آخرین اخبار:
کد خبر:۸۹۴۵۸۱
ویژه ۱۶ آذر|

دانشجویانی که سیب‌زمینی نبودند! / نگاهی به مشارکت سیاسی دانشجویان در یک‌ سال اخیر

جنبش دانشجویی در عمر حدودا ۷۰ ساله خود تجربیات زیادی را پشت سر گذاشته و توانسته بارها توان سیاسی و بازدارندگی خود را محک بزند.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، عرفان توانا؛ * قشر دانشجو در ایران، نقش اجتماعی متفاوت تری نسبت به دانشجویان کشور‌های دیگر دارد. دانشجویان در ایران بیش از حدود ۷۰ سال است که از اقشار اثرگذار جامعه در عرصه سیاست محسوب می‌شوند؛ از آن زمان که چند ماه پس از کودتای ۲۸ مرداد، سران آمریکا تصمیم گرفتند بین ایران و انگلیس آشتی برقرار کنند، اعتراضی خونین کردند و سه دانشجوی دانشگاه تهران جان خود را از دست دادند.

در واقع ۱۶ آذر نقطه عطفی بود تا قشر دانشجو، در کسوت یک محصل صرف در جامعه نقش آفرینی نکند و در عرصه‌های مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی خود را نشان دهد و اثرگذار باشد.

نقش دانشجویان در پیروزی انقلاب اسلامی محرز است؛ هم آن دسته از دانشجویان که در خارج از ایران تحصیل می‌کردند و عملا از دسترس رژیم پهلوی دور بودند و هم آن دسته از دانشجویانی که در داخل کشورمان، علیه این رژیم مبارزه می‌کردند. تاریخچه جنبش دانشجویی پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز پر بار است؛ دانشجویان یکی از اقشار اصلی شرکت کننده در جبهه‌های نبرد علیه تجاوزگری‌های رژیم بعث عراق بودند.
 
دانشجویان در عرصه‌های مختلف اجتماعی و سیاسی پس از پایان جنگ تحمیلی نیز فعالیت گسترده‌ای داشته و دارند؛ زمانی که سیاست‌های اقتصادی سازندگی، بار زندگی روی دوش قشر ضعیف جامعه را سنگین کرده بود و باعث ایجاد شکاف طبقاتی در کشور شده بوده، یا وقتی که نفوذ فرهنگی به کشور صورت می‌گرفت، یا حتی در زمان رئیس جمهوری از دل جنبش دانشجویی رشد یافته بود، باز هم دانشجویان در صف اول سیاست حضور داشتند و انتقاد از عملکرد دولت‌ها یکی از اصلی‌ترین فعالیت‌های جبنش دانشجویی محسوب می‌شد و می‌شود.
 

جنبش دانشجویی از مشهد تا اهواز؛ از ارومیه تا زاهدان

نکته مهم این است که فعالیت‌های جنبش دانشجویی را نمی‌توان به پایتخت محدود کرد؛ حتی آن زمان که دانشجویان در پیروزی انقلاب اسلامی ایفای نقش می‌کردند، دانشجویان مشهد، اصفهان، شیراز، تبریز و بسیاری از شهر‌های کوچک و بزرگ دیگر در این نهضت بزرگ مردمی نقش داشتند و اثرگذار بودند. پس از آن هم، دانشجویان سراسر کشور در برهه‌های مختلف حضور مؤثری در مبارزه علیه استکبار و حمایت از انقلاب اسلامی داشتند.
 
۱۵ آذر/// جنبش دانشجویی؛ از شرق تا غرب در یک سال گذشته / از خونخواهی سردار دل‌ها تا مطالبه گری از مسئولان سیاسی
 
روند حضور دانشجویان در عرصه‌های مختلف سیاسی در مسیر حفظ استقلال و عزت ایران اسلامی بوده؛ از همین رو در نقاط عطفی مانند انعقاد برجام، تصویب آن در مجلس، پذیرفتن شرایط معاهده‌های بین المللی نظیر Fatf یا Cft، معاهده پاریس، فعالیت‌های پررنگی در عرصه سیاست بین الملل انجام داده اند. در سیاست داخلی هم دانشجویان به عنوان چشم بیدار جامعه، حواسشان به فعالیت ها، حرف‌ها و رفتار‌های سیاسی مسئولان بود.
 

واکنش دانشجویان به ترور سردار دل‌ها

سال گذشته حدود یک ماه بعد از روز دانشجو بود که خبری تلخ و شوکه کننده جهان را لرزاند. واکنش‌های زیادی از سوی مردم و نخبگان و سیاستمداران به این موضوع شد. اما واکنش دانشجویان به شهادت سردار سلیمانی و این حادثه تروریستی، هم ابعاد داخلی داشت و هم بین المللی؛ از یک سو دانشجویان طومار‌هایی خطاب به گوترش امضا کردند که چرا نسبت به این حادثه تروریستی که باعث به شهادت رسیدن یکی از بهترین هموطنمان خارج از خاک ایران شده، واکنشی نشان نمی‌دهد. از سوی دیگر از مسئولان امنیتی و سیاسی سوال می‌کردند که چرا واکنشی سریع و قاطعانه در برابر این جنایت تاریخی انجام نمی‌دهند؟ در واقع به اذعان دانشجویان، بعد از این جنایت، ادامه حضور ایران در معاهده‌ای مانند برجام بی معنی بود و ارزشی نداشت.
 
بیشتر بخوانید:


۱۵ آذر/// جنبش دانشجویی؛ از شرق تا غرب در یک سال گذشته / از خونخواهی سردار دل‌ها تا مطالبه گری از مسئولان سیاسی
 
البته که در میان بهت و اشک و آه و حضور میلیونی مردم در تشییع پیکر شهدای این حادثه تروریستی در شهر‌هایی مانند اهواز، مشهد، تهران و کرمان، نقش دانشجویان پررنگ‌تر بود. آنها یا مراسم‌های عزاداری در همه استان‌ها و دانشگاه‌های کشور برپا کردند، یا با انتشار بیانیه‌هایی خواستار انتقام سخت از دشمن شدند.
 
بیشتر بخوانید:


 
فهم و درک قوانین بین المللی؛ که در روابط بین الملل جای خوش کرده  و منجر به انعقاد معاهده ها با مسئولیت های سنگین کشورها نسبت به یکدیگر و جامعه جهانی می شود، کار ساده ای نیست. متن معاهده ها پیچیدگی های خاصی دارد و از یک حقوقدان بین الملل برمی آید. اما این سختی باعث نشده دانشجویان نسبت به روابط بین المللی کشورمان بی اعتنا باشند.
 
۱۵ آذر/// جنبش دانشجویی؛ از شرق تا غرب در یک سال گذشته / از خونخواهی سردار دل‌ها تا مطالبه گری از مسئولان سیاسی
 
مطالعه، تحقیق و پرس و جو، مشورت و نظرخواهی از کارشناسان، گام اول دانشجویان در درک قوانین روابط بین المللی بود. پس از آن، واکنش به تصمیمات سران نظام و حتی آگاهی بخشی به آنان و مردم در خصوص مفاد عهدنامه ها، پروتکل ها و پیمان های بین المللی، کاری بود که دانشجویان سراسر کشور به آن عمل کردند. 
 

مخالفت دانشجویان با FATF 

تصویب FATF در مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام، عمل به مفاد CFT، تصویب ۲۰ دقیقه ای برجام و بسیاری موارد دیگر، از جمله موضوعاتی بود که دانشجویان درباره آنها از مسئولان مطالبه‌گری کردند.
 
مطالبه اصلی دانشجویان شفافیت واقعی درباره مفاد این معاهده‌ها و توافق‌نامه‌های بین‌المللی، جلوگیری از خسارت به اقتصاد کشور و جلوگیری از وابستگی اقتصادی ایران به کشورهای قدرتمند بود. 
 
بیشتر بخوانید:


 
در انتخابات مجلس شورای اسلامی هم که سال گذشته برگزار شد، یکی از مطالبات اصلی دانشجویان از نمایندگان مجلس و نامزدهای انتخابات، نظر آنان درباره همین معاهده‌های بین‌المللی بود. دانشجویان حتی زمانی که دولت تلاش می‌کرد برای جبران کسری بودجه از صندوق بین‌المللی پول وام بگیرد، نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و از رئیس جمهور درباره آن توضیح خواستند. 
 
بیشتر بخوانید:


 

پیوند انتقام سخت حاج قاسم و شهید فخری زاده

آخرین مسئله‌ای هم که در کارنامه فعالیت سیاسی دانشجویان مطرح شد، حادثه ترور شهید فخری زاده، دانشمند هسته‌ای کشورمان بود. حادثه‌ای که نشان داد، دشمنان خارجی ایران، هرگز از دشمنی خود با انقلاب اسلامی دست بر نمی دارند و در هر فرصتی برای ضربه زدن به نظام استفاده می‌کنند.
 
۱۵ آذر/// جنبش دانشجویی؛ از شرق تا غرب در یک سال گذشته / از خونخواهی سردار دل‌ها تا مطالبه گری از مسئولان سیاسی
در واقع ترور شهید فخری زاده در آستانه سالگرد ترور شهید سردار سلیمانی و در جایی نزدیک تهران باعث شد که دانشجویان نسبت به حفره‌های امنیتی که در سیستم اطلاعاتی کشور دارند، انتقاد کرده و از مسئولان بخواهند برای جلوگیری از خرابکاری دشمنان و ضربه زدن به پیکره علمی کشور، این حفره‌ها را شناسایی کنند. ضمن اینکه جنبش دانشجویی خواستار هر چه سریعتر خروج از برجام و جلوگیری از هرگونه مذاکره مجدد ایران شد.
 
بیشتر بخوانید:


آنچه در این گزارش مطرح شد، تنها بخش و نمونه‌ای از روند فعالیت جنبش دانشجویی در یک سال گذشته است و نشان می‌دهد که قشر دانشجو راه انقلاب را ادامه می‌دهد و برای رشد درخت انقلاب اسلامی، هم از مسئولان داخلی مطالبه‌گری می کند و هم دشمنان خارجی را به عقب می‌راند. 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار