برای غلبه بر کرونا، هم به امکانات مناسب و هم به رعایت مردم نیاز داریم. امکانات درمانی در استان تهران نسبت به استانهای دیگر مناسب است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، محمد مهدی صبوی- مجری برنامه از معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میپرسد: چین برای موفقیت در بحران کرونا چه کرده که ما انجام ندادیم؟ و ایرج حریرچی میگوید: ما در دو جبهه میجنگیم. یکی کرونا و دیگری تحریمهای اقتصادی.
از نظر حریرچی، شرایط کشور ما را نمیتوان با قویترین اقتصادهای دنیا مقایسه کرد. اما با این استدلال، مدیریت استانهای مختلف ایران را میتوان در مقایسه با یکدیگر سنجید. چرا که همهی استانهای ما دچار مشکلات اقتصادی و تحریمهای ظالمانه هستند و با این وجود، تعدادی از استانها بهتر از دیگران عمل کرده اند.
استان تهران، امکانات بهداشتی مناسب و مردمی که کمتر رعایت میکنند
برای غلبه بر کرونا، هم به امکانات مناسب و هم به رعایت مردم نیاز داریم. امکانات درمانی در استان تهران نسبت به استانهای دیگر مناسب است. معاونت درمان وزارت بهداشت، در سال ۹۶ گزارش جامعی از وضعیت بیمارستانهای کشور منتشر کرد. در گزارش آماری سامانه آمار و اطلاعات بیمارستانی (یا به اختصار آواب) سال ۹۶، تعداد تخت ویژه در صد هزار نفر جمعیت، در دانشگاههای علوم پزشکی تهران، ایران، و شهید بهشتی، بالاتر از میانگین کشوری و جزو چند رتبه اول است. (به ترتیب ۲۳.۲، ۲۷.۸۷ و ۱۹.۷۲ تخت به ازای ۱۰۰ هزار نفر) البته پس از شیوع ویروس کرونا در سال ۹۸، تعداد تختهای ویژه افزایش یافته و در حال حاضر بیش از این عدد میباشد. علاوه بر این، استان تهران از پزشکان رشتههای تخصصی و فوق تخصصی لازم بهرهمند است.
اما در استان تهران، درصد رعایت پروتکلهای بهداشتی پایینتر از بیشتر استانهای کشور بوده است. متاسفانه وزارت بهداشت آمار تازهای از رعایت پروتکلها ارائه نداده، ولی در گزارشی که معاون کل وزارت بهداشت در تاریخ ۴ آبان ماه اعلام کرده است، تنها ۳۲.۱۴ درصد از مردم تهران شیوه نامههای توصیه شده را رعایت میکردند. هم اکنون با اعمال محدودیتهای کرونایی، درصد رعایت شیوه نامههای بهداشتی افزایش یافته است، اما به دلیل تصمیم وزارت بهداشت، آمار استانی تازهای در این رابطه در دست نیست.
در نتیجه، استان تهران در بیشتر مواقع در وضعیت قرمز و بحرانی کرونا قرار داشته است؛ و متاسفانه از عدد مجموع فوتیهای کرونایی در استان تهران آمار رسمی منتشر نشده.
استان هرمزگان، امکانات بهداشتی کم و مردمی که بیشتر از بقیه رعایت میکنند
در گزارش آواب سال ۹۶ وزارت بهداشت، تعداد تخت ویژه دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان به ازای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، بسیار کمتر از میانگین کشوری است. (میانگین کشوری ۱۴.۷۱ تخت، و بندرعباس ۱۰.۰۹ تخت). همچنین استان هرمزگان در تامین برخی از پزشکان فوق تخصص مورد نیاز دچار مشکل میباشد. هم اکنون، بزرگترین و تخصصیترین بیمارستان مرکز استان هرمزگان، تنها یک پزشک فوق تخصص ریه دارد.
اما رعایت دستورالعملهای بهداشتی در میان ساکنان استان هرمزگان، به گزارش وزارت بهداشت در ۴ آبان ۹۹، ۵۲.۱۶ درصد بوده. این رقم به نسبت استانهای دیگر رقم قابل قبولی بود. تنها ۴ استان بیش از استان هرمزگان پروتکلها را رعایت میکردند.
هرمزگان در حال حاضر جزو چهار استانی است که در وضعیت بحرانی کرونا قرار ندارد. دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، آمار بستریها و فوتیهای کرونایی را به صورت منظم، و هر روزه منتشر میکند، اما از تعداد مبتلایان در این استان خبری اعلام نمیشود. تا زمان نگارش این گزارش، ۱۱ آذر ماه ۹۹، مجموع فوتیهای کرونا در استان هرمزگان عدد ۹۱۶ نفر است. این رقم معادل ۵۱۵ نفر در یک میلیون نفر جمعیت است.
استان خراسان شمالی، امکانات بهداشتی کم، و مردمی که کمتر رعایت کردند
به یک استان مرزنشین دیگر میرویم. این استان هم در کمبود امکانات درمانی دست کمی از استان هرمزگان ندارد. در آمار معاونت درمان وزارت بهداشت، منتشر شده در سال ۹۶، به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، تنها ۱۰.۰۷ تخت ویژه وجود دارد.
از طرفی به گزارش معاون کل وزارت بهداشت، منتشر شده در تاریخ ۴ آبان ماه، تنها ۳۸.۲۴ درصد مردم این استان، پروتکلهای وزارت بهداشت را رعایت میکردند.
دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، آمارهای استانی کرونا را به صورت روزانه منتشر نمیکند. آمارهای اعلام شده نه کامل است و نه منظم. آخرین آمار یافت شدهی این استان، در تاریخ ۲ آذر ماه و از زبان معاون سیاسی، اجتماعی و امنیتی استاندار خراسان شمالی بوده است. احمد برادران اعلام کرد مجموع فوتیهای ثبت شده کرونا تا تاریخ ۲ آذر، ۷۹۰ نفر بوده است. این عدد نسبت به استانهای دیگر زیاد به نظر نمیرسد، ولی بزرگی این رقم زمانی مشخص میشود که جمعیت استان را در نظر بگیریم. استان خراسان شمالی با جمعیت ۸۶۳۰۹۲ نفر، تنها ۱.۱ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهد و رقم فوتیهای کرونا در این استان معادل ۹۱۵ نفر در یک میلیون جمعیت است. این رقم، بیش از میانگین کشوری است.
استان فارس، امکانات بهداشتی مناسب و بیشترین درصد رعایت شیوه نامهها
در حوزه دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در سال ۹۶، به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، ۱۷.۲۵ تخت ویژه وجود داشت. این رقم بیش از میانگین کشوری است. از طرفی سرانه پزشک در استان فارس، از میانگین کشوری بالاتر است.
در گزارش معاون کل وزارت بهداشت، در تاریخ ۴ آبان ماه، ۶۷.۷۵ درصد مردم استان فارس شیوه نامههای بهداشتی را رعایت میکردند. در این آمار، استان فارس بالاترین درصد رعایت شیوه نامهها را تا تاریخ اعلام شده داشته است.
آمارهای کرونایی در استان فارس، هر روز اعلام میشود. این آمارها، برخلاف سه استان دیگری که در این گزارش بررسی شد، شامل تعداد مبتلایان و تعداد آزمایش pcr گرفته شده نیز میشود. تا تاریخ نگارش این گزارش، ۱۱ آذر ۹۹، تعداد فوتیهای ثبت شده کرونا در استان فارس ۲۵۲۵ نفر بوده است. این عدد معادل ۵۲۰ نفر فوتی کرونا در ۱ میلیون نفر جمعیت است.
معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در تاریخ ۳ شهریور ۹۹ اعلام کرد: دانشگاه علوم پزشکی شیراز، نسبت به دانشگاههای علوم پزشکی دیگر در کشور، بیشترین آزمایش و نمونه گیری کرونا و کمترین آمار مرگ و میر را نسبت به جمعیت تحت پوشش داشته است.
کشور ایران، برای مقابله با کرونا، دچار مشکلات متفاوت و شرایط خاصی همچون تحریمهای متعدد و شرایط ویژه اقتصادی است. اما با وجود تمامی این مشکلات، برخی از استانهای کشور در مقابل این بحران، مدیریت بهتری از سایرین داشته اند. استانهای موفق، شفافیت اطلاعات بیشتر، امکانات درمانی بهتر و فرهنگ سازی مناسب تری برای رعایت شیوه نامهها داشته اند. امیدواریم با درس گرفتن از تجربه بومی خود، در نبرد با ویروس کرونا پیروز شویم.