پارک علم و فناوری مازندران یکی از قطبهای تولید علم در شمال کشور است که امسال همزمان با هفته پژوهش از برج فناوری رونمایی میکند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اولین شهرکهای علم و فناوری در ایران در اواخر دهه هفتاد تاسیس شد. به مرور و با گذر زمان پارکهای علم و فناوری در تمامی استانها آغاز به کار کردند و حالا این مراکز نقش مهمی در تولید و طراحی محصولات فناورانه دارند و محلی برای جذب دانشجویان نخبه در رشتههای گوناگون نیز هستند.پارک علم و فناوری مازندران یکی از قطبهای فناوری شمال کشور و پیشتاز در تولید و طراحی محصولات کلیدی در کشور است. محققان این مرکز با تاسیس شرکتهای متعدد توانسته اند گام بلندی را برای تکان دادن سطح علمی کشورمان بردارند.
بر اساس طبقه بندی کمبودهای کشوری در حوزه فناوری، اهداف اصلی پارکهای علم و فناوری تولید و افزایش ثروت در جامعه از طریق ایجاد و توسعه فعالیت مؤسسات متکی بر دانش و فناوری است. پارک علم و فناوری مازندران هم با نیازسنجی، ایده پردازی، تحقیق و توسعه، طراحی مهندسی، ثبت مالکیت فکری، تجاری سازی، انتقال فناوری، فروش و پشتیبانی بعدی برای تحقق محصولات فناوری در عرصه تولید صنعتی و همچنین عرضه سایر خدمات تخصصی کمک شایانی به فناوران مشغول در این عرصه میکند.
زمینههای فعالیت این مرکز علمی به اختصار مربوط به حوزههای کشاورزی (برنج، مرکبات و افزایش بهره وری زمین) - صنایع تبدیلی کشاورزی و شیلات- فناوریهای حوزه سلامت (گیاهان دارویی، تغذیه سالم، فناوریهای پیشگیری) - صنعت (موتورها، چوب و کاغذ) - صنایع دریایی (زمینههای ممتاز دریای خزر) میشود.
معتمدزادگان، رئیس پارک علم و فناوری مازندران است. او هدف اصلی این پارک را تولید و افزایش ثروت در جامعه از طریق ایجاد و توسعه فعالیت مؤسسات متکی بر دانش و فناوری می داند. او به خبرنگار ما می گوید که شرکتهای فناور مستقر در این پارک، در تعامل سازنده با دانشگاهها و سایر مؤسسات پژوهشی و فناوری به فعالیتهای فنّاورانه میپردازند. این مرکز در عرصههایی مثل کشاورزی، الکترونیک و خودرو، پزشکی و داروهای پیشرفته، فناوریهای نانو، کامپیوتر و فناوری اطلاعات، صنایع هوایی و هوانوردی، صنایع دریایی و دریانوردی، صنایع فلزات و پلیمر، صنایع آزمایشگاهی و صنایع خودرو و قطعات فعالیت میکند.
معتمدزادگان خبر از رونمایی دو محصول در حوزه iT داده و گفته جزئیات در روزهای آتی اعلام میشود. او گفت: هر ساله به مناسبت هفته پژوهش و فناوری نمایشگاهی را برگزار میکنیم و دستاوردهای فناوری مازندران را رونمایی میکنیم. در حال حاضر به دلیل شیوع کووید ۱۹، به صورت مجازی و با عنوان فن بازار ملی مجازی این نمایشگاه را برپا میکنیم و محصولات شرکتها و خدماتشان را به نمایش میگذاریم.
این مسئول علم و فناوری مازندران میگوید: یکی از بحثهای سال جاری ما تاسیس پردیس پارک علم و فناوری مازندران است که با مشارکت بخش خصوصی در حال توسعه است. در هفته پژوهش امسال نیز از پروژهای تحت عنوان برج فناوری با همکاری بخش خصوصی پرده برداری کرده و آن را معرفی کردیم؛ به زودی با مشارکت این بخش کلید ساخت پروژه را میزنیم و امیدواریم در دهه فجر کلنگ این برج فناوری به زمین زده بشود.
کشاورزی
آنزیم پلی گالاکتروناز با تخمیر ضایعات مرکبات نام محصولی است که از سوی شرکت زیست توده پرور شمال، مستقر در پارک علم و فناوری مازندران تولید شده است. صابریان، مسئول روابط عمومی این مرکز در خصوص محصول تولیدی میگوید: در این طرح آنزیم بسیار پرکاربرد پلی گالاکتروناز با استفاده از تخمیر ضایعات کشاورزی خصوصا تفاله میوههایی مانند مرکبات (پرتقال و نارنج) که در ناحیه شمال ایران به وفور یافت میشوند تولید میشود.
صابریان ادامه میدهد: مکملهای خوراکی جهت افزایش باروری در مرغ مادر گوشتی دیگر محصولی است که از سوی محققان شرکت زیست یار ماسو مازندران به بهره برداری رسیده است. از جمله خواص این مکمل میتوان به افزایش باروری و ضریب تبدیل و عملکرد توسط تولید مکمل ها، مواد افزودنی و کنسانتره در طیور اشاره کرد. پودر خون نیز از محصولات تولیدی شرکت خزر الکتریک است. این دستگاه خون حاصل از کشتارگاههای دام و طیور را به پودر خون تبدیل میکند و مانع از الودگی محیط زیست میگردد.
مسئول روابط عمومی پارک علم و فناوری مازندران خاطرنشان کرد: بذور اصلاح شده با اولویت برنج استاندارد عنوان محصول شرکت اصلاح برنج مازندران است که لاینهای جدید برنج معطر و مقاوم به خوابیدگی (ورس) با عملکرد بالاتر و زودرسی از طریق روشهای اصلاحی و ژنتیکی توسط این واحد فناوری تولید شده است.
فناوریهای نانو
صابریان با اشاره به حضور گسترده فناوران این مرکز در عرصه نانو، به شمارش برخی از محصولات محققین مازندرانی میپردازد و میگوید: دستگاههای بافت حلقوی پودی (دستگاه بافت حلقوی پودی چند کاره) از شرکت دانش بنیان اسکاج زرین، نانو مواد(تولید نانو مواد زیستی) از دانش بنیان نانو نوین پلیمر، استقرار واحد تحقیق و توسعه - بلوکهای سقفی کند سوز از مازرون فوم قائم، ساخت تصفیه خانه برای آب و پسابهای ویژه صنعتی با استفاده از نانو غشاهای صنعتی از نوین فناوران سبز درکا و تولید غشاهای نانو فیلتر و اولترا فیلتر تخت از جمله محصولات پارک علم و فناوری مازندران در حوزه نانو میباشد.
صنایع آزمایشگاهی
معرفهای سنجش پارامترهای آب و فاضلاب، ساخت سیستم تولید آب فوق خالص از محصولات آزمایشگاه محور این مرکز است. تولید ویالهای COD معرفهای فسفات، سولفات، نیترات و نیتریت همچنین به کمک مواد اولیه با درجه خلوص بالا، به تولید ویالهای COD در دو محدوده ۱۵۰-۰ و ۱۵۰۰-۰ میلی گرم بر لیتر و معرفهای فسفات، سولفات، نیترات و نیتریت پرداخته خواهد شد. هیتر هوای گرم و مطبوع، هواده اسپلش آلفا ایر و محلول ضد عفونی کننده محوطهها و فضاهای عمومی از دیگر تولیدات شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری مازندران است که مسئول روابط عمومی پارک علم و فناوری مازندران مطرح میکند.
محصولات صنایع فلزات و پلیمر
صابریان میگوید: شرکت آب سامان ابرگان، با تولید سطح سنج غیر تماسی و باران سنج الکترونیکی اقدام به جمع آوری اطلاعات بارش کرده و با دیتالاگر اطلاعات را بصورت آنلاین به سامانه تجمیع ارسال مینماید که جهت پایش سیلاب و نمایش به کارفرما مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین شرکت پایا راه گستر دامون شمال اقدام به تولید آسفالت متخلخلبا استفاده از سرباره فولاد کرده؛ این کاهش آلودگی صوتی که حاصل از تماس تایر با سطح جاده بوجود میآید بدلیل فضای باز دانه بندی آسفالت صوت دردرون خودش جذب میکند و باعث کاهش سرو صدا ترافیکی میشود.
وی ادامه میدهد: در بویلر آب داغ چگالشی نیز که از محصولات محققین دابوصنعت است، یک یا دو مبدل در مسیر خروجی گازهای حاصل از احتراق تعبیه میشود تا انرژی موجود در بخار آب داخل این گازها بازیابی شود. آب شیرین کن تبخیری نیز از محصولات شرکت مذکور است که اجزای اصلی این روش را اواپراتور، کندانسور و اجکتور بخار شکل میدهند. میزان مشخصی از آب دریا که شامل آب خنک کننده مورد استفاده در کندانسور نیز میباشد، با دما و غلظت نمک مشخص وارد لولههای کندانسور میشود تا دمای آن افزایش پیدا کند.
مسئول روابط عمومی پارک علم و فناوری مازندران خاطرنشان میکند: کامپوزیت پلیمری تقویت شده با الیاف طبیعی پر ماکیان، ساخت تولید گاز از زباله، دستگاه پرداخت چوب با تکنیک برسهای سیمی، ساخت عایقهای اکریلیکی مایع بکار رونده الیاف دار پایه آب دوست، تکنیک همجوشی شیشه و دیک بخار آب گرم از دیگر دستاوردهای پارک در حوزه فلزات و پلیمر است.
پهپاد محلول پاش عنوان یکی دیگر از محصولات پارک علم و فناوری مازندران است. این پهپاد از نوع ۸ روتوره یا به اصطاحی دیگر یک اوکتاکوپتر است که با فناوری پیشرفتهای که برای آن در نظر گرفته شده هنگام معیوب شدن یکی از روتورها تعادل پرنده را برای یک فرود امن و آسان امکانپذیر میسازد.
از جمله مزیتهای این پهپاد میتوان به سرعت بالای محلول پاشی (تقریباً ۴۰ برابر روش نیروی انسانی و ماشینها)، تنظیم خودکار شدت پاشش، تنظیم ارتفاع پاشش بر مبنای سرعت باد افقی، با قابلیت اسکن خودکار منطقه و محیط بهصورت کاملاً هوشمند، محلول پاشی هر هکتار در ۱۰ دقیقه بالغ بر ۵۰ هکتار در یک روز، ارتفاع پروازی بالای ۱۲۰ متر و با برد ۲ الی۵ کیلومتری، قابلیت محلول پاشی بهصورت ۲۴ ساعته، پاشش هم زمان و یکنواخت بر روی سطوح و دارای حالت محلولپاشی از پهلو و بالا به پایین اشاره کرد.
ناگفته نماند که محققان و شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری مازندران در زمینههایی همچون تولید محصولات پزشکی و داروهای پیشرفته، الکترونیک و کنترل، کامپیوتری و فناوری اطلاعات، صنایع هوایی، دریایی و صنایع الکترونیک ورود داشته و توانستند محصولات خود را به بهره برداری و تولید انبوه نیز برسانند و نتیجه میدان دادن به جوانان در حوزه علم و فناوری را میتوان در عملکرد مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری در سراسر کشور دید.