصد و دخانیات ۱.۴ درصد است
با یارانه یک شانه تخم مرغ بخر! قدرت پول ملی آنقدر کاهش یافته یا کالاها گران شده که در برخی شهرها با افزایش قیمت تخم مرغ به هر دانه ۲۰۰۰ تومان هر فرد میتواند ماهیانه با کل یارانه خود تنها یک شانهی تخم مرغ تهیه کند و چنین موضوعی جای تاسف دارد و خانوادههای محروم و ضعبف جامعه که علاوه بر گوشت قرمز، بسیاری از حبوبات و میوه، اکنون توان خرید مرغ و تخم مرغ را هم از دست داده اند!
بی انضباطی پولی مدیران بر گردن تحریمها آمارهای جدید بانک مرکزی از شاخصهای پولی در شهریورماه، نشان میدهد حجم نقدینگی به یک رقم تاریخی دیگر رسیده و با ثبت رقم ۲۹۴۳ هزار و ۹۸۷ میلیارد تومان، در آستانه سه تریلیون تومان قرار گرفته است، براساس این آمارها، تنها در شش ماه اول امسال بیش از ۴۲۹ هزار میلیارد تومان به حجم نقدینگی اضافه شده است. بانک مرکزی در گزارش اخیر خود رشد نقدینگی در یک سال منتهی به پایان شهریور سال ۹۹ را ۳۶.۲ درصد اعلام کرده است؛ در حالی که رشد نقدینگی به طور متوسط، سالانه حدود ۲۰ درصد افزایش مییافت.
گفتنی است، در ابتدای دولت حسن روحانی (مرداد ۱۳۹۲) حجم نقدینگی حدود ۴۹۶ هزار میلیارد تومان بود که براساس آمارهای جدید، تاکنون تقریبا شش برابر شده است! در همین زمینه، سطح عمومی قیمتها نیز به تناسب همین افزایش نقدینگی، افزایش یافته و چند برابر شده است.
همچنین حجم پایه پولی در پایان شهریورماه ۹۹ معادل ۳۷۲ هزار و ۱۴۶ میلیارد تومان رسیده و ضریب فزاینده نیز در در همین زمان به عدد ۷.۹ رسیده که در تاریخ اقتصاد ایران بیسابقه است. در واقع هر ۱۰۰ ریالی که بانک مرکزی خلق میکند، با این نرخ، در طول یک سال به ۷۹۰ ریال نقدینگی تبدیل میشود.
تبعات افزایش نقدینگی آمارهای فوق بیانگر این واقعیت است که وضع شاخصهای پولی در شرایط نامناسبی قرار دارد؛ چرا که با این روند شاهد افزایش تورم و گسترش پیدرپی گرانیها خواهیم بود. افزایش نقدینگی و در پی آن افزایش تورم در ماههای اخیر بهگونهای بوده که فشارهای معیشتی به عامه مردم به طرز قابل ملاحظهای بیشتر شده؛ آمارهای مرکز آمار ایران نشان میدهد در ششماهه نخست امسال ۲۱ درصد به شاخص کل قیمتها اضافه شده که در ۳۰ سال اخیر بیسابقه است.
نتیجه این افزایش تورم را هم در قیمت کالاهای اساسی میبینیم. بجز مرغ و تخم مرغ که جزو کالاهای پرمصرف محسوب میشوند، قیمت کالاهای بادوامتری نظیر خودرو و مسکن نیز دستخوش تحولات عجیب و غریبی شده؛ آمارهای بانک مرکزی از قیمت مسکن نشان میدهد در حدفاصل فروردین تا شهریور ۹۹ متوسط قیمت هر متر مربع خانه در تهران از ۱۵.۲ میلیون تومان به ۲۴.۲ میلیون تومان افزایش یافته؛ یعنی قیمت مسکن در همین ششماهه ابتدای امسال حدود ۶۰ درصد گران شده است.
بازار خودرو نیز وضع مشابهی دارد و قیمت برخی خودروهای متوسط و پرمصرف حدودا دو برابر شدهاند، چنانکه در بازه فروردین تا مهر امسال، قیمت پراید ۱۱۱ از ۶۸.۵ میلیون تومان به ۱۳۶ میلیون تومان (دو برابر)، قیمت تیبا از ۷۶ میلیون تومان به ۱۴۲ میلیون تومان (۱.۸ برابر)، قیمت پژو۲۰۶ تیپ۲ از ۱۲۰ میلیون تومان به ۲۳۹ میلیون تومان (دو برابر) پژو۴۰۵ از ۱۰۸ میلیون تومان به ۲۲۲ میلیون تومان (دو برابر) رسیده است.
آدرس غلط تمامی ندارد اخیرا رئیس جمهور گرانیها را به گردن تحریم و آمریکا انداختند و گفتند هر چه نفرین دارید حوالهی آمریکا کنید. باید پرسید جناب رئیس جمهور ضعف نظارت در توزیع مواد اولیه و کالاهای اساسی که ارز دولتی به آنها داده میشود و در جییب عدهای اندک سرازیر میشود و رانت خواران و نورچشمیها خون مردم و مملکت را در سایهی بی مبالاتی و ناتوانی مدیران ناکارآمد شما در شیشه کرده اند چه ربطی به آمریکا و تحریم دارد؟
متاسفانه رئیس جمهور در این چند ماه پایانی با لفظ جنگ اقتصادی و بهانه قرار دادن کرونا از تمام توضیحات فراری هستند. البته توضیخاتی که ایشان حتی در شرایط عادی هم از آن فرار میکردند و منتقدان خود را با الفاظی ناشایست تخریب میکردند. الفاظی که بیانش در شان جایگاه یک رجال سیاسی نیست.
کارشناسان سیاسی معتقدند رئیس جمهور و اطرافیانش سعی دارند با ایجاد دوگانهای بین بی مدیریتی و مذاکره با غرب خودشان را تبرئه و تمام این اهمال کاریها را بر گردن تصویب نشدن کنوانسیونهای مد نظر بگذارند. اهمال کاریهایی که با بررسی دقیقتر میتوانیم متوجه بشویم که تنها سر منشا آن، بی مدیریتی دولت تدبیر و امید بوده است.
دولت برخلاف اینکه سالها سعی کرده بود تمام راه حلها را در خارج از ایران گره بزند؛ با چرخشی ناگهانی اینگونه میگوید که باید به پشتوانه مردم و کشور از این معضلات عبور کنیم. معضلاتی که شاید در هفت سال گذشته با امید نبستن به غربی ها، امروز قابل حل بود.
استیضاح راه فراری برای دولت در این روزها از گوشه و کنار، سخن از استیضاح رئیس جمهور است؛ مخالفین دولت معتقدند تنها راه باقیمانده برای نجات کشور از بیعملی و بنبست، برکناری روحانی و برگزار انتخابات زودهنگام است.
در مقابل برخی از منتقدین روحانی، استیضاح رئیس جمهور در چند ماه پایانی را آرزوی طیف خاصی از حامیان دولت میدانند که این اتفاق را حربهای برای فرار از ۷ سال مدیریت کشور نتایج سنگینی که برای کشور مردم به بار آوردند.
در صورت استیضاح روحانی، دولت تا حدود سه ماه باید با سرپرستی معاون اول یعنی اسحاق جهانگیری اداره گردد و در شرایط بد کشور بخواهیم تنش شدید و جدیدی ایجاد کنیم که قابل جبران نخواهد بود. چنانکه بعد از سه ماه رئیسجمهور جدید تعیین میشود و عملا به پایان سال و موعد انتخابات ۱۴۰۰ میرسیم و جز هزینهتراشی عایدی دیگری برای مردم نداشته است!
هرچند اخیرا از هردو جریان موافق و مخالف رئیس جمهور برخیها صدای استیضاح را بلند کرده اند؛ در آینده باید شاهد طرح موارد بیشتری از این دست پیشنهادها باشیم، چراکه اگر چنین پیشنهادی محقق شود، همانطورکه گفته شد میتواند منافعی برای برخی حامیان پیشین دولت روحانی داشته باشد و اگر هم محقق نشود، حداقل منفعت آن این است که برای مدتی افکار عمومی را به خود مشغول کرده و از مسائل اصلی کشور منحرف میکند. بااینحال رهبر انقلاب در تابستان سال گذشته که در آن مقطع نیز مباحثی نظیر استعفای روحانی مطرح شده بود، آب پاکی را روی دست ارائهکنندگان چنین پیشنهادهایی ریختند. ایشان در سخنان خود در آن مقطع فرمودند: بعضیها جوری حرف میزنند، جوری اقدام میکنند که به اسم اینکه میخواهیم اوضاع را درست کنیم... در نقشه دشمن کار میکنند، خودشان ملتفت نیستند. اینهایی که خطاب میکنند به دولت که بایستی دولت برکنار بشود و از این قبیل حرفها، اینها دارند در نقشه دشمن کار میکنند.
حضرت آیتالله خامنهای تأکید کردند: نخیر، دولت باید با قوّت سرِ کار بماند، کارها را باید این دولت انجام بدهد».
هزینه چالش سازش و ماندن با حسن روحانی به مراتب بسیار بیشتر از هزینه چالش استیضاح روحانی . هر چه زود تر روحانی بره به نفع مملکته. اگر نه کشور با قحطی مواجه خواهد و کار به بن بست خواهد کشید .