گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * مساله آب در ایران، صرفا به بحران خشکسالی محدود نمیشود. تبعات اجتماعی و اقتصادی نبود آب در کشور، باعث شده از بحران آب با عنوان جنگ آب هم یاد شود؛ بحرانی که هشدار وقوع آن از سالها قبل داده شده بود، اما هنوز در مدیریت کلان کشور، تغییری در مواجهه با این بحران مشاهده نشده است. این در حالی است که خشکسالیهای مداوم و پی در پی، تخلیه آب سفرههای آب زیرزمینی، تخلیه روستاها و نابودی اراضی کشاورزی، روز به روز زندگی جمعیت بیشتری از مردم را تهدید میکند. با این حال، برخی کارشناسان معتقدند که اگر آب به درستی مدیریت شود، میتوان با وجود کمبود آب، این بحران را مدیریت کرد و چه بسا در آینده به مساله کمبود آب در کشور به طور کلی حل شود.
یکی از مصادیق بحران آب در کشور که مشخصا میتوان نسبت به وقوع اختلافات آبی عمیق بین مردم نگران بود، بحران آب حوضه زاینده رود است. زاینده رود را بزرگترین رودخانه فلات مرکزی ایران میدانند که از زردکوه در چهارمحال و بختیاری سرچشمه میگیرد و در دشت مرکزی ایران به سمت شرق پیش میرود تا به تالاب گاوخونی برسد. در مسیر این رود بزرگ، آب از رود پلاسجان و چشمه لنگان و چشمه مرغان هم به آن میپیوندند و با بیشترین حجم آب وارد استان اصفهان میشود.
پیش از این، بحران مدیریت آب در ایران و به طور خاص درباره حوضه آبی زاینده رود را در گفتگو با سجاد انتشاری، دکترای مدیریت آب از دانشگاه صنعتی اصفهان، بررسی کردیم.
در این مصاحبه انتشاری گفت که از حدود یک و نیم میلیارد مترمکعب آب زاینده رود، سه میلیارد مترمکعب آب فروخته شده است. بخشی از این آب در سالهای دور به کشاورزان فروخته شده، اما فروش آب مازاد بر ظرفیت این رودخانه، در سالهای اخیر صورت گرفته است؛ زمانی که مسئولان تصمیم گرفتند تولیت آب را به شرکتهای نیمه خصوصی بدهند و به آنان تکلیف کردند که خرج شان را از فروش آب به دست آوردند.
بیشتر بخوانید:
یک راهکار دیگر مسئولان در مواجه با بحران آب، انتقال آب از دریا و اقیانوس است. راهکاری که میتواند باعث تشدید بحران آب شود.
فیلم زیر، مشروح گفتگوی دوباره خبرگزاری دانشجو با این کارشناس مدیریت آب است که در آن مسائلی مانند آسیبهای سوءمدیریت بر آب در کشور و راهکارهایی برای مدیریت آب بحث میشود. در دقایق پایانی این گفتگو انتشاری شرح میدهد که انتقال آب چگونه میتواند به یک سیاست ضدمدیریتی تبدیل شود و بحران آب را شدت دهد.