به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بسیج دانشجویی دانشگاه تهران در نامهای به اعضای شورای نگهبان بر ضرورت اقناع افکار عمومی در خصوص رد نمایندهی طیفهای مختلف تاکید کرد.
متن این نامه به شرح زیر است:
"بسم الله الرحمن الرحیم"
اعضای محترم شورای نگهبان
سلام علیکم؛
رهبرمعظم انقلاب: «معیار تکیه به مردم، معیار مشهود و محسوس و قابل اندازهگیری، همین انتخابات است.»
در گفتمان انقلاب اسلامی، انتخابات ریاست جمهوری، مهمترین صحنهی حضور مردم و یکی از منابع قدرت برای حکمرانی به حساب میآید. هرچقدر حضور مردم پررنگتر و به عبارتی مقبولیت دولت بالاتر باشد، بر قدرت ارکان دیگر کشور نیز تاثیر میگذارد و قطعا تحول در امور کشور نیاز به تقویت قدرت داخلی دارد. با توجه به اینکه نهادهای سیاسی از جمله احزاب اساسا با مردم نسبتی ندارند و حلقهی وصلی بین مردم و دولت نیستند، انتخابات تنها فرصتی است که مردم میتوانند بیواسطه در سرنوشت کشور نقش آفرینی کنند.
علاوه بر این، مردم سالاری در نظام سیاسی کشور، اساسا یکی از مصادیق اندیشه سیاسی امام خمینی بوده است که در تعریف مفهوم «عقلانیت انقلابی» نیز ذکر شده است. به طوریکه در ادوار گذشته، با توجه به اهمیت مسئلهی مشارکت، شاهد حکمی مستقیم از سوی مقام معظم رهبری ناظر بر تجدید نظر در احراز صلاحیت برخی نمایندگان از جناحهای مختلف بودهایم که مصداقی دیگر از اهتمام جمهوری اسلامی به مقولهی حضور فعالانهی سلایق مختلف سیاسی در چارچوب قانون اساسی است.
بسیج دانشجویی دانشگاه تهران، به عنوان تشکلی انقلابی، در راستای منافعِ مردمی که همواره صدق و پایبندی خود به اصول نظام را در کارزارهای مختلف نشان دادهاند، بر خود لازم میبیند در فضایی منطقی، نکاتی را در ارتباط با اقدام اخیر شورای نگهبان پیرامون انتخابات و لیست نهایی نامزدهای ریاست جمهوری اعلام کند.
۱. قطعا یکی از علل تشویش اذهان عمومی و ایجاد شائبه در باب مصوبهی نهایی شورای نگهبان پخش زودهنگام و خلاف مجرای قانونی لیست کاندیداهای انتخابات بود. این اقدام ناشی از بیتدبیری در صیانت از رای شورا بوده است و نیاز به پیگیری دارد. طبق اظهارات سخنگوی شورای نگهبان، «قوهی قضاییه باید با کسانیکه نسبت به انتشار اخبار کذب و زودهنگام مبنی بر تایید یا عدم تایید صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اقدام میکنند برخورد کند.»
۲. موعد انتخابات ریاست جمهوری طبق قانون مشخص است؛ فلذا عملکرد دیرهنگام شورای نگهبان در ارائهی اصلاحیهی مصوبه شورای نگهبان مربوط به جزء ۵ بند ۱۰ سیاستهای کلی انتخابات غیرقابل دفاع است؛ چرا که قطعا مصوبهی شورا در سازوکار صحنهی انتخابات اثرگذار است و قطبهای مختلف سیاسی برای انتخاب نمایندهی خود نیاز به آگاهی از چارچوبها و زمان برای برنامه ریزی دارند. علاوه بر این هنوز برخی شرایط حضور داوطلبین در انتخابات دقیق نشده است، که مشخصا این امر از وظایف شورای نگهبان قبل از شکل گیری صحنهی انتخابات است.
۳. با استناد به نکات مطرح شده در اهمیت مسئله مشارکت در گفتمان انقلاب اسلامی، عدم وجود کاندیداها از سلایق مختلف سیاسی در چارچوب قانون اساسی، کمرنگ شدن حضور مردم در صحنهی انتخابات را در پی خواهد داشت. حضور نمایندگان تفکرات مختلف در صحنهی انتخابات موجب بلوغ جامعه میشود چرا که ماهیت انتخابات وابسته به تضارب آرا است.
علیرغم اینکه میدانیم وظیفهی شورای نگهبان صرفا پیگیری مسائل حقوقی و قانونی مربوط به انتخابات است، ترسیم وضعیت فعلی انتخابات نیز خروجی تصمیم شورا میباشد؛ لذا با توجه به شرایط ویژهی پیشآمده که بخشی از مردم نمایندهای در انتخابات مشاهده نمیکنند، اقناع افکار عمومی در رد نمایندهی طیفهای مختلف، بسیار مهم و ضروری شمرده میشود.
با توجه به تبصرهی ماده ۳۳ آیین نامه داخلی شورای نگهبان، «مذاکرات مربوط به بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات به لحاظ رعایت حیثیت افراد محرمانه تلقی شده و انتشار آن منوط به دستور دبیر میباشد.»
فلذا انتظار میرود دبیر وقت شورا، با در نظر گرفتن اهمیت افکار عمومی و حفظ اعتماد به حق مردم نسبت به شورای نگهبان، اقدام به رسانهای شدن ادلهی رد برخی داوطلبین کند.
۴. نه تنها در رد بلکه در تایید صلاحیت برخی نامزدها، نکاتی مد نظر است که بعضا تناقض مواجههی شورا با افراد را میرساند. به طور مثال صلاحیت یکی از هفت کاندیدا، در انتخابات مجلس شورای اسلامی تایید نشده بود، اما شاهد تایید صلاحیت همین فرد در انتخابات ریاست جمهوری هستیم. به جز شرط سنی که در شرایط نماینده و رئیس جمهور متفاوت است، باقی شرایط عمدتا یا مشابه هستند و یا شرایط ذکر شده برای نمایندهی مجلس شورای اسلامی محدودتر از ریاست جمهوری است.
بیشک این چنین اقدامات از سوی نهاد مورد اعتماد مردم مورد تعجب و حیرت عمومی میشود که نیاز به پاسخگویی و شفافیت دارد.
۵. زمانیکه یکی از اعضا عدم اعتماد خود به خروجی شورا را رسانهای میکند، قطعا توقع اعتماد کامل از سوی مردم بدون شبهه و سوال امری نابهجاست. اگر این فرد اتهام ناروا به نتیجهی احراز صلاحیت نامزدها زده است، باید علنی پیگیری شده و نتیجه نیز شفاف شود در غیر این صورت رد کردن نظر شورا توسط یکی از اعضا هیچ توجیهی ندارد و به وزانت قانونی شورا ضربه میزند.
لازم به ذکر است شورای نگهبان همواره نهاد مورد اعتماد مردم بوده است و حضور پرشور مردم در انتخابات ادوار مختلف موید همین امر است. نکات مطرح شده نیز در جهت تقویت اعتماد عمومی نسبت به این نهاد است چرا که شفافیت و صدق نهادهای حقوقی همواره مورد توجه و تایید مردم بوده است.
بیشک صحنهی انتخابات تنها راه ممکن برای اخذ موضعی فعال نسبت به وضعیت کشور است و غفلت از حضور در انتخابات در هیچ شرایطی قابل پذیرش نیست. نخبگان سیاسی همواره و در هر شرایطی، انتخابات را تنها دریچهی ممکن به سمت تحولات داخلی میدانند و اساسا عدم توجه به چنین بستری، نهتنها منجر به تثبیت وضع موجود میشود بلکه راه را برای ورود نابهجای بیگانگان و دشمنان منافع ملی باز میکند. در همین راستا، بسیج دانشجویی دانشگاه تهران از شورای محترم نگهبان درخواست میکند در راستای شفافیت برای اذهان عمومی موارد ذکر شده را از طریق بسترهای مناسب رسانهای به اطلاع عموم اقشار جامعه برساند.
در نهایت و فارغ از نکات و انتقادات مطرح شده، امیدواریم عرصه برای حضور پرشور مردم در انتخابات پیش رو که تنها راه تغییر وضعیت فعلی است فراهم شود و همه نهادهای مربوطه در جهت تقویت این امر همافزایی داشته باشند؛ و من الله توفیق.