پس از کشوقوسهای فراوان برگزاری کنکورهای ۹۹، متاسفانه کمیسیون آموزش از حال برای برگزاری کنکورهای ۱۴۰۰ در روزهای کرونایی هیچ برنامهای ندارد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، روزهای پایانی خردادماه امسال بود که پرقدرت پا به میدان گذاشتند و نمایندگان جامعه بزرگ دانشگاهی در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی شناخته شدند. تا به امروز شور و شوق این نمایندگان برای کار و پویایی و فعالیتشان نسبت به گذشتگان قابل تحسین است؛ اما بسیاری از ناظران معتقدند که هرچند این افراد از همان روز اول معرفی بیکار نماندند اما کارهای رسانهای و اطلاعرسانی تعدادی از آنها نسبت به عملکردشان قویتر است.
خوشبختانه و از شانس آنها، در آن روزهای اول بحث به تعویق انداختن کنکور داغ بود و جمعیت زیادی از جوانان کشور برای حمایت و پاسخگویی شفاف یک مسئول، چشم به راه مانده بودند. در این شرایط فرصتی فراهم شد که مطالبات را پیگیری کنند. این راه، تنها موقعیت و فرصتی بود که اعضای کمیسیون آموزش میتوانستند خود را نشان داده و طرفدار جذب کنند.
کنکور و یک فرصت! در آن زمان که مسئولان، مسئولیت برگزاری کنکور و حفظ سلامتی داوطلبان را برعهده یکدیگر میانداختند و هیچکس حتی حاضر به پاسخگویی درباره علل تعویق یا عدم تعویق کنکور نمیشد تنها اعضای کمیسیون آموزش بودند که در توئیتر، کانالهای تلگرامی یا اینستاگرام و ... اظهار نظر میکردند و بسیاری از خانوادهها به ستوه آمده بودند که انتشار اخبار متعدد بر نگرانیها و اضطراب آنها افزوده است، اما کسی جلودارشان نبود و معمولا جلسات خود با مسئولان ستاد کرونا، وزارت علوم، سازمان سنجش و ... را قبل، حین و بعد از جلسات اطلاعرسانی میکردند تا به نوعی به مخاطبان نشان دهند که پای کارند.
ایران اول بار در روزهای سخت کرونایی برگزاری کنکور دکتری را تجربه کرد که علیرغم تمام تلاشهای اعضای کمیسیون، مسئولان دیگر حاضر به تعویق مجددش نشدند. برگزاری این کنکور که طبق گفته مسئولان با رعایت پروتکلهای بهداشتی و رضایتمندی بالای داوطلبان انجام شد، اما صدای فریاد اعضای کمیسیون آموزش را پایین نیاورد و آنها مجددا برای تعویق کنکورهای ارشد و سراسری تحت عنوان حفظ سلامتی داوطلبان و ضرورت نداشتن برگزاری کنکور در این شرایط تلاش کردند که نتیجهای نداشت و علیرغم تاکیدات اعضای کمیسیون آموزش و برگزاری جلسات متعدد پرونده کنکورهای سراسری تا هفته اول شهریورماه بسته شد.
کارهای بی نتیجه! خلاصه که آن روزها سپری شد و صحبتها و رسیدگیهای آنها برای به تعویق انداختن کنکور آنچنان کارآیی نداشت، اما حال که به برگزاری کنکورهای سال ۱۴۰۰ نزدیک میشویم برنامه چیست؟ لیست اعضای کمیسیون آموزش را مقابل خود گذاشتیم و به تک تک آنها برای پاسخگویی به این سوال زنگ زدیم و تنها دو نفر در گفتگو با ما شرکت کردند یکی حجتالاسلام احمدحسین فلاحی و دیگری روحالله متفکر آزاد.
بدون حاشیه و مستقیم پرسیدیم آیا در برنامههای اولویتدار کمیسیون، طرح و برنامهای دارید تا دوره جدید کنکورهای سراسری با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی در روزهای کرونایی برگزار شود و دیگر همچون امسال داوطلبان دغدغه تعویق و حفظ جانشان را نداشته باشند؟
حساسیت مجلس نسبت به حفظ سلامتی داوطلبان
فلاحی، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در پاسخ صحبت از برنامهها برای حذف کنکور را مطرح کرد که چند وقتی میشود مجلسیها آن را در اولویت خود دارند و کمیتههای مربوطه در حال بررسی هستند از طرف دیگر با اشاره به حساسیت درباره نحوه برگزاری کنکور در روزهای کرونایی گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی در حوزههای امتحانی کنکور سراسری ۹۹ را نظارت کردیم تا در صورت کمتوجهی مانع برگزاری در آن حوزهها شویم. قطعا نسبت به این مسئله حساسیت داریم.
فلاحی افزود: نسبت به کار نظارتی و اهمیت به حفظ سلامتی داوطلبان همواره حساسیت وجود داشته است و بحث جدیدی نیست کلیه نمایندگان در استانها بر این موضوع نظارت داشتند و خواهند داشت.
فعلا خبری از کنکور در کمیسیون آموزش نیست متفکر آزاد بعنوان یکی از اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو درپاسخ به این سوال بیان کرد: ما در موضوعات اجرایی دولت تا حد امکان ورود نمیکنیم مگر آنکه طرف شکایتی باشد لذا فعلا موضوعی برای برگزاری کنکورهای ۱۴۰۰ در کمیسیون باز نشده است.
درحقیقت گویا آنها تنها منتظر به راه افتادن یک کمپین یا درست شدن هشتگ اعتراض در صفحات مجازی هستند تا فرصت غنیمت دیگری را برای همسو نشان دادن خود با مردم پیدا کند؛ غافل از آنکه اگر مشکلات قبل از اعتراض جامعه دانشگاهی یا مردم عادی برطرف شود، بدون شک کار برای مسئولان آسانتر و بیدغدغهتر است.
آنان که اینهمه مشکلات و دغدغههای جوانان کشور برای شرکت در کنکور را دیدند چرا باید حال این موضوع مهم را به فراموشی سپارند، مقطعی به آن بنگرند و زمانی در اولویت بدانند که تعدادی از داوطلبان نسبت به آن معترض شوند.
جذب طرفدار به چه قیمتی؟ گویی این افراد تنها جمعهای مردم را یافته و به میان آنها میروند تا طرفدارشان را زیاد کنند؛ مثلا در موضوع تمدید کنکور نظام قدیم برخی از اعضای کمیسیون آموزش ورود کرده و با درخواست داوطلبان اعلام کردند که این موضوع را حل میکنند. ورود به این مسئله هم از آنجا شروع شد که عدهای به کذب آمار ۶۰۰ هزار نفری داوطلبان کنکور نظام قدیم را دادند و در کمپینی اعلام کردند که تمدید کنکور نظام قدیم درخواست ۶۰۰ هزار جوان است.
همین عبارت چند کلمهای و آمار بزرگ، نمایندگان را به پای کار کشاند؛ درحالی که سازمان سنجش آموزش کشور تعداد این دسته از افراد را در کنکور سال آینده زیر ۱۰۰ هزار نفر میداند و معتقد است که در سال گذشته طبق درخواست داوطلبان، کنکور نظام قدیم برای بار آخر تمدید شده است.
خودنمایی یا پیگیری و رسیدگی به مطالبات؟ فعالیت در صفحات اجتماعی اینستاگرام، توئیتر و ... و مصاحبههای متعدد با رسانهها جمعی کاری شایسته و نوعی تعامل مستمر با مردم برای رفع مشکلات است، اما وقتی این کار کارآیی مفیدی را نشان نمیدهد یا به صورت مقطعی راهگشا میشود، جز خودنمایی نیست. این نمایندگان که چندماه پیش برای عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی و ابلاغی ستاد کرونا از سوی سازمان سنجش و وزارت علوم بر هر دری زدند آیا حال که به برگزاری کنکورهای سال ۱۴۰۰ نزدیک میشویم و ثبتنامها یک به یک درحال انجام است برنامهای دارند یا مجدد میخواهند تمام برنامهها و اعتراضاتشان را به یک شب مانده یا نهایتا روزهای منتهی به برگزاری کنکور موکول کنند که صدای همه در میآید؟
البته شاید هم، چون این موضوع درحال حاضر دغدغه جوان و داوطلبی نیست، آنها به این ماجرا ورود نکردهاند و نفعی برایشان ندارد و کافیست که عدهای مجددا بلوا به پا کنند تا خبری از نمایندگان و به ویژه اعضای کمیسیون آموزش بشنویم.
آیا بهتر نیست در جلسات مختلف کمیسیون موضوع برگزاری کنکورهای سراسری با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی بعنوان یکی از برنامههای اولویتدار قلمداد شود و اگر لازم به چارهاندیشی و سیاستهای خاصی است از حال به مسئولان برگزارکننده کنکور تاکید شود تا همچون گذشته خانوادهها نگران و داوطلبان دغدغهمند راهی آزمون نشوند و عدهای هم از ترس جانشان عدم شرکت در کنکور را به آزمون دادن در شرایط سخت کرونایی ترجیح دهند؟