برای مرور مهمترین اخبار فناوری طی یک هفته گذشته در حوزه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و تکنولوژیهای روز با ما همراه باشید.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، حوزه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این هفته با اخبار متنوع و فراوانی روبه رو بود که خلاصهای از آنها را میتوانید در ادامه مرور کنید.
محققان با استفاده از نانولولههای کربنی هواپیماهای بسیار کوچکی ساختند که میتواند در لبه جو زمین پرواز کند، جایی که معمولا هواپیماها و بالنها به دلیل غلظت کم اتمسفر امکان پرواز ندارند.
تیمی از محققان دانشگاه فدرال امانوئل کانت بالتیک با استفاده از پرچم شیرین (Acorus calamus) نانوذرات مغناطیسی تولید کردند. هم ریشه و هم برگ این گیاه دارای خاصیت آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی و حشرهکشی است. عصاره پرچم شیرین بهعنوان ماده غیرسمی برای تولید ذرات پوششدار استفاده شد. محققان این پروژه کارایی نانوذرات جدید را در برابر چندین نوع قارچ بیماریزا که به گیاهان زراعی آسیب میرساند، را نیز ارزیابی کردند.
تولید ۵ واکسن درمان کرونا در دستور کار قرار گرفته است. محصولاتی که با روشهای فناورانهای در حال گذراندن مراحل تستهای بالینی و ورود به بازار هستند. این محصولات با توانمندی متخصصان داخلی و برخی با همکاری دیگر کشورها به مرحله آزمون و خطا رسیدهاند. یونیسف اعلام کرده که ایران هشتمین کشور تولیدکننده واکسن است.
روغن و آب معمولا به سادگی با هم مخلوط نمیشوند، اما افزودن نانوذرات مناسب میتواند این دو مایع غیرقابل مخلوط شدن را به ژل عجیبی تبدیل کند که کاربردهای متعددی از باتری گرفته تا فیلترهای آب و پنجرههای هوشمند داشته باشد.
تزریق قطرات ریز به تومور و بخار کردن آنها با استفاده از اولتراسونیک متمرکز میتواند یک روش جدید برای ردیابی تومور یا تحویل دارو به سلولهای سرطانی باشد. محققان دانشگاه توئنته پدیده جدیدی را نشان دادند که باعث تبخیر قطرات میشود. این پدیده دقیقاً در فرکانس تشدید صوتی اتفاق میافتد و باعث کاهش سریع و کارآمد فشار داخل قطره، تا زیر آستانه تبخیر میشود. نتایج این تحقیق در Physical Review Letters به چاپ رسیده است.
در مقالهای که محققان در نشریه Nano Energy منتشر کردهاند، مهندسان دانشگاه سوری نشان دادند که چگونه آنها از لیوانهای پلاستیکی بازیافتی و ضایعات پیله ابریشم برای تولید حسگر خودکار نرم و دوستدار پوست استفاده کردند، حسگرهایی که میتواند برای سنجش فعالیتهای انسانی استفاده شود.
یک تیم بینالمللی به سرپرستی محققان دانشگاه قطر (QU) مقالهای را در مجله Science Science and Pollution Research منتشر کرده است که در آن جزئیات مربوط به حذف زبالههای دارویی از آب با کمک فناوری نانو تشریح شده است.