مناظره سیاسی با محوریت مذاکرات اخیر ایران و آمریکا با حضور حجتالاسلام سید محمود نبویان، نماینده مردم تهران در مجلس و حسن بهشتیپور، پژوهشگر ارشد و تحلیلگر مسائل سیاسی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مناظره سیاسی با محوریت مذاکرات اخیر ایران و آمریکا به همت بسیج دانشجویی دانشگاه تربیت دبیری شهید رجایی و با حضور حجت الاسلام سید محمود نبویان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و حسن بهشتی پور پژوهشگر ارشد و تحلیلگر مسائل سیاسی برگزار شد.
در این مناظره سیاسی حجت الاسلام نبویان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: توافقنامه برجام یکی از توافقنامههای نامناسبی بود که ایران با یک منطق ضعیف آن را پذیرفت.
وی با بیان اینکه بنده با استناد به گزارشهای آژانس بین المللی انرژی اتمی، اعلامیههای شورای امنیت سازمان ملل، شورای حکام و کتاب امنیت ملی و دیپلماسی هستهای رئیس جمهور مباحث خود را مطرح خواهم کرد، افزود: مطابق ماده ۴ معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای به کشورهای عضو این معاهده از جمله ایران حق توسعه تحقیقات، تولید و بهره برداری از انرژی هستهای جهت اهداف صلح جویانه داده شده است. اما وقتی گفته میشود حق تحقیقات منظور چیست و آیا برجام توانسته این حق ما را استیفاء کند یا نه؟ در ماده ۱۸ پروتکل الحاقی از تبدیل مواد هسته ای، غنی سازی مواد هسته ای، تولید سوخت هسته ای، راکتورها، موسسات بحرانی، بازفراوری سوخت هسته ای، فراوری پسماندها با پرتو زایی متوسط یا زیاد حاوی پلوتونیوم و اورانیوم با غنای بالا یعنی اورانیوم حاوی ۲۰ درصد یا بیشتر از ایزوتوپ اورانیوم ۲۳۵ به عنوان فعالیتهای تحقیق و توسعه نام برده شده است؛ اما متاسفانه تیم آقای ظریف در برجام به طور کامل از این حقوق ایران عقب نشینی کردند.
نبویان با اشاره به اینکه از نظر آمریکاییها ملت ایران یک ملت یاغی است؛ بنابراین نباید به حقوق تصریح شده در NPT دسترسی پیدا کند، افزود: آقای روحانی و ظریف در برجام پذیرفته اند که ما یک کشوراستثنایی در جهان هستیم و حق نداریم مثل کشورهای دیگر از حقوق هستهای خود طبق اسناد بین المللی برخوردار شویم وهمچنین پذیرفته اند که ایران در چارچوب برنامه هستهای که آنها برای ما تعریف میکنند فعالیت کند.
وی با بیان اینکه مدخلی که در سه توافق ظریف در لوزان و ژنو باز شده مدخل اشتباهی بوده و به معنای از دست دادن حقوق هستهای ملت ایران است، اظهار کرد: ما در دوره آقای ظریف و روحانی تنها یک مرکز غنی سازی که در دست ساخت بوده در نطنز داشته ایم و هیچ مرکزی غنی سازی دیگری در ایران وجود نداشته باشد، اما در دوره آقای جلیلی ایران طی نامهای به آژانس اعلام کرده بود که ما قصد داریم ۱۰ مرکز غنی سازی دیگر را بسازیم و حتی در گزارش آژانس هم آمده بود که ایران محل ساخت ۵ مرکز را نیز جایابی کرده است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی از روحانی و ظریف به عنوان مرد واگذاری منافع ملت نام برد و گفت: آقایان هر بار پای میز مذاکره رفته اند تقریبا تا ۹۰ درصد یک گام عقب آمده اند به گونهای که سال ۹۲ در ژنو از ظریف تعهد گرفتند که ایران به غیر از مرکز غنی سازی نطنز حق ندارد ۱۰ مرکز دیگر را ایجاد کند.
وی بیان کرد: در بیانیه لوزان تصریح شده است که ملت ایران حق دارد تا ۱۵ سال فقط یک مرکز غنی سازی داشته باشد، اما در برجام پس از سه ماه مذاکره از این توافق هم عقبتر آمدیم به گونهای که تعهد دادیم تا ابد فقط باید یک مرکز غنی سازی داشته باشیم، افزود:
بهشتی پور تحلیلگر مسائل سیاسی نیز با بیان اینکه ما به شدت تحت تاثیر شیوه مخرب دشمن یعنی مدیریت ادراک هستیم، گفت: یکی از دلایلی که بنده و آقای نبویان یک متن را میخوانیم، ولی دو برداشت از آن میکنیم متاثر از سیاست دشمن برای مدیریت ادراک ماست.
وی افزود: یکی از مشکلات ما این است که چگونه خود را از بمباران اطلاعات، اخبار و تحلیلهای دشمن محافظت کنیم و اجازه ندهیم که با کانالیزه کردن اطلاعات و تحلیلها قضاوتهای ما را تحت تاثیر قرار دهد. مشکل ما این است که آقای نبویان میگوید حق غنی سازی در ماده ۴ معاهده منع گسترش فعالیتهای هستهای وجود دارد، اما در برجام اگر ما غنی سازی را هم ادامه بدهیم ولو به شکل محدود این یک استثناء شدن است یعنی همه کشورهای دنیا حق غنی سازی دارند، ولی ایران از این حق محروم شده است.
بهشتی پور با بیان اینکه فقط ۱۵ کشور دنیا از جمله آمریکا غنی ساز اورانیوم میکنند و به هیچ کدام هم از این کشورها گفته نشده که شما از حق غنی ساز برخوردار هستید، اضافه کرد: در ماده ۴ معاهده منع گسترش فعالیتهای هستهای اسمی از غنی سازی اورانیوم برده نشده؛ اما آقای نبویان از این ماده این برداشت را میکند که غنی سازی حق مسلم ماست.
وی با اشاره به اینکه حق غنی سازی اورانیوم ولو محدود برای ایران در برجام وجود دارد، اما سوال بنده از آقای نبویان این است که چرا بعد از ۵ سال این دستاورد مهم را منکر میشوند، آیا پذیرفتن حق غنی سازی اورانیوم برای ایران یک افتخار نیست؟ اضافه کرد: پیش از برجام ۶ فصل نامه فصل هفتم علیه ایران به تصویب رسیده بود و حتی روسیه و چین هم برای متوقف کردن غنی سازی علیه کشورمان رای داده بودند با این وجود ما بدون اینکه یک ساعت هم غنی سازی را متوقف کنیم به برجام رسیدیم آیا پذیرفتن حق غنی سازی در برجام یک دستاورد نیست؟
این تحلیلگر مسائل سیاسی ماده ۲۷ قطعنامه ۲۲۳۱ را یک ماده استراتژیک دانست و گفت: در این ماده تصریح شده است که تمام مفاد برجام تنها برای اجرا بین گروه ۱+۵ و ایران است و نباید به عنوان ایجاد سابقه برای دولت دیگری و یا برای اصول حقوق بین الملل و یا حقوق تکالیف وفق معاهده منع اشاعه سلاح هستهای و سایر استاد مربوطه و اصول و رویههای شناخته شده بین المللی قلمداد شود و این یعنی اینکه دیگر کشورها نیز نباید این حق را از شورای امنیت بخواهند و این حقی است که به ایران داده شده است.
نبویان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در ادامه ضمن پاسخ به اظهارات بهشتی پور در خصوص ماده ۲۷ قطعنامه ۲۲۳۱ بیان کرد: در این ماده تصریح شده که برجام شامل یک سری دستورالعمل بین ایران و کشورهای ۱+۵ است و نباید یک رویه برای کشورهای دیگر قلمداد شود، چون برجام جزو هیچ قانون و سند بین المللی نیست.
وی با بیان اینکه ما در برجام پذیرفته ایم که تا ابد تاسیسات نطنز تنها مرکز غنی سازی ملت ایران باشد و هیچ مرکز غنی سازی دیگری نداشته باشیم، افزود: ما در دوره آقای جلیلی سانتریفیوژهای نسل یک تا شش و نسل هشت را تولید کرده بودیم و ۱۰۰۸ سانتریفیوژ نسل ۲ آماده بهره برداری بود؛ اما آمریکاییها گفتند ملت ایران حق بهره برداری از سانتریفیوژ بالاتر از نسل یک را ندارد؛ بنابراین آقای ظریف تعهد داد و تمام این سانتریفیوژها انبار شد.
نبویان با اشاره به اینکه ما در نطنز ۱۵ هزار و ۴۲۰ سانتریفیوژ نسل یک نصب کرده بودیم، اما این تعداد به ۵۰۶۰ سانتریفیوژ کاهش یافت و آقای ظریف و روحانی برای جمع کردن این سانتریفیوژها هم خیلی عجله داشتند به گونهای که برای انجام این کار ۳۰۰ نفر کارگر را از تهران به نطنز بردند، بیان کرد: بنده چند بار به یکی از مسئولین سازمان انرژی هستهای تماس گرفتم و گفتم آمریکاییها برای جمع کردن سانتریفیوژها آنقدر که شما عجله دارید عجله ندارند.
وی تصریح کرد: درد اینجاست که بعد از سه ماه مذاکره گفته شد هر آنچه که سانتریفیوژ در ایران جمع آوری شده کافی نیست و زیرساختهای آن هم باید نابود شود و بنده زیرساختهای تخریب شده را به چشم دیده ام.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: وقتی میگوییم صنعت هستهای را واگذار کردیم یعنی غنی سازی ۲۰ درصد، ذخایر اورانیوم، سانتریفیوها و اماکن غنی سازی و فردو را دادند رفت.
در ادامه بهشتی پور تحلیگر مسائل سیاسی گفت: اینکه ما دستاوردهای خودمان را نادیده بگیریم و فقط یک سری امتیازاتی را که مجبور شده ایم بدهیم، برجسته کنیم این از هنرمندی آقای نبویان است و من از این کارها بلد نیستم. ما باید فکر کنیم و ببینیم که چرا ایران در برجام امتیازاتی را داده است؟ ایران اگر میخواست رویه گذشته را ادامه دهد شورای امنیت ۶ قطعنامه دیگر را علیه کشورمان صادر میکرد؛ البته از نظر آقایان این قطعنامهها کاغذ پاره بوده و اهمیتی نداشته، اما از نظر بنده این قطعنامهها تهدیدی بسیار جدی علیه امنیت ملی کشورمان بوده اند و با این اهرم میتوانستند ما را ذیل بند ۳۱، ۴۰، و ۴۱ ببرند و حتی با بردن ذیل بند ۴۲ میتوانستند با مجوز بین المللی اقدام نظامی نیز علیه ما انجام دهند.
وی با بیان اینکه دستاوردهای هستهای متعلق به کل نظام است و تنها مربوط به آقای جلیلی نبوده است، یادآور شد: در سال ۸۴ دستور صریح رهبر معظم انقلاب این بود که پلمپ UCF اصفهان شکسته شود و در اواخر دولت آقای خاتمی و نه در دولت آقای احمدی نژاد این اتفاق افتاد و نظام هم پای تمام عواقب آن شامل قطعنامههای شورای حکام و شورای امنیت سازمان مل ایستاد و با کسی هم رودربایستی نداشت؛ پس ما نباید تمام فعالیتهای هستهای را صرفا نسبت بدهیم به آقای خاتمی، احمدی نژاد، جلیلی یا لاریجانی، چون این تصمیم، تصمیم کل نظام بوده است.
بهشتی پور با اشاره به اینکه نظام پای عواقب فعالیتهای هستهای ایستاد، چون غربیها میخواستند به زور به ما بقبولانند که ما حق نداریم چرخه کامل سوخت هستهای داشته باشیم و باید وابسته بمانیم، اظهار کرد: آمریکاییها میگویند فشارها و تحریمهای سالهای ۹۱ ایران را به پای مذاکره کشاند و البته مذاکره با آمریکا هم به صورت مستقیم در مسقط و در دولت آقای احمدی نژاد صورت گرفت و آقای جلیلی هم دبیر شورای عالی امنیت ملی بود. البته اگر اوباما حق ایران برای غنی سازی اورانیوم ولو به شکل محدود را نمیپذیرفت مطمئن باشید که ما در سال ۹۱ هم پای میز مذاکرات نمیرفتیم؛ پس مذاکرات هیچ ربطی به آقای روحانی ندارد. به هر روی بنده از جمهوری اسلامی دفاع میکنم و نه از یک شخص خاص.
وی با بیان اینکه از شهید هستهای که خون خود را پای این صنعت داده تا جوانان بین ۲۳ تا ۳۵ سال که این صنعت را ساخته اند و تا مذاکره کنندهای که خون دل خورده تا از حق ما دفاع کند برای صنعت هستهای زحمت کشیده اند، بعد آقای نبوی در یک جایی مدعی است که تیم مذاکره کننده متن برجام را نخوانده اند، افزود: آقای نبویان اینگونه نبوده که غربیها بگویند ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده و ۵۰۶۰ سانتریفیوژ و تیم مذاکره کننده هم بگوید چشم، در مورد هر یک از توافقها کلی صحبت شده است.
این تحلیگر مسائل سیاسی گفت: آقای نبویان در نطنز صحبت ۵۰ هزار سکو است با این وجود اگر این صنعت نابود شده پس جمهوری اسلامی چگونه از اردیبهشت ۹۸ تا کنون توانسته ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی سازی شده را به ۲۴۴۰ کیلو برساند؛ پس صنعت هستهای دارد به کوری چشم دشمنان استوار به فعالیتش ادامه میدهد.
بهشتی پور با بیان اینکه در مذاکرات هستهای ما وارث شرایطی بودیم که شش قطعنامه تحت فصل هفتم علیه کشورمان وجود داشت و امنیت ملی ما نیز در معرض خطر بود و با این حال ما باید سراغ راهکارهایی رفتیم که یک ساعت هم این قطعنامه اجرا نشدند و در نهایت به قطعنامه ۲۲۳۱ تبدیل شدند، تصریح کرد: در مذاکرات هستهای مجموعهای از آدمها از آقای ظریف حمایت کردند و او تنها نبوده است. با این وجود این تیم با تمام وجود تلاش کرد تا شرایط بدی را که ناجوانمردانه پس از ۱۲ سال پرونده سازی برای ما ایجاد کرده بودند پاک کنند.
وی اضافه کرد: ما در جریان مذاکرات هستهای با ترفندهای ایرانی توانستیم حق غنی سازی ۳.۶۷ را به دست بیاوریم و این مطابق نیاز کشورمان بوده است؛ البته آقای نبویان میگویند که در دوره آقای جلیلی قرار بوده ۱۰ راکتور بسازند و این در حالی است که بنده میتوانم برای شما سند بیاورم که زمان شاه هم میخواستند ۱۰ راکتور بسازند.
بهشتی پور اظهار کرد: آقای نبویان فکر میکند که فردو به همین راحتی در دوره آقای جلیلی ایجاد شده، ولی واقعا اینطور نبوده است. فردو کلی تاریخچه و داستان دارد که به آن هم میرسیم.
نبویان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در ادامه اظهارات خود بیان کرد: آقای بهشتی پور عقب نشینیهای گسترده ما در برجام را قبول دارند یعنی منافع ملت در بحث هستهای را واگذار کرده ایم.
وی با بیان اینکه از سال ۸۲ تا ۹۲، ۱۲ قطعنامه در شورای حکام علیه ایران صادر شده است، افزود: همزمان با صدور قطعنامههای شورای حکام آقازاده، روحانی، لاریجانی و جلیلی مسئولیت پرونده هستهای کشورمان را بر عهده داشته اند که هر کدام دارای یک سیاست بوده اند، اما نکتهای که وجود دارد این است که پنج قطعنامه شورای حکام در زمان روحانی صادر شده است.
نبویان در واکنش به اظهارات بهشتی پور در خصوص اینکه قطعنامههای شورای حکام ربطی به کسانی که مسئولیت پرونده هستهای کشورمان را داشته اند، ندارد و به نظام جمهوری اسلامی ربط دارد، بیان کرد: بله سیاست کشور است، اما در یک جا میگوید برو جلو و یک جا هم میگوید عقب نشینی کن همان عقب نشینی قهرمانانه پس نظام آدم میبیند و سیاست گذاری میکند.
وی با اشاره به اینکه فردو به عنوان یک مرکز غنی سازی و پدافند نطنز فوق العاده برای ما مهم بود، چون باید غنی سازی ۳.۵ تا ۵ درصد برای نیاز برق و ۲۰ درصد را برای نیاز پزشکی در اینجا انجام میدادیم، تصریح کرد: آقایان هر بار پای میز مذاکره نشستند یک گام عقب آمدند. به گونهای که آمریکا ۳ آذر ۹۲ اعلام کرد فردو مرکز غنی سازی باشد، اما خروجی نداشته باشد یعنی هر چه تولید میکنید اکسید شود که آقایان گفتند چشم و تعهد دادند. پس از آن نیز ۲ سال مذاکرات انجام شد، اما آیا توانستند فردو را حفظ کنند؟ نه. چون یکدفعه آمریکا گفت اصلا غنی سازی ممنوع و فردو باید به جای مرکز غنی سازی به مرکز هستهای فیزیک تبدیل شود و برای این هم آقایان گفتند چشم و امضاء کردند. همچنین سه ماه بعد گفته شد باید تمام زیرساختها در فردو جمع آوری شوند و ممنوعیت غنی سازی در فردو که تا ۱۵ سال بود بر اساس برجام تا ابد ممنوع شد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ۲۷۱۰ سانتریفیوژ در فردو نصب شده بود و این در حالی است که طبق گزارش آژانس ظرفیت فردو ۲۹۷۶ سانتریفیوژ بوده، گفت: ظرفیت فردو در دوران آقای جلیلی در حال تکمیل شدن بود، اما در دولت روحانی به یکباره کار متوقف شد، چون این دولت مرد توقف کارها است. به هر روی غربیها به توقف تکمیل ظرفیت سانتریفیوژهای فردو هم قانع نشدند و بعد از دوسال گفتند ظرفیت فردو باید صفر شود که با فشار رهبر معظم انقلاب ۲۷۱۰ سانتریفیوژ به ۱۰۴۴ سانتذیفیوژ کاهش یافت.
وی با اشاره به اینکه طبق توافقات صورت گرفته باید از ۶ آبشار فردو ۴ آبشار تعطیل و ۲ آبشار در راستای تحقیق و توسعه و نه غنی سازی بچرخد و حتی آموزش نیروهای هستهای نیز ممنوع شده است، افزود: زمانی که آقای ظریف در کمیسیون در مورد ممنوعیت غنی سازی و تحقیق و توسعه در فردو توضیح میداد مرحوم روح الله حسینیان به او گفت حداقل یک آبمیوه گیری میگذاشتید بماند که آقای امیرآبادی در پاسخ به او گفت قم حوزه انتخابیه من است و به شما ربطی ندارد ما میخواهیم در آنجا سوهانی فردو و برادران تاسیس کنیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تاسیسات هستهای اراک یعنی امنیت ملت ایران، اما ما در برجام آن را دو دستی تقدیم کردیم، گفت: راکتور اراک با ۸۶ درصد پیشرفت به آقای ظریف تحویل داده شد با این وجود داشتن این راکتوراعصاب اسرائیل را به هم میریخت پس مسئلهای که وجود داشت این بود که اسرائیل باید امن میشد. به هر روی وقتی آقایان تاسیسات اراک را هم واگذار کردند اوباما گفت اسرائیل و عربستان امنتر شدند.
وی با اشاره به اینکه اگر راکتور اراک راه اندازی میشد میتوانستیم سالانه ۹ تن پلوتونیوم در آن تولید کنیم، افزود: پلوتونیوم علاوه بر کاربرد در راکتورهای ترکیبی و زیردریاییها برای ساختن بمب اتم مورد استفاده قرار میگیرد به گونهای که با سه تا ۷ کیلو پلوتونیوم میتوان بمب درست کرد. اگر چه ساختن بمب اتم به فتوای رهبر معظم انقلاب حرام است، اما داشتن راکتور اراک این پیام را به اسرائبل میداد که نباید دست از پا خطا کند.
نبویان با بیان اینکه طبق توافق برجام ملت ایران فقط میتواند تا ابد یک راکتور آب سنگین آن با طراحی غربیها داشته باشد، اضافه کرد: برای اینکه خاطر اسرائیل جمع شود غلیظترین تعهدی که در برجام از ظریف گرفته شده این است که راکتور اراک نابود شود و آقایان هم با افتخار آن را بتن ریزی کردند و عکس یادگاری گرفتند.
وی تصریح کرد: طبق توافق برجام آقایان قول داده اند تمام پسماند سوخت مصرفی راکتورهای حال و آینده را که ملت ایران خواهد ساخت به خارج از کشور بفرستند و این در حالی است که داشتن این پسماند آمریکا و اسرائیل را سر جایشان مینشاند و این یعنی ضریب امنیت کشور، چون ما با تکنولوژی بازفراوری میتوانستیم از دلت سوختهای مصرفی پلوتونیوم تولید کنیم.
نبویان اظهار کرد: بنده به شوخی به آقای صالحی رئیس وقت سازمان انرژی اتمی گفتم من خروج پسماند مصرفی راکتورهای حال را میفهم، ولی راکتورهای آینده را نمیفهم منظور چند سال بعد است آیا اگر امام زمان ظهور کند میتواند جلوی این بند بایستد یا نقض برجام است؟
وی افزود: بازرسان آژانس هر زمان که به ایران میآیند آقای روحانی و ظریف به آنها امکان دسترسی به اماکن نظامی را میدهند و این خیلی خطرناک است.
در ادامه بهشتی پور تحلیلگر مسائل سیاسی با بیان اینکه فرض آقای نبویان این است که بنده هیچ کدام از تاسیسات هستهای را از نزدیک ندیده ام، ولی اینگونه نیست، افزود: آقای نبویان میگویند تاسیسات اراک را نابود کرده اند و این در حالی است که فقط قلب راکتور بتن ریزی شده تا غیرقابل استفاده شود. پس تمام تاسیساتی که ایجاد شده اند سر جایشان هستند. البته آقای صالحی در یک مصاحبه خیلی صریح و شفاف گفت ما یک کالندر یدکی را از قبل نگه داشتیم و الان خیلی راحت میتوانیم از آن استفاده کنیم.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته دانشمندان هستهای کشورمان توانستند به کوری چشم آمریکاییها گوی ۳۰۰ تنی را در راکتور اراک نصب کنند با این وجود اگر این راکتور نابود شده دانشمندان ما چطور توانسته اند این گوی را در آنجا نصب کنند، اظهار کرد: پسماند سوخت هستهای یکی از دردسرهای کشورهای تولید کننده انرژی هستهای است به گونهای که این کشورها مانده اند این پسماندها را چه کار کنند، چون این پسماندها باید تا ۱۰۰ سال در زیر زمین دفن شوند تا تشعشات آنها از بین برود، ولی آقای نبویان به این موارد اشاره نمیکند.
بهشتی پور با بیان اینکه اگر قرار بود بمب اتمی برای ما خانه امن ایجاد کند برای کره شمالی ایجاد میکرد، تصریح کرد: کره شمالی بمب اتم را ساخته، اما آیا تحریمهای این کشور برداشته شده و در وضعیت خوبی قرار دارد؟ چرا ما به واقعیتها توجه نداریم؟ ما اگر از پسماند سوخت هستهای در راکتورها گذشته ایم به خاطر تخریب این پسماندها است و از طرفی سوالی که وجود دارد این است که آیا ما تکنولوژی فراوری سوخت هستهای را در اختیار داریم؟
وی بیان کرد: ما از پسماند سوخت هستهای گذشته ایم، ولی به جای آن یک راکتور آب سنگین ۲۰ مگاواتی گرفته ایم و این خیلی برای ما ارزشمند است، چون میتوانیم با این راکتور صادرات هم داشته باشیم.
بهشتی پور تاکید کرد: بنده با ضرس قاطع عرض میکنم که اگر جمهوری اسلامی بمب هستهای هم داشته باشد هیچ که ضریب امنیتی برای خود درست نمیکند بلکه تهدید بیشتری هم برای خود ایجاد میکند و بهانه بیشتری به دست دشمنان میدهد. به هر روی آقای نبویان طوری میگوید ما تا ابد از پسماند سوخت هستهای و حق نسلهای آینده گذشته ایم که انگار یک جواهری را که میتوانسته امنیت ملی ما را تامین کند از دست داه ایم.
وی با بیان اینکه تامین امنیت ملی ما روی دانش هستهای و بومی کردن این دانش استوار شده به گونهای که هر گاه اراداه کنیم به آستانه میرسیم، افزود: به گفته اوباما دستاوردی که برجام برای آمریکا داشته این بوده که چهار مسیر دستیابی به بمب هستهای را بر روی ایران بسته اند به گونهای که اگرایران بخواهد اراده کند تا بمب هستهای بسازد ساخت آن حداقل یک سال طول بکشد و این در حالی است که ما اصلا نمیخواهیم بمب اتمی بسازیم، ولی دوستان اصرار دارند که ذخایر اورانیوم ضریب امنیتی برای ما ایجاد میکند.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه در مذاکرات هستهای راجع به بند به بند تعهدات بحث شده است، گفت: در این مذاکرات هر کدام از کشورها از بخشی از خواستههای خود گذشته اند؛ البته برخیها میگویند سایر کشورهای مذاکره کننده دکور بوده اند و مذاکرات فقط بین ایران و آمریکا بوده، ولی واقعا اینگونه نبوده مثلا بنده در مورد ماده ۲۷ قطعنامه ۲۲۳۱ تحقیق و بررسی کردم تا متوجه شوم چرا اینقدر اختلاف نظر بین من و آقای نبویان وجود دارد که پس از بررسی متوجه شدم این بند با اصرار روسها اضافه شده است.
نبویان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: داشتن پلوتونیوم به معنای ساختن بمب اتم نیست، ولی میتواند ضریب امنیت ملت ایران را بالا میبرد؛ البته دانش هستهای هم یکی از ضریبهای امنیت ملت ایران است، اما این دولت به برکت برجام رشتههای هستهای را در دانشگاهها تعطیل کرد و بعد آقای بهشتی پور از دانش هستهای هم صحبت میکند.
وی افزود: ما ۱۰ تن اورانیوم غنی سازی شده را از دست دادیم با این وجود آقای صالحی گفت ما یک هفتهای میتوانیم دوباره به این میزان اورانیوم غنی سازی شده دست پیدا کنیم، اما بیش از یکسال است که به دو تن رسیده ایم پس این یک هفته کی است؟ به هر حال من به یاد ۱۰۰ روز آقای روحانی میافتم.
نبویان از بخش نظارتها به عنوان بخش وحشتناک برجام نام برد و تصریح کرد: بازرسان آژانس ۲۶ بار با اجازه آقای روحانی و ظریف اماکن نظامی شامل پارچین، سایت شهید کلاهدوز، سایت لویزان و شیان، مرکز شهید کاظمی، سایت مالک الشتر، مرکز نوین، مراکز صنایع دفاع را بازرسی کرده اند. همچنین علاوه بر اماکن نظامی آقای روحانی و ظریف متخصصین را هم در اختیار بازرسان آژانس قرار داده اند.
وی با بیان اینکه هیچ کشوری در دنیا اجازه بازدید از محل تولید روتور را نمیدهد، ولی آقایان اجازه دادند، اضافه کرد: شاه پروتکل الحاقی را نپذیرفت. همچنین با پیروزی انقلاب تا سال ۸۲ هیچ کس پروتکل الحاقی را نپذیرفت، اما از سال ۸۲ تا ۸۴ روحانی و ظریف آن را پذیرفتند، ولی لاریجانی که به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی انتخاب شد دولت احمدی نژاد با یک بهانهای از پروتکل الحاقی خارج شد و تا زمان جلیلی هم به همین صورت بود، ولی از سال ۹۲ که روحانی و ظریف آمدند ایران پروتکل الحاقی را پذیرفت.
نبویان بیان کرد: آقای بهشتی پور میگوید که بنده چند بار گفته ام آقایان متن برجام را نخوانده اند. بله بنده همه جا میگویم که آقایان یکبار با دقت متن برجام آماده را نخوانده اند.
در ادامه بهشتی پور کارشناس مسائل سیاسی گفت: شور و هیجان آقای نبویان برای من جالب است او با عمق وجود تلاش میکند تا آنچه را که به نفع منافع ملی است بیان کند؛ منتها بنده موظفم که به ایشان یاداوری کنم که پروتکل الحاقی در زمان شاه نبود، چون این پروتکل در سال ۱۹۹۳ به وجود آمده است.
وی با بیان اینکه آقای نبویان بازدید از کل مرکز اعلام نشده را نظامی فرض میگیرد و این خطاست و ظلم در حق جمهوری اسلامی است، افزود: وقتی که فعالیت هستهای در نقطهای انجام میشود تا یک کیلومتر آنورتر هم تشعشات هستهای با دستگاههای پیشرفته قابل ردیابی هستند با این وجود اینطور نیست که قابلمه بگذاریم و دانش آموز ۱۵ ساله غنی سازی اورانیوم انجام دهد و کسی هم خبر دار نشود.
بهشتی پور تصریح کرد: اتفاق خنده داری که در جریان بازدید بازرسان آژانس در سال ۲۰۰۵ از پارچین اتفاق افتاد بود این بود که بازرسان به یک دستشویی مشکوک شده بودند و دست آخر هم خودشان مانده بودند که چطور آن را گزارش بدهند. به هر روی آقای نبویان طوری از بازدید بازرسان آژانس از مراکز نظامی حرف میزند که انگار ما در رحمت الهی را باز کرده ایم و گفته ایم آقایان جاسوس بفرمایید بروید داخل و هر جایی را هم که لازم دیدید بازدید کنید. تا آنجایی که بنده در جلسات کارشناسی بوده ام قسم جلاله میخورم که اصلا چنین چیزی صحت ندارد و اینطور نبوده که بازرسان آژانس در این مراکزی که آقای نبویان اسم بردند هر کاری که خواسته اند انجام داده باشند.
وی با بیان اینکه در گزارشهایی که از بازدیدهای آژانس از مراکز نظامی منتشر شده تشعشات اورانیوم کشف نشده است، افزود: اگر ما این کارها را نمیکردیم و بازدیدها صورت نمیگرفت پرونده PMD بسته نمیشد و شبهات در خصوص ابعاد احتمالی نظامی که این همه روی آن مانور دادند باقی میماند. با این وجود سوال این است که آیا این اقدام تدبیر بوده یا خیانت؟
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه کسی که سانتریفیوژ آلوده به اورانیوم ۹۰ درصد را وارد کرده باید پاسخگوی عملکرد خودش باشد، گفت: ۶ سال طول کشید تا ما ثابت کنیم منشاء آلودگی سانتریفیوژ وارد شده خارجی بوده است.
بهشتی پور با بیان اینکه نظارتهای آژانس طبق ترتیبات اجرایی انجام میشود و تا مجلس ترتیبات اجرایی را تصویب نکند تصمیم نهایی گرفته نمیشود، افزود: مجلس هر وقت ترتیبات اجرایی را مطالعه کند و ببیند امنیت ملی به خطر میافتد آن را امضاء نمیکند. به هر روی ترتیبات اجرایی به این شکل نیست که در پادگانها و هر جایی را برای بازدید بازرسان آژانس باز کنند با این وجود نظارتها کاملا تحت الحفظ و در جاهای کاملا مشخص انجام میشوند.
نبویان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در ادامه اظهارات خود گفت: آقای بهشتی پور گفتند پروتکل الحاقی باید به مجلس بیاید. درست است، اما آقایان آن را به مجلس نمیآورند و به صورت غیرقانونی آن را اجرا میکنند. نکته بعدی اینکه آقای بهشتی پور میگویند کل مرکز اعلام نشده همه که نظامی نیستند خب که بنده هم که نگفتم همه نظامی هستند.
وی با بیان اینکه بازرسان آژانس بنابر یک لیست جدید همین الان از شورآباد و شهرضا بازرسی کرده اند و اتفاقا این بازرسیها هم به خاطر بحث PMD بوده، تصریح کرد: من صحبتهای آقای کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی هستهای را در تلویزیون محل دفتر کارم شنیدم او گفت ما در برجام اجازه دسترسی به مراکز نظامی را نداده ایم و بنده از این حرف خیلی خوشحال شدم. اما وقتی به خانه رفتم و یک دور کامل برجام را خواندم متوجه شدم که دسترسی نظامی داده شده است. به هر روی یک روز که آقای صالحی و کمالوندی به کمیسیون بررسی برجام مجلس آمده بودند بنده به آقای کمالوندی گفتم شما که گفتید ما دسترسی نظامی نداده ایم که باز هم گفت همینطور است اجازه دسترسی نداده ایم. با این وجود بنده متن انگلیسی را به او دادم و رفتم. بنده بعد از جلسه مجدد نزد کمالوندی رفتم و گفتم متنی را که به شما دادم دیدید که گفت حاج آقا من که به شما گفتم دسترسی نظامی نداده ایم و گفت اگر در کل برجام یک بار واژه نظامی را پیدا کردید من از حرف خودم برمی گردم.
نبویان تصریح کرد: بنده در همان جلسه وقتی که آقای صالحی میخواست از سالن خارج شود به او واژه میلیتاری در متن انگلیسی برجام را نشان دادم و گفتم این کلمه چیست؟ که او گفت میلیتاری. گفتم معنی آن چیست؟ گفت نظامی. با این وجود وقتی همین را به آقای کمالوندی گفتم کاری به توهینها ندارم، ولی وسط دعوا و ناراحتی به من گفت حاج آقا اصلا شما به چه حقی انگلیسی میخوانید. حالا آقای بهشتی پور شما به بنده بگوید که کمالوندی درغگوست یا راستگو. رهبر معظم انقلاب گفتند این بچهها بچههای مومنی هستند. پس اگر کمالوندی دروغ میگوید که واویلاست و اگر راست میگوید که واویلاتر است و این یعنی اینکه کمالوندی برجام را یک بار با دقت نخوانده است.
وی با بیان اینکه ما متاسفانه در مذاکرات هستهای دیپلماسی دینی را زیر پا گذاشتیم و دیپلماسی غرب گرایی را جایگزین آن کردیم و این دیپلماسی ما را به جایی رساند که همه چیز را باید بدهیم و هیچ چیز هم نگریم، افزود: ملت ایران خودشان قضاوت کنند که ما به واسطه برجام چه دستاوردی داشته ایم. قرآن از روی حساب و کتاب میگوید تولی کفار ممنوع است. قرآن میگوید به دشمن محبت نکنید یعنی به جان کری لبخند نزنید. همچنین میفرماید دشمنان باید در شما شدت ببینند.
نبویان با بیان اینکه آمریکا در راس دشمنان خدا قرار گرفته است، تصریح کرد: دولت مدعی است که تمام مشکلات به خاطر تحریم است پس محبت و همکاری با سران آمریکا ممنوع است، ولی ما رفتیم و به آمریکا لبخند زدیم.
وی افزود: در قرآن تصریح شده است که پذیرش رهبری دشمنان ممنوع است و اصلا دین آمده با کدخداها بجنگد، ولی آقایان گفتند آمریکا کدخداست. به هر روی امروز این مشکل ما دیپلماسی است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: بنده در اینجا ادعا میکنم که هر کس به فکر پذیرش مذاکره، رابطه، همکاری و پذیرش رهبری آمریکا در جهان است و آمریکا را کدخدا بداند این خودش آمریکایی است. چون به فرموده خداوند در قرآن کسی که به دنبال پذیرش تولی و ولایت دشمن است این خودش از آنهاست.
وی با بیان اینکه خطر بایدن هزاران برابر ترامپ است و باید ببینیم که تیپ بایدن کلاه سر ما میگذارد یا ترامپ اظهار کرد: قطعنامهها در زمان اوباما با اجماع جهانی علیه کشورمان تصویب میشد با این وجود ویژگی دموکراتها این است که اجماع جهانی علیه ما ایجاد میکنند، ولی ترامپ نتوانست برای فعال کردن مکانیزم ماشه این اجماع را به وجود بیاورد.
بهشتی پور کارشناس مسائل سیاسی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: یک قلم از دستاوردهای برجام این بود که یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار از داراییهای بلوکه شده ایران در آمریکا نقدا به ملت ایران پرداخت شد؛ اما آقایان سریال گاندو را ساختند تا بگویند این پول به خاطر آزادی جیسون رضائیان پرداخت شده است. به هر روی اگر برجام نبود اصل پول که ۷۰۰ میلیون دلار بود را به همراه سودش به ما نمیدادند.
وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از دستاوردهای برجام این بود که ۱۵۰ میلیارد دلار داراییهای بلوکه شده کشورمان آزاد شد، افزود: البته در این رابطه نیز آقایان میگویند اینکه ترامپ رقم داراییهای آزاد شده را اعلام میکند تبلیغاتی است تا بتواند سر ما کلاه بگذارد و این در حالی است که آمار پولهای بلوک شده را بانک مرکزی میداند و در تاریخ ثبت شده است.