گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پدرام جدی؛ تا سال گذشته خاموشی را تابستانها و قطع گاز را زمستان تجربه میکردیم! اما در یک اتفاق کم نظیر برق مشترکان شهری و صنعتی بیش از ۷ استان کشور در روزهای که دمای هوا رو به گرمی نهاده خاموش میشود!
درصورتی که دانشگاه، مدارس، سینما، تالارها تعطیل، و هتل، هتل آپارتمان و سوئیتها و... نیمه تعطیل هستند، با این حساب مصرف انرژی نسبت به گذشته باید کمتر باشد. ترددهای متاثر از باز بودن دانشگاه و مدارس هم وجود ندارد و دوماه هست که بعد از ۲۱ شب تردد در سطح شهر به حداقل رسیده.
حال سوالی مطرحه که چرا شاهد میزان آلودگی و تعداد روزهای درگیر بیش از گذشته هستیم؟ متهم این وضع کیست؟
لازم است که بدانیم آلایندهها به دو منبع ثابت و متحرک تقسیم میشود و حدود ۶۰ درصد آلودگی تهران ناشی از منابع متحرک هست. موتورسیکلتها با سهم ۱۰ درصد، خودروهای دیزلی۳۳ درصد و خودرو سواری ۱۸ درصد سهم دارند.
سهم آلایندگی های ثابت مانند: فرودگاه۰.۲، راهآهن۰.۲، پایانه اتوبوسرانی۲.۳، سیستمهای گرمایشی خانگی، تجاری و اداری۲.۳، نیروگاهها ۱۲.۱، پالایشگاه ۴.۴ و صنایع ۱۷.۸ درصد ارزیابی شدهاند.
سوخت نیروگاهها که عموماً از گاز، گازوئیل و مازوت تامین شده که هر سه سوخت مرسوم است؛ اما غیر استاندارد بودن گازوئیل و مازوت مصرفی در نیروگاههای اطراف کلانشهرها، یکی از دلایل اصلی تشدید آلودگی این روزها است.
اما نیروگاهها اگر میخواهند سوخت مازوت یا گازوئیل غیر استاندارد مصرف کنند، باید فاصله مناسبی تا شهر داشته باشند یا در مسیر باد شهرها نباشند.
اما متهم دیگری نیز وجود دارد که متولیان صدای از آن درنمیآورند!
۸۱ درصد موتورسیکلتها، ۷۳ درصد اتوبوسها و ۶۰ درصد کامیونتهای تهران فرسوده هستند و نیاز به بازسازی دارند. زمانی این درصدها معنی پیدا میکند که متوجه شویم بیش از ۶۰۰ هزار دستگاه فرسوده ۶۰ درصد آلودگی تهران را شکل میدهند!
اما برخلاف آمارها، این روزها افکار عمومی را با مصرف فقط ۱.۵ درصدی برق کشور توسط ماینرهای تولید کننده بیت کویین به بیراهه میبرند تا از وظیفه خود سر باز بزنند و مسئولینی مانند کلانتری رئیس سازمان محیط زیست مردم را به پوشیدن لباس گرم در خانه توصیه میکند.
مدیرعامل شرکت گاز و توانیر هم توپ را در زمین یکدیگر روزی چندبار رد و بدل میکنند و شهرداری هم در گوشهای پنهان شده و دولتی که خیلی وقت هست از آن چشم پوشیدهایم!
پدرام جدی - کارشناسی ارشد آموزش محیط زیست دانشگاه شهید بهشتی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.