گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * حالا زمان عمل به وعدههای مسئولان برای کشاورزانی است که از بی آبی کشت تابستانه و پاییزه نداشتند؛ زمین هایشان خالی ماند و خسارت دیدند. در آخرین جلسه رسمی بین استاندار اصفهان و کشاورزانی که حدود ۲ هفته در بستر زاینده رود مطالبه آب داشتند، قرار بر جبران خسارت کشاورزان با در نظر گرفتن خط قرمز شرب شد.
پس از آن شورای میرابها و شورای آببران غرب و شرق این استان بیانیهای صادر کردند و حاصل این جلسه و توافقات به دست آمده در آن را مطرح کردند. این بیانیه مورد تأیید استانداری اصفهان نیز هست و براساس آن مقرر شده است تا کمیتهای مرکب از صنف کشاورزی و شرکت آب منطقه ای، سازمان جهاد کشاورزی و استانداری، اجرای مصوبات این جلسه را مدیریت کنند.
کشاورزان در این بیانیه ذکر کرده اند که پس از برگزاری چند جلسه با حمایت علما و نهادهای قضایی، اجرایی، نظامی، انتظامی، اطلاعاتی، امنیتی و نمایندگان مجلس صورت گرفته، مسئولان استانی قول داده اند که از همان روز توافق کشاورزان و مسئولان «آن دسته از درخواستهای ۹ گانه که وظیفه و اختیار اجرای آن با دستگاههای داخل استانی است، شروع شود». مسئولان هم هر ۱۵ روز یکبار گزارشی از پیشرفت امور از طریق صداوسیما یا دیگر رسانهها به عموم مردم اطلاع دهند.
براساس این بیانیه مسئولان استانی درخواست مهلت سه ماهه برای عمل کردن به بندهای فرااستانی مطالبات ۹ گانه کشاورزان داشته اند و اگر در این سه ماه مطالبات ارائه نشد یا اطلاع رسانی از عملکرد مسئولان هر ۱۵ روز یک بار صورت نگرفت «شورای میرابها و آب بران اصفهانی، اقدامات مطالبه گرانه خود را با همراهی جامعه شهری دوباره شروع خواهند کرد.»
بیشتر بخوانید:
جبران خسارت کشاورزان و پاسخ استانداری و مسئولان ملی به درخواستهای ۹ گانه آنان از نکات مهم این بیانیه به شمار میرود. اما در این بیانیه مطالبات ۹ گانه کشاورزان به طور دقیق مشخص نشده است.
حسین محمدرضایی، عضو هیئت مدیره نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما به تشریح این ۹ مطالبه کشاورزان میپردازد و میگوید: در دیدار با استاندار مصوبهای هفت مادهای مصوب شد که مطالبات کشاورزان در آن مطرح شده است و قرار شد استاندار پیگیر انجام وظیفه دستگاههای ذیربط باشد.
محمدرضایی اولین مطالبه از مطالبات ۹ گانه کشاورزان را جاری شدن زاینده رود به طور دائم عنوان میکند و میگوید: دومین مطالبه ما اجرای قوانین و مصوبات شورای عالی آب کشور و شورای هماهنگی زاینده رود است؛ قانون توزیع عادلانه آب، توقف بارگذاریهای جدید روی حوضه آبریز زاینده رود و ... از جمله این قوانین و مصوبات است.
او سومین مطالبه کشاورزان را اجرای قانون و مصوبات درباره تأمین منابع آب لازم برای جبران تخصیصهای زاینده رود عنوان میکند. چهارمین مطالبه هم اجرای قانون و مصوبات درباره آبهایی است که به حق اشتراک آب فروخته شده، ولی منابع آن تأمین و جایگزین نشده است.
عضو هیئت مدیره نظام صنفی کشاورزی اصفهان میگوید: کشاورزان خواستار اجرای قانون و مصوبات شورای عالی آب و شورای هماهنگی زاینده رود قانون توزیع عادلانه آب بوده و قانون نظارت، حفاظت و ساماندهی رودخانه و توزیع عادلانه آب با رعایت تابلوی منابع و مصارف حوضه زاینده رود با مشارکت بهره برداران کل این حوضه هستند.
او توضیح میدهد: طبق مصوبات شورای عالی آب نزدیک به ۷۵ درصد یعنی سه چهارم از آب رودخانه به کشاورزی و محیط زیست اختصاص دارد. درخواست ما اکنون این است که به عنوان یک شریک که سه چهارم رودخانه را داریم، نظارت بر برداشتهای آب با مشارکت ما صورت گیرد. میخواهیم بدانیم چه بخش هایی، چه مقدار آب برمی دارند و این آب کجا مصرف میشود. باید مشخص شود که حقآبه کشاورزان و محیط زیست را چه کسانی برداشته می کنند.
محمدرضایی میگوید: ششمین مطالبه کشاورزان را اجرای کامل قانون و مصوبات درباره جبران خسارات وارده به حقابه بران و دیگر ذیحقانی است که به دلیل عدم جریان آب در رودخانه آسیب دیده اند.
او هفتمین مطالبه کشاورزان را اجرای قانون و مصوبات تصفیه تکمیلی پساب فاضلاب و برگرداندن آن به حقابه داران، یعنی محیط زیست و کشاورزی عنوان میکند و ادامه میدهد: پساب فاضلاب شهری باید طبق قوانین تصفیه تکمیلی شود تا بتوانیم در کشاورزی از آن استفاده کنیم.
به گفته عضو هیئت مدیره نظام صنفی کشاورزی اصفهان هشتمین مطالبه کشاورزان اصفهانی اجرای کامل قانون و مصوبات درباره تفکیک آب شرب و مصارف خانگی با آب غیرشرب است. این تفکیک آب را شرکتهای آبفا که از آب زاینده رود بهره مند میشوند، باید انجام دهند. در واقع کشاورزان میخواهند بدانند که آب زاینده رود در اصفهان، یزد و هر منطقه دیگر چه مقدار برای شرب استفاده میشود و چه مقدار برای صنعت.
محمدرضایی میگوید: باید مشخص شود که چه مقدار از آب رودخانه برای شرب واقعی استفاده میشود و چه مقدار به اسم شرب در جایی دیگر مصرف میشود.
او نهمین خواسته کشاورزان را توقف کامل برداشت آب از محل حقابههای کشاورزان و محیط زیست عنوان میکند. حقابه محیط زیست در واقع همان مقدار آبی است که زاینده رود باید به تالاب گاوخونی تزریق کند.
آسیبهایی که از خشک شدن تالاب گاوخونی به طبیعت و زیست انسانی وارد میشود، با خشک شدن رودخانه کارون یا برخی دیگر از نقاط کشورمان قابل مقایسه نیست. جنس خاک در این تالاب نمکین است و اگر ریزگردهای آن در هوا معلق و تنفس شود، ریه موجودات زنده را از بین میبرد. از سوی دیگر سازههای شهری در اثر قرار گرفتن در مسیر ریزگردهای نمکین دچار فرسایش شده و حداقل ۶ استان اطراف اصفهان را تحت تأثیر مستقیم قرار میدهد.
نکته قابل ملاحظه در ۹ بند مطالبات کشاورزان اجرای قوانین و مصوبات است. شاید بتوان گفت که آنچه امروز بر سر اصفهان آمده، به دلیل اجرا نشدن قانون است. قوانینی که در هالهای از ابهام آیین نامههای اداری به اجرا درمی آیند و گزارشی علمی از درصد اجرایی شدن قوانین منتشر نمیشود.