به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، یک نشریه یونانی در تحلیلی مدعی شده که ترکیه در حال مبدل شدن به یک قدرت اتمی است.
روزنامه «گریک سیتی تایمز» در بخشی از این تحلیل که روز دوشنبه منتشر شده است نوشت، خرید سامانه موشکی «اس-۴۰۰» ساخت روسیه آغاز تغییر سیاست خارجی خطرناک ترکیه بود که به تدریج برای متحدان غربی آن به دردسر تبدیل شده است. اهمیتی که آنکارا برای تسلیحات اتمی قائل است از بیانیه «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه در سپتامبر ۲۰۱۹ در مجمع اقتصادی آناتولی مرکزی مشهود است. وی در آن مقطع گفت، برخی کشورها موشکهایی با کلاهک اتمی دارند، اما به ما میگویند شما نمیتوانیم آنها را داشته باشید. این را من نمیتوانم بپذیرم. آنها، سایر کشورها را با داشتن این سلاحها میترسانند.
رئیس جمهور ترکیه در پایان گفت، ما در این زمینه کار میکنیم. رئیس جمهور ترکیه همچنین در مورد انتقاد از معاهده عدم اشاعه سلاحهای اتمی که ترکیه در سال ۱۹۸۰ امضا کرد در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۹ توضیحاتی داد.
این نشریه سپس نوشت، امید چندانی به ترکیه نمیرود که به تعهدات خود در قبال معاهدات پایبند باشد. دکتر «موریتز کوت» متخصص سلاحهای اتمی و محقق در موسسه تحقیقات صلح و سیاست امنیتی دانشگاه هامبورگ گفت، امیدوارم این اتفاق نیفتد، اما به نظر میرسد که ترکیه در جستجوی آن است. وی همچنین افزود که سلاحهای اتمی وضعیت امنیتی را آرام نمیکند البته ترکیه را تقویت خواهند کرد. بمب اتمی تضمین کننده جایگاهی در خط مقدم ژئوپلیتیک است و ایدهای که اردوغان بسیار دوست دارد.
«یاکوف کدمی» تحلیلگراسرائیلی نیز یادآوری کرد که در ۱۵ فوریه ۲۰۱۰ «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر سابق رژیم اسرائیل به پاپاندرو، نخست وزیر سابق یونان هشدار داده بود که ترکیه توانایی تبدیل شدن به یک کشور دارای سلاح اتمی را دارد.
این نشریه مینویسد، روسیه هر دلیلی برای ارائه دانش هستهای برای ساخت نیروگاه ترکیه را در تلاش برای جلوگیری از وحدت این کشور ناتو دارد. با این حال، همکاری فرصت طلبانه روسیه، جاه طلبی ترکیه در دستیابی به سلاحهای اتمی را کاهش نخواهد داد. البته روسیه نمیخواهد زرادخانه اتمی را در نزدیکی مرزهای خود ببیند.
به گفته وی، ترکیه باید بر بسیاری از موانع ایجاد شده توسط دیگران از جمله اسرائیل، فرانسه، مصر، عربستان سعودی و امارات فائق آید. مهمتر از همه، ترکیه باید با افزایش منافع با آمریکا روبرو شود. دلایل زیادی وجود دارد که بر اساس آن ترکیه به عنوان کشوری که دارای سلاح اتمی است، تحمل نخواهد شد. این امر باعث ایجاد خودمختاری ژئواستراتژیک شده و باعث میشود معماری امنیتی موجود در اروپا و فراسوی آن متلاشی شود. علاوه بر این، یک مسابقه تسلیحاتی اتمی را در منطقه وسیعتری آغاز خواهد کرد.
در خاتمه این تحلیل «جاناتان اسپایر» مدیر مرکز گزارش و تجزیه و تحلیل خاورمیانه گفت، روابط راهبردی قوی و رو به رشد آنکارا با پاکستان باعث نگرانی بینالمللی در مورد احتمال انتقال دانش تسلیحات هستهای بین دو کشور شده است. ترکیه از اراده و مواد اولیه دارد. اما دانش عاملی است که در حال حاضر فاقد آن است.