نهضت استادی بسیج اساتید استان اصفهان از آغاز شیوع کرونا در کشور فعالیتهای زیادی در کمک به قطع زنجیره این بیماری و کمک به مردم در کاهش اثرات این بیماری انجام داد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * از شیوع کرونا در دنیا یک سال میگذرد و این ویروس منحوس همچنان انسانها را درگیر خود کرده است. سیاستها و تدابیر دولتهای مختلف هم نتوانسته از شیوع بیشتر آن جلوگیری کند و اکنون آمار مرگ و میر روزانه از این بیماری در جهان به بیش از ۹ هزار نفر رسیده است. تاکنون بیشتر از ۵۲ میلیون نفر به این بیماری مبتلا شده اند و بیشترین آمار ابتلای روزانه اکنون به حدود بیش از ۶۱۳ هزار نفر رسیده است. این رکوردشکنی نشان از آن دارد که این ویروس باهوش و مخرب قصد ندارد به این سادگیها مهار شود.
از زمان شیوع این بیماری، بسیاری از پژوهشهای دانشگاهی مسیر جدیدی را انتخاب کرده اند. پژوهشگران بسیاری به دنبال کشف راههایی برای مهار این بیماری بوده اند و برخی محققان هم همت خود را گذاشتند تا ابزارهایی برای ضدعفونی کردن دست ها، سطوح و وسایل بسازند تا راه مردم را برای جلوگیری از ابتلا به کرونا، سادهتر کنند. در این میان اساتید بسیجی در استان اصفهان، چند کارگروه برای رسیدگی به وضعیت این بیماری و کمک به مردم تشکیل داده اند. این کارگروهها به نام کمیتههای بهداشت، بیوتروریسم، معنوی و اجتماعی تشکیل شده و هر یک از جنبه ای، مقابله با کووید ۱۹ را سرلوحه خود قرار داد.
استفاده از ظرفیت نخبگان برای مهار کرونا
حمیدرضا خدایی، رئیس دانشگاه آزاد گلپایگان است و مسئولیت کمیته بهداشت بسیج اساتید استان اصفهان را در مقابله با کرونا به عهده دارد. خدایی به تشریح فعالیتهای این کمیته میپردازد و میگوید: بسیج اساتید استان اصفهان در تمامی مسائل مهم کشوری دیدگاه حل المسائلی داشته و با سرلوحه قرار دادن فرمایشات مقام معظم رهبری؛ با بهره گیری از نخبگان متعهد علمی، ضمن بررسی همه جانبه مسائل، نسبت به بیان دیدگاه، بصیرت افزایی، مطالبه گری و ارائه راهکار اقدام میکند.
او ادامه میدهد: براین اساس، همزمان با همه گیری کرونا، نهضت استادی بسیج اساتید در استان اصفهان، بنابر فلسفه ذاتی خود، نسبت به تشکیل کارگروههای تخصصی برای مبارزه با این ویروس در اسفند ۹۸ اقدام کرد.
خدایی به تشریح فعالیتهای کمیته بهداشتی میپردازد و میگوید: اعضای این کمیته در سه زمینه مهم آموزش بهداشت، مطالبه گریهای دوران کرونا از مسئولان و همه گیری شناسی و درمان این بیماری فعالیت خود را ادامه دادند و جلسات متعددی را برگزار کردند.
فرهنگ سازی برای قطع زنجیره کرونا
رئیس دانشگاه آزاد گلپایگان به نتیجه عملیاتی این جلسات اشاره میکند و میگوید: از همان ابتدا سعی کردیم جلساتمان را به صورت مجازی برگزار کنیم، در آن زمان همین اقدام، نوآوری و فرهنگ سازی بود، برای دیگر استادان و مسئولان برای برگزاری جلسات و حل مشکلات مردم از راه فضای مجازی.
به گفته وی، اعضای کمیته بهداشتی بسیج اساتید اصفهان، نتایج جلسات و گروههای تخصصی را در زمینه فرهنگ سازی چگونگی رعایت اصول بهداشتی، آموزش شیوههای ضدعفونی جهت جلوگیری از شیوع بیماری در محیطهای دانشگاهی و تشکیل گروههای نظارتی بر اجرای دقیق شیوه ناههای بهداشتی منتشر کردند. به این صورت، اولین گامها برای جلوگیری از شیوع کرونا، صورت گرفت.
کمک مومنانه؛ راهی برای در کنار مردم بودن
استادان بسیجی دانشگاههای اصفهان چندین مرحله در رزمایشهای کمک مومنانه و توزیع ماسک نیز شرکت کرده و بستههای اقلام بهداشتی را میان خانوادههای کم برخوردار این استان، توزیع کردند.
پس از آن، نوبت به مطالبه گری پیوسته و دنباله دار از وزارتخانههای مسئول بود. خدایی میگوید: مطالبه گری را در خصوص داروهای تولید شده توسط متخصصان ایرانی و بسیجی صورت دادیم. سوال اصلی ما این است که چرا با وجود فوت روزانه نزدیک به ۵۰۰ نفر از هموطنانمان، مسئولان وزارتخانه بهداشت و دیگر مسئولان کشور نسبت به این داروها، بی اعتنایی میکنند و حرفی درباره آن نمیزنند؟ چرا مسئولان نسبت به اثرات طب سنتی در کاهش اثرات کرونا یا حتی درمان آن، توجهی ندارند؟
وی ادامه میدهد: مطالبه دیگر ما از مسئولان در خصوص شیوه صحیح قطع زنجیره کرونا از طریق قطع زنجیرهها و تجمعات انسانی و تأکید بر ایجاد آگاهی مردم محور در محلات و شبکه بهداشت محلی بود.
مطالبه گری از عملکرد ضعیف مسئولان
رئیس دانشگاه آزاد گلپایگان میگوید: همچنین مطالبه گری جدی در خصوص مهار ویروس کرونا در زمان عادی سازی غیرعادی مسئولان در بازگشاییهای اردیبهشت ۹۹ و در ادامه تعلل در تصمیم گیریهای کنترل کننده کرونا در مرداد ماه داشتیم.
او توضیح میدهد: اصرار مسئولان بر بازگشایی حضوری مدارس در شهریور با توجه به شرایط بیماری در کشور قابل توجیه نبود و این موضوع را به طور جدی از مسئولان پیگیری میکردیم.
همچنین استادان دانشگاههای استان اصفهان به دنبال تعطیلی شهرستان اصفهان برای شکست زنجیره کرونا در آبان ۹۹ بودند که این مطالبه در خبرگزاریهای رسمی کشور نیز بازتاب داشت.
او میگوید: همچنین نسبت به حضور بدون دلیل پزشکان بدون مرز در روزهای ابتدایی شیروع کرونا در کشور سوالات و انتقادات جدی به مسئولان داشتیم.
نظارت و فرهنگسازی در مراسمهای مذهبی
شبهای قدر، اولین مراسمهای مهم مذهبی بود که پس از شیوع کرونا، مردم را گردهم جمع میکرد. پس از آن هم عزاداری سیدالشهدا (ع) نیز مطرح بود. اما فرهنگ سازی برای رعایت پروتکلهای بهداشتی و قطع زنجیره کرونا در مراسمهای مذهبی، اهمیتی زیادی داشت.
خدایی درباره این موضوع توضیح میدهد: مراسمهای مذهبی شبهای قدر و محرم و صفر را با تأکید بر رعایت شیوه نامههای بهداشتی به صورت مجازی و حضوری برگزار کردیم و بر رعایت پروتکل ها، نظارت مستقیم داشتیم.
او به تأثیر آموزشهای محله محور برای مهار کرونا اشاره میکند و میگوید: توجه جدی به محلههای شهرستانهای استان و راه اندازی سیستمهای آموزشی محله محور با بهره گیری از ظرفیت مساجد با هدف آموزش آحاد جامعه جهت قطع زنجیره کرونا نیز از سوی اعضای کمیته بهداشتی مورد توجه قرار گرفت. این مورد مهمترین سیاست نهضت استادی بسیج اساتید است که در حال پیگیری و اجرا است.
او خاطرنشان میکند: ماحصل و برون ده جلسات کمیتهی بهداشتی کار گروه تخصصی مبارزه با ویروس کرونا طی ۸ ماه گذشته به صورت مصاحبههای منسجم در خبرگزاریهای رسمی کشور نیز باز نشر شده است.