گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید در استان اصفهان و با ریاست زارع، استاندار این استان در ۲۱ فروردین تشکیل شد و مصوبات آن در هفتم اردیبهشت به دستگاههای مربوطه ابلاغ شد. موضوع نود و ششمین جلسه این کارگروه وضعیت شرکت پلی اکریل اصفهان بود. شرکتی که اکنون با وجود ۱۸۰۰ کارگر فعال در آن، مشکلات تولیدی و حقوقی بسیاری دارد و این مشکلات سد راه تولید کالای استراتژیک آن؛ یعنی اکریلیک شده است.
پلی اکریل اصفهان در سال ۵۳ راه افتاد و هدف از فعالیتش هم تولید انواع نخ و الیاف پلی استر، الیاف اکریلیک فرشی، پتویی و تاپس پلی استر اعلام شده بود. واگذاری پرماجرای آن در سال ۸۰ صورت گرفت و شخصی به نام محمدسعید العقیلی بیش از ۵۰ درصد سهام شرکت را خرید. العقیلی چند سالی است از دنیا رفته است. زمانی که مشخص شد که واگذاری شرکت پلی اکریل نیز یکی دیگر از اشتباهات سازمان خصوصی سازی بوده، بازگرداندن شرکت به بیت المال به دلیل فوت سهامدار عمده آن، با مشکلات حقوقی متعددی مواجه شد. مسئولان بازکردن این گره حقوقی را پشت گوش انداختند و اکنون گرههای این شرکت؛ حقوقی و تولیدی آنقدر شده که برای باز کردن آن ها، زمان و پول بسیاری باید هزینه کرد.
آخرین جلسه ستاد رفع موانع تولید در اصفهان پنج مصوبه داشته است که این مصوبات با هدف افزایش و ارتقای ظرفیت تولید و امکان بهره برداری از ظرفیتهای شرکت، توجه ویژه به حقوق سهامداران، رعایت کامل مسائل کارگری و رعایت کامل قوانین و مقرارت به تصویب رسیده است.
شرکت پلی اکریل اکنون با مدیریت سه گروه اداره میشود؛ هیات مدیره منتخب آن که از سوی هیات حمایت از صنایع مستقر در وزارت صمت تعیین شدهاند، هیات اجرایی و گروهی که از سوی سهامدار عمده، یعنی وارثان العقیلی تعیین شدهاند. اما مصوبه ستاد رفع موانع تولید اصفهان خطاب به دو گروه صادر شده؛ هیات مدیره منتخب و هیات مدیره اجرایی در این شرکت.
به نظر میرسد براساس برخی اقدامات حقوقی که از سوی استانداری و دادگستری اصفهان صورت گرفت، از سال گذشته هیات مدیره العقیلی از انجام اقدام موثر در شرکت منع شده اند، اما این امر مالکیت آنان را در شرکت نفی نمیکند.
بیشتر بخوانید:
اگر بخواهیم مصوبات این جلسه را بررسی کنیم، مهمترین آن تأکید بر تأمین ماده اولیه برای احداث اکریلیک بوده است. در واقع سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان هیات مدیره منتخب این شرکت را موظف کرده است تا برنامهای جامع برای تأمین مواد اولیه، تعیین تکلیف کلیه بدهیهای شرکت و استفاده از همه ظرفیتهای تولیدی این شرکت ارائه کند.
در لینک زیر میتوانید مصوبه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید اصفهان درباره پلی اکریل را دانلود کنید:
«مصوبه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید اصفهان درباره پلی اکریل»
شرکت پلی اکریل برای اینکه بتواند خطوط تولید اکریلیک را دوباره راه اندازی کند، نیاز به تأمین ۴۵۰۰ تن AN (ماده اولیه مورد نیاز برای این صنعت) را تأمین کند. اما به نظر میرسد هنوز هیات مدیره منتخب این شرکت، اقدامی برای این مساله نکرده است.
دومین تصمیم مسئولان استانی اصفهان برای پلی اکریل به ادامه فعالیت هیات اجرایی منتخب هیات حمایت از صنایع وزارت صمت مربوط است. این هیات اجرایی اگر قصد ادامه همکاری با پلی اکریل را داشته باشد، باید برنامهای مشخص برای آینده ارائه کند و بگوید که مواد اولیه را از کجا و چگونه میتواند تأمین کند. دغدغههای کارگران را رفع کرده و مطالبات سهامداران را پرداخت کند. برای پرداخت بدهیهای شرکت نیز برنامه ریزی داشته باشد.
اما تصمیم نهایی برای ادامه فعالیت هیات اجرایی در پلی اکریل، منوط به تصمیم شورای تأمین استان اصفهان است. براساس سومین بند از این مصوبه، پس از آنکه مصوبات بند یک و ۲ اجرایی شد، شورای تأمین جلسهای تشکیل داده و تصمیمات لازم را میگیرد.
هیات اجرایی در شرکت پلی اکریل از سال ۹۵ مستقر شده است و طی این سالها وضعیت تولید در کارخانه کج دار و مریز ادامه داشته است. ظرفیت کارگری این شرکت را ۳۰۰۰ نفر تخمین میزنند که اکنون حدود ۱۸۰۰ کارگر در این شرکت مشغول به کار هستند.
بدهی کارگران هم تا حدودی پرداخت شده، اما تولید محصول استراتژیک این کارخانه، به خط تولید بازنگشته است. از سوی دیگر، یکی از انتقادات صاحب نظران به هیات اجرایی منتخب وزارت صمت، بدهی ۱۲۰۰ میلیاردی است که اکنون روی دوش پلی اکریل سنگینی میکند. میزان بدهی این شرکت در سال ۹۵ حدود ۷۰۰ میلیارد بوده که اکنون با افزایش ۵۰۰ میلیاردی مواجه بوده است.
ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در اصفهان حالا هیات اجرایی را موظف کرده که برای پرداخت این بدهیها باید برنامه ریزی داشته باشد.
ایرج موفق، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان واگذاری دوباره پلی اکریل به بخش خصوصی را وابسته به تصمیم مسئولان کشوری دانسته است. او میگوید: در آخرین جلسه کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید موضوع واگذاری مدیریت پلی اکریل به شورای تأمین اصفهان ارجاع شد و شورای تأمین هم مصوبهای درباره ان به مسئولان کشوری ارسال کرده است.
به گفته موفق، واگذاری پلی اکریل به هیات مدیرهای که اکنون در شرکت حضور دارند، موافقان و مخالفانی دارد. نکته اینجاست که ترکیب اعضای این هیات مدیره که در پلی اکریل مستقر شده، از نظر سازمان بورس، اعتبار کافی را ندارد. در واقع معاون حقوقی سازمان بورس، قبلا نسبت به اعضای این هیات مدیره ایرادات حقوقی وارد کرده بود که هنوز این ایرادات حل نشده باقی مانده است.
براساس آنچه درباره پلی اکریل رخ داده، به نظر میرسد حل مشکل پلی اکریل را باید جایی خارج از اصفهان پیگیری کنیم؛ گویی مسئولان استانی برای مواجه شدن با حقایق، گرفتار تعارفات دوستانه شده اند و دستی از خارج استان باید بیاید و بیتوجه به مناسبات و تعاملات درون استانی، تصمیمی بر مبنای قانون برای پلی اکریل بگیرد. شاید قانون بتواند بیت المال را به مردم بازگرداند.